Отидете към основна версия

4 629 23

Това ли е краят на спора полезно или вредно е месото?

  • месо-
  • полезно-
  • вредно-
  • диетолог

Диетолог посочи кога месото е полезно и кога - вредно за нас

Снимка: Shutterstock

Диетологът и натуропат Оксана Чернишова изреди всички плюсове и минуси на яденето на месо, като по този начин сложи край на въпроса за необходимостта от използването му, пише zdrave.to.

Тя предупреди, че в някои случаи месото може да бъде вредно за човешкото здраве, а в други може да бъде незаменимо полезно.

Що се отнася до негативния му ефект, месото е един от основните източници на холестерол. При честата му консумация може да се получи запушване на кръвоносните съдове и сърдечно-съдови заболявания. Тялото смила и обработва месото по-трудно от другите храни. То се задържа по-дълго в стомашно-чревния тракт и следователно е трудно за храносмилане.

Месните продукти обаче съдържат полезни аминокиселини. Някои от тях могат да се набавят чрез ядене на растителна храна, но не всички, което прави месото незаменим хранителен продукт.

Лекарят посъветва хората, които искат или вече са се отказали от месото, да не го правят напълно, тъй като яденето му в разумни граници ще носи само полза. Тя отбеляза, че проблемите от яденето на месо възникват поради някои неизправности в организма или поради липса на хранителна култура.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.

Свързани новини