5 Февруари, 2022 16:57 4 628 23

Това ли е краят на спора полезно или вредно е месото?

  • месо-
  • полезно-
  • вредно-
  • диетолог

Диетолог посочи кога месото е полезно и кога - вредно за нас

Това ли е краят на спора полезно или вредно е месото? - 1
Снимка: Shutterstock

Диетологът и натуропат Оксана Чернишова изреди всички плюсове и минуси на яденето на месо, като по този начин сложи край на въпроса за необходимостта от използването му, пише zdrave.to.

Тя предупреди, че в някои случаи месото може да бъде вредно за човешкото здраве, а в други може да бъде незаменимо полезно.

Що се отнася до негативния му ефект, месото е един от основните източници на холестерол. При честата му консумация може да се получи запушване на кръвоносните съдове и сърдечно-съдови заболявания. Тялото смила и обработва месото по-трудно от другите храни. То се задържа по-дълго в стомашно-чревния тракт и следователно е трудно за храносмилане.

Месните продукти обаче съдържат полезни аминокиселини. Някои от тях могат да се набавят чрез ядене на растителна храна, но не всички, което прави месото незаменим хранителен продукт.

Лекарят посъветва хората, които искат или вече са се отказали от месото, да не го правят напълно, тъй като яденето му в разумни граници ще носи само полза. Тя отбеляза, че проблемите от яденето на месо възникват поради някои неизправности в организма или поради липса на хранителна култура.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    31 2 Отговор
    Когато е 20 $ е вредно когато е 3 $ е полезно.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Барбекюто

    13 25 Отговор
    е изключително вредно. В дима има над 1300 канцерогенни вещества, които отиват директно в месото.

    Коментиран от #6, #13, #22

  • 4 asd

    19 2 Отговор
    ХАХАХАХАХАХАХА..."източник на холестерол".
    Пълни глупости.

    "Въпреки това, хранителният холестерол има малък или никакъв ефект върху нивата на холестерола в кръвта при повечето хора. По-важното е, че няма значителна връзка между холестерола, който ядете, и риска от сърдечни заболявания. "

    Сега да провериш за влиянието на глюкоза/фруктоза/сукроза за сърдечно-съдовите заболявания и влиянието върху холестерола в кръчообращението!
    Еати и необразованите тикви.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Милко сланината

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "asd":

    Едно време е било лукс да си позволиш месо , а сега разни геьове го станизираха

    Коментиран от #9

  • 8 дългия

    12 1 Отговор
    Интервю с натуропат...Това нещо като психопат ли е ?
  • 9 asd

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Милко сланината":

    Нормално в големи количества да е вредно. Както всичко останало.
    Като няма мярка и тъпчат като невидяли си е напълно в реда на нещата.
  • 10 Недей така

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "месо от русофили":

    Говориш пълни глупости .Не знам в кое село си израснал ,но си личи с думите ,че живееш в 10 век.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Студопор

    13 1 Отговор
    И трябва да учиш с години, за да станеш лекар и да са ти известни тези елементарни факти? Че тя баба ми, която не беше лекар, още преди деситилетия каза: прекаленият светец и богу не е драг.
    Всяко нещо в разумни граници е полезно. Когато се прекали - всичко вреди!
  • 13 Студопор

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Барбекюто":

    Ти печи, аз ще ям тогава - да не се тровиш. ;)
  • 14 мръфке дан са ни притисни 😊

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Недей така":

    само арни билки шъ утбиръ за теби
  • 15 ТRIF

    15 1 Отговор
    Нашият организъм има нужда от 20 незаменими амино киселини. Незаменими са защото не могат да се синтезират от организма ни и трябва да се приемат с храната. Месото е един от начините да си ги набавим. Но същите 20 аминикиселини се съдържат и в необезмасленото мляко. Да се има предвид,че в обезмасленото млеко заедно с холестерола е намалено и нивото на мастно разтворимите витамини! Яйцето пък е най-балансираният животински продукт. От години се знае, че народите които са консумирали месо са по-едри и високи (българи, германци, викинги). Особенно важна е консумацията на месо при деца и подрастващи.
    С напредване на възрастта се намаля и нуждата от месо но не трябва да се изключва напълно от менюто.
    Деца които са системно недохранвани с месо изостават в умствено и физическо развитие.
  • 16 Емил

    2 9 Отговор
    Скоро хората ще разберат, че вредността на весото не е материална, а астрална. Яденето на месо носи ужасът от убийството на животното и не се чисти с термична обработка!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Студопор

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Емил":

    Приятелю, скрий се някъде да си пасеш глухарчетата... Видът ни е излязъл от пещерите и е оцелял, защото сме се научили да ловуваме и да сме хищници. Ако бяхме прекарали времето си в бране на боровинки и глогинки, отдавна да сме изчезнали като вид още в много ранен етап от историята...
    Тия вегански историй за кармичното обременяване, да отидеш да ги кажеш на лъвовете в саваната, да видим дали няма да те изядат. Съвсем естествено е някои видове да са хищници, други да са тревопасни. Има и трети, които имат т.нар. смесено хранене. Човека е от третия вид. Яденето на месо е напълно естествено за нас.
  • 18 Шайба

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Емил":

    А ако пък животното е умряло от старост,спокойно в съня си,някое дърто магаре например,не може ли да си го направим на луканки смесени със сланинка от умряло от затлъстяване прасе и така сладко да си ги хапваме.По твоята логика така няма ужаси от убийства и астрални проблеми.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шайба

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "ВЕГАН":

    - Какво ядат канибалите по време на пости?
    - Вегани.
  • 21 Факт

    5 0 Отговор
    Сега никой не говори за балансирано хранене и необходими калории на ден според професията а само за "диети". Месото съдържа незаменими протеини и аминокиселини необходими на организма.
  • 22 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Барбекюто":

    А да си веган сигурно е "полезно"? Между другото не познавам веган доживял до 100 г., дори до дълбока старост! Всички негани имат болнав вид и наистина са такива! Човекът от древни времена винаги е бил ловец и е оцелявал с месо, а не с треви!
  • 23 ТRIF

    2 0 Отговор
    Винаги съм си мислел, че шимпанзето е вегетарянец. Поне такава информация е достигала до мен. Преди година гледах филм на ББС за шимпанзетата. Подбрани по групи шимпанзета подплашват други маймуни, друга група ги претискат отстрани и накрая групата на убийците убиват маймуните и ги изяздат. Нищо по - различно от вълците, хиените или други хищници ловуваики на групов принцип. Как стои този въпрос при урангутана и горилата (другите две човекоподобни маймуни) не знам.