Малките червени плодове на дивата роза – шипката, безсппорно са сред най-полезните и богати на витамини и минерали плодове.
Шипката е изключителен плод с много високо съдържание на витамин C, витамини B1 и B2, каротин и много други. Всъщност, в малките червени плодове се срещат почти цялата азбука на витамините.Дори в лимона няма толкова витамин С., колкото е количеството му в шипките. Тези плодове превъзхождат много други плодове и зеленчуци по количеството минерали и елементи като магнезий, калий, фосфор, натрий, съдържа и флавоноиди и пектини.
Предписвали са ги като противовъзпалително средство за множество различни заболявания още от древността.
Гастроентерологът и диетолог Нурия Дианова припомни полезните свойства на шипката.
Тя нарече шипките забравения чудотворен продукт. Според нея те са изключително полезни, защото са богати на витамин С, антиоксиданти и различни вещества, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Препоръчва се при простудни заболявания, анемии, диабет, умствена и физическа умора, авитаминоза.
Диетологът признава, че е изненадана, че рядко се използва този плод, а не е трудно да се купи плик сушени шипки.