Отидете към основна версия

9 802 5

Един позабравен чудотворен плод

  • шипки-
  • плодове-
  • полезно-
  • здраве-
  • витамини-
  • минерали

Той превъзхожда много плодове и зеленчуци по количеството витамине, минерали и елементи

Снимка: shutterstock

Малките червени плодове на дивата роза – шипката, безсппорно са сред най-полезните и богати на витамини и минерали плодове.

Шипката е изключителен плод с много високо съдържание на витамин C, витамини B1 и B2, каротин и много други. Всъщност, в малките червени плодове се срещат почти цялата азбука на витамините.Дори в лимона няма толкова витамин С., колкото е количеството му в шипките. Тези плодове превъзхождат много други плодове и зеленчуци по количеството минерали и елементи като магнезий, калий, фосфор, натрий, съдържа и флавоноиди и пектини.

Предписвали са ги като противовъзпалително средство за множество различни заболявания още от древността.

Гастроентерологът и диетолог Нурия Дианова припомни полезните свойства на шипката.

Тя нарече шипките забравения чудотворен продукт. Според нея те са изключително полезни, защото са богати на витамин С, антиоксиданти и различни вещества, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Препоръчва се при простудни заболявания, анемии, диабет, умствена и физическа умора, авитаминоза.

Диетологът признава, че е изненадана, че рядко се използва този плод, а не е трудно да се купи плик сушени шипки.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.

Свързани новини