Киноата (Chenopodum quinoa) е едногодишно растение с широки листа. По-често смятана за зърно, киноата всъщност е подобна на зелените листни зеленчуци като спанак и цвекло. Тя е преоткритата суперхрана - древно зрънце, което някога се е смятало за златото на инките.
Днес киноата е все по-често срещан елемент в модерната кухня, защото е богата на аминокиселини (протеини) семе, което има зърнеста, кремообразна и лека текстура, наподобяващ на орехи вкус, когато е подложено на термична обработка. Киноата е достъпна целогодишно, като се продава пакетирана или насипна в повечето хранителни магазини.
Киноата е много богата на протеини - около 14-20%, много добър източник на витамин Е и В. Тя е единственият природен продукт, в който са събрани всички незаменими аминокиселини - 8 на брой. Съдържа манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и фибри, а едно от основните ѝ предимства е нейният нисък гликемичен индекс.
100 г киноа съдържа 14 г белтъчини, 6 г мазнини, 7 г фибри, 64 г въглехидрати и 368 Ксаl.
Голямо предимство на киноата е, че не се нуждае от много варене. Зърната се сваряват сравнително бързо - приблизително за 15 минути, като се заливат с два пъти повече вода, а когато станат прозрачни и се пукнат, значи са готови. Киноата има вкус, който наподобява този на ядките. Дори и напълно сготвена, зрънцата ѝ са леко хрупкави.
Разберете за невероятните ѝ ползи за здравето:
Помага при мигрена. Ако сте склонни към получаване на мигрена, пробвайте да добавите киноа към диетата си. Тя е добър източник на магнезий - минерал, който помага за отпускането на кръвоносните съдове и редуцира пристъпите на мигрена.
Защитава от сърдечна недостатъчност. При направено изследване в Щатите, където сърдечната недостатъчност е една от основните причини за хоспитализация при по-възрастното население, се оказвало, че хората, които приемат редовно пълнозърнеста закуска с киноа, имат с 29% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.
Фибрите, съдържащи се в пълнозърнестите храни, предпазват от рак на гърдата при жените. Доказано е, че хранителен режим, богат на диетични фибри и плодове, осигурява защита от рак на гърдата при жените в периода преди менопаузата. Приемът на концентрирани на фибри храни намалява рискът от рак на гърдата значително.
Киноата оказва значителни сърдечносъдови предимства за жените в периода след менопаузата. Приемът на пълнозърнени храни, каквато е киноата, поне 6 пъти седмично е особено добра идея за жените в периода след менопаузата, които имат висок холестерол, високо кръвно налягане или признаци за сърдечносъдово заболяване.
Пълнозърнестите храни действат още като силен протектор срещу детската астма.
Помага в предотвратяването на появата на жлъчни камъни. Консумацията на храни, богати на неразтворими фибри като киноа може да помогне на жените да се предпазят от поява на камъни в жлъчния мехур.
Защитава от рак колкото или даже повече от зеленчуците и плодовете. Отскоро се провеждат изследвания, които са свързани не със „свободната” форма на фитонутриентите и тяхната антиоксидантна сила, а с тяхната „прикрепваща се” форма, която се освобождава по време на храносмилане и след това се абсорбира. Пълнозърнестите храни имат точно такава прикрепваща се форма на фитонутриентите си и е много вероятно тя да е по-добър агент срещу риска от рак.
Лигнаните (растителни полифеноли; фитоестрогени), съдържащи се в пълнозърнестите храни, ни предпазват от заболявания на сърцето. Един вид фитонутриент, който е особено концентриран в пълнозърнестите храни, е лигнанът. Лигнанът ни защитава не само от рак на гърдата, но и от други форми на рак, също така и от различни болести на сърцето.
Киноата и останалите пълнозърнести култури понижават риска от диабет 2 вид. Киноа, както и другите пълнозърнести култури, са богат източник на минерала магнезий.