Сусамовият тахан е паста, направена от семената на сусам. Той е изключително „гъвкав“ и може да се използва при готвене на сладки и солени ястия, освен това е пълен с витамини и минерали!
Има два основни вида тахан: белен (светъл) и небелен (пълнозърнест, тъмен). Небеленият тахан е най-подходящ, тъй като той е направен от цялото семе с люспата и така остава цялата хранителна стойност. Беленият тахан е лишен от много от своите хранителни съставки, които се съдържат в люспата.
10 ползи за здравето от сусамовия тахан:
1. Той е богат на минерали като фосфор, лецитин, магнезий, калий и желязо.
2. Той е добър източник на Метионин, който помага за детоксикацията на черния дроб.
3. Това е един от най-добрите източници на калций.
4. Той е с високо съдържание на витамин Е и витамини B1, B2, B3, B5 и B15.
5. Помага за насърчаване на здравословния растеж на клетките.
6. Предотвратява анемия.
7. Помага да се поддържа здрава кожата и мускулния тонус.
8. Той има с 20% повече пълноценен протеин от ядките.
9. Той лесно се изразходва от организма поради високата си алкално – минерално съдържание, което е в помощ при загуба на тегло и диети.
10. Той е с високо съдържание на ненаситени мазнини („добри” мазнини)
Ето няколко начина да включите тахана в ежедневната си диета:
1. Смесен с пчелен мед по една супена лъжичка на ден
2. Направете салатен дресинг с тахан, зехтин, ябълков оцет и куркума.
3. На хумус паста – сварен смачкан нахут, тахан, зехтин и лимонов сок, чесън по желание.
Таханът намира приложение в още много популярни рецепти, бихме се радвали да споделите вие как го предпочитате.