Храни с високо ниво на холестерол ускоряват образуването на злокачествени тумори, съобщава Science Alert, позовавайки се на резултатите от проучване, проведено от американски учени.
В същото време рискът от развитие на рак на червата се увеличава почти 100 пъти, пише zdrave.to.
Специалистите потвърждават своите открития в експерименти с лабораторни мишки, разделяйки ги на две групи.
Резултатите от изследването показват, че при мишките от двете групи се наблюдава активно разделяне на стволови клетки и разширяване на чревните тъкани. След това се появяват злокачествени образувания в дебелото черво.
По време на експеримента учените установиха, че най-опасно за човека е консумирането на червено месо и млечни продукти.
Сега експертите възнамеряват да разберат каква е връзката между нивото на холестерола и другите видове рак