Отидете към основна версия

1 679 6

Кои са по-предразположени към депресия - месоядните или вегетарианците?

  • психика-
  • психично заболяване-
  • депресия-
  • храна-
  • месо-
  • вегетарианец

Вегетарианците по-често се отдават на негативни мисли и чувство за вина

Снимка: Shutterstock

Бразилски изследователи са открили връзка между вегетарианството и депресията. Според проучване, публикувано в Journal of Affective Disorders, при тези, които не ядат месо, рискът да бъдат диагностицирани с пристъпи на това психично разстройство е два пъти по-голям, предава БГНЕС.

Анализът е отчел различни хранителни фактори, включително общ прием на калории, прием на протеини и микроелементи и степен на преработка и усвояване на храните. Установено е, че по-тежката депресия сред вегетарианците не се дължи на по-ниската калоричност на диетата им.

Изследователите откриват, че безмесните диети в действителност водят до това, че хората изпитват депресивни епизоди два пъти по-често от тези, които ядат говеждо месо.

Според учените депресираните хора са по-склонни да станат вегетарианци, тъй като те често са склонни да "залитнат" към негативно мислене и чувство за вина. Освен това отношенията с други хора и обществото могат да повлияят за развитието на депресия при стриктно спазване на вегетарианския модел на хранене.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.

Свързани новини