Зимата е сезонът на киселото зеле. Любимо на много хора, то може да се консумира под формата на салати или други апетитни ястия.
Киселото зеле съдържа калий, магнезий, фосфор, калций и желязо. Освен това е богато на много витамини - A, B1, B2, B6, C, E, PP, U. Достатъчно е възрастен да изяде 200 г сурово зеле или 100-150 г кисело зеле, за да попълни дневната нужда на организма от витамин С.
Ето и някои неподозирани свойства на киселото зеле:
Лекува всички видове стомашно-чревни заболявания, включително Candida и IBS Синдром на раздразненото черво
Забавя развитието на рак
Помага за облекчаване на хроничната умора
Помага за облекчаване на алергиите
Естествено облекчава запека
Помага за премахване на проблемни бактерии и паразити
Подобрява състоянието на кожата
Подобрява функцията на черния дроб.
Съставът на киселото зеле съдържа много йод и ниацин, необходими за женското тяло, които в крайна сметка укрепват ноктите и придават блясък на косата.
Хубавата новина е, че зелето е нискокалоричен продукт и може да се консумира без риск от трупането на излишни килограми.