Отидете към основна версия

1 871 9

Яжте повече кисело зеле вместо цитруси, за да си набавите витамин C

  • кисело зеле-
  • зеле-
  • витамини-
  • ферментирали храни-
  • консервирани храни-
  • цитруси-
  • плодове

В червените чушки и киселото зеле се съдържа много повече витамин C, отколкото в цитрусовите плодове

Снимка: Shutterstock

Температурните промени, които съпътстват идването на зимата, се отразяват зле на имунитета, припомнят диетолози. Те посочват кои продукти биха помогнали да го подкрепят и защо киселото зеле е по-добър вариант от цитрусовите плодове, пише zdrave.to.

Лекарите казват, че такива температурни промени имат лош ефект върху имунната система, затова трябва да положим повече усилия да я поддържаме. Един от начините е правилното хранене.

Диетолозите се обединяват около вярването, че витамините безспорно помагат за укрепване на имунитета. Според диетолога Сергей Облажко, това е преди всичко витамин С.

"Недостигът на витамин С може да смъкне имунитета. Съответно, ако поддържаме високо ниво на витамина, по-малко вероятно е да настинем. Следователно, трябва да поемаме храни като горски плодове и цитруси. Въпреки факта, че лятото свърши, пресни или размразени, те са много добри", каза той.

Според него най-много витамин С изобщо не се съдържа в цитрусовите плодове, както обикновено се смята, а в киселото зеле и червените чушки.

Много хора смятат, че цитрусовите плодове са шампиони по съдържание на витамин С, всъщност това не е така - много повече витамин С се намира в червените чушки или киселото зеле. Те имат 10 пъти повече витамин С, отколкото в портокалите. Ако обичате портокали - това е чудесно, но ако човек има висока киселинност или по някаква причина портокалите не са достъпни, киселото зеле печели“, каза Облажко.

"Киселото зеле също е естествен пробиотик за червата, тъй като е ферментирал продукт, той е пробиотик за поддържане на чревната микрофлора. Той модулира имунитета ни чрез храносмилателната система, производството на имунни фактори от чревната стена. Хората със склонност към хипертония, т.е. с наднормено тегло, те могат да ядат такова зеле, без да използват сол, има много такива рецепти”, допълни диетологът.

Съветът на лекарите е да не пренебрегваме бета-каротинът, който се намира в ярко оцветените зеленчуци, и който е полезен за имунитета. "Яжте зеленчуци, съдържащи бета-каротин, който стимулира имунната система да произвежда клетки убийци, които убиват микробите.

Бета-каротинът е важен компонент за поддържане на имунната система. Червени, лилави, оранжеви и жълти плодове и зеленчуци ще ви набавят достатъчно бета-каротин. Имайте предвид, че е по-добре да ги консумирате сурови или след лека топлинна обработка”, съветват специалистите.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.

Свързани новини