Температурните промени, които съпътстват идването на зимата, се отразяват зле на имунитета, припомнят диетолози. Те посочват кои продукти биха помогнали да го подкрепят и защо киселото зеле е по-добър вариант от цитрусовите плодове, пише zdrave.to.
Лекарите казват, че такива температурни промени имат лош ефект върху имунната система, затова трябва да положим повече усилия да я поддържаме. Един от начините е правилното хранене.
Диетолозите се обединяват около вярването, че витамините безспорно помагат за укрепване на имунитета. Според диетолога Сергей Облажко, това е преди всичко витамин С.
"Недостигът на витамин С може да смъкне имунитета. Съответно, ако поддържаме високо ниво на витамина, по-малко вероятно е да настинем. Следователно, трябва да поемаме храни като горски плодове и цитруси. Въпреки факта, че лятото свърши, пресни или размразени, те са много добри", каза той.
Според него най-много витамин С изобщо не се съдържа в цитрусовите плодове, както обикновено се смята, а в киселото зеле и червените чушки.
Много хора смятат, че цитрусовите плодове са шампиони по съдържание на витамин С, всъщност това не е така - много повече витамин С се намира в червените чушки или киселото зеле. Те имат 10 пъти повече витамин С, отколкото в портокалите. Ако обичате портокали - това е чудесно, но ако човек има висока киселинност или по някаква причина портокалите не са достъпни, киселото зеле печели“, каза Облажко.
"Киселото зеле също е естествен пробиотик за червата, тъй като е ферментирал продукт, той е пробиотик за поддържане на чревната микрофлора. Той модулира имунитета ни чрез храносмилателната система, производството на имунни фактори от чревната стена. Хората със склонност към хипертония, т.е. с наднормено тегло, те могат да ядат такова зеле, без да използват сол, има много такива рецепти”, допълни диетологът.
Съветът на лекарите е да не пренебрегваме бета-каротинът, който се намира в ярко оцветените зеленчуци, и който е полезен за имунитета. "Яжте зеленчуци, съдържащи бета-каротин, който стимулира имунната система да произвежда клетки убийци, които убиват микробите.
Бета-каротинът е важен компонент за поддържане на имунната система. Червени, лилави, оранжеви и жълти плодове и зеленчуци ще ви набавят достатъчно бета-каротин. Имайте предвид, че е по-добре да ги консумирате сурови или след лека топлинна обработка”, съветват специалистите.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Русофил
Коментиран от #2
12:38 21.12.2022
2 Русофоб Антисемит
До коментар #1 от "Русофил":
Яжте смело докато не си разррушите стомаха!!!12:40 21.12.2022
3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
12:42 21.12.2022
4 Онзи
Коментиран от #6
12:43 21.12.2022
5 Някоя си
Коментиран от #8
12:44 21.12.2022
6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #4 от "Онзи":
Да те вали дъжда ,който ме валя в събота докато вадех едно дръвче ВИшнап да го дам на един съсед и докато хранех Бездомни кучета с пилешки фенери и печени свински ребра....Ще те видя как ще се спасиш само с витамин ц!Внимавайте с тези хапчета дето ги купувате и гълтате витамини.Витамин Ц на Хапчета прави ....камъни в бъбреците и такива кризи може да си докарате,че няма да се сетите от къде ви е......дошло!13:02 21.12.2022
7 Кокорчо
13:06 21.12.2022
8 Браво
До коментар #5 от "Някоя си":
А така ! Винаги е удоволствие , да се прочете позитивен коментар .13:39 21.12.2022
9 лошото
13:50 21.12.2022