До изненадващо неотдавна в човешката еволюция сме яли три пъти по-малко. Закуската просто не е съществувала в значителен период от историята. Римляните, например, се хранели веднъж дневно на обяд. Редовното работно време след индустриалната революция е допринесла за зачестяването на храненето, за да поддържа работниците, упражнявали тежък труд дълги часове.
Така към края на 18 век се появява съвременният модел на хранене - закуска, обяд, вечеря, пише zdrave.to.
Но в наши дни хората се хранят още по-често, отколкото преди няколко години. Новите данни от изследване показват, че сега имаме неправилни модели на хранене.
Много от нас непрекъснато похапват, вместо да ядат в определени часове, което означава, че прекарват 16 часа в нахранено състояние.
Човешкото тяло има две метаболично различни състояния: гладно и нахранено. Преработващото състояние след хранене е метаболитно активно време за вашето тяло. Но е и време, в което се активира имунната система.
Когато се храним, ние не приемаме просто някакви хранителни вещества - ние задействаме имунната си система да произвежда преходен възпалителен отговор.
"Възпалението" е нормална реакция на организма към инфекция и нараняване, която осигурява защита срещу стресиращи ситуации и вещества, носещи вреда на организма. Това означава, че самото хранене придава степен на физиологичен стрес на имунната система. И така при хората, които се хранят денонощно, телата им често могат да се окажат в почти постоянно възпалително състояние.
За около четири часа след всяко хранене микробите на червата и техните компоненти изтичат в кръвообращението ни. Това е минималната часова разлика, която трябва да присъства между храненията.