Отидете към основна версия

1 399 9

Откриха връзка между дългосрочното излагане на замърсен въздух и тежкото боледуване от COVID-19

  • ковид-19-
  • въздух-
  • мръсен-
  • боелст-
  • инфекция

Изследователи от Института по глобално здраве в Барселона, Испания, съобщиха

Източник: Shutterstock

Според проучване, проведено от изследователи от Института по глобално здраве в Барселона, Испания, дългото излагане на замърсен въздух е свързано с повишен риск от тежка инфекция и дори смърт при заболяването COVID-19. Изследването базира своите изводи на здравни данни от около четири милиона души в Каталуния през 2020 година, когато регионът беше най-засегнат от пандемията с COVID-19.

Учените анализираха средногодишните нива на фини прахови частици (PM2.5), азотен двуокис (NO2), черен въглерод (BC) и озон в районите, където живеят участниците в изследването. Също така бяха събрани данни за тежките случаи на COVID-19 през 2020 година, включително броят на хоспитализациите, постъпването в реанимация, продължителността на болничния престой и смъртността, свързана с инфекцията, пише БТА. Анализът на тези данни показа, че излагането на повишени нива на фини прахови частици се свързва с 19% нарастване в хоспитализациите, повишеното излагане на азотен двуокис е свързано с 42% нарастване в постъпването в реанимация, а повишените нива на черен въглерод във въздуха са свързани с 6% нарастване на смъртните случаи.

Тези резултати подчертават необходимостта от намаляване на замърсяването на въздуха, за да се подобри общото здраве на населението и да се намали рискът от сериозни дихателни инфекции. Отавио Ранцани от Института по глобално здраве в Барселона, който е водещ автор на изследването, подчертава важността на намаляване на нивата на замърсяване.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.

Свързани новини