28 Май, 2023 11:54 1 378 9

Откриха връзка между дългосрочното излагане на замърсен въздух и тежкото боледуване от COVID-19

  • ковид-19-
  • въздух-
  • мръсен-
  • боелст-
  • инфекция

Изследователи от Института по глобално здраве в Барселона, Испания, съобщиха

Откриха връзка между дългосрочното излагане на замърсен въздух и тежкото боледуване от COVID-19 - 1
Източник: Shutterstock

Според проучване, проведено от изследователи от Института по глобално здраве в Барселона, Испания, дългото излагане на замърсен въздух е свързано с повишен риск от тежка инфекция и дори смърт при заболяването COVID-19. Изследването базира своите изводи на здравни данни от около четири милиона души в Каталуния през 2020 година, когато регионът беше най-засегнат от пандемията с COVID-19.

Учените анализираха средногодишните нива на фини прахови частици (PM2.5), азотен двуокис (NO2), черен въглерод (BC) и озон в районите, където живеят участниците в изследването. Също така бяха събрани данни за тежките случаи на COVID-19 през 2020 година, включително броят на хоспитализациите, постъпването в реанимация, продължителността на болничния престой и смъртността, свързана с инфекцията, пише БТА. Анализът на тези данни показа, че излагането на повишени нива на фини прахови частици се свързва с 19% нарастване в хоспитализациите, повишеното излагане на азотен двуокис е свързано с 42% нарастване в постъпването в реанимация, а повишените нива на черен въглерод във въздуха са свързани с 6% нарастване на смъртните случаи.

Тези резултати подчертават необходимостта от намаляване на замърсяването на въздуха, за да се подобри общото здраве на населението и да се намали рискът от сериозни дихателни инфекции. Отавио Ранцани от Института по глобално здраве в Барселона, който е водещ автор на изследването, подчертава важността на намаляване на нивата на замърсяване.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даа

    19 1 Отговор
    Още малко и ще признаят че т.н. "ковид 19" не е вирус.
  • 2 Последния Софиянец

    31 0 Отговор
    Майка ми имаше пневмония а те викат Ковид.Не и даваха лекарства и тя много се влоши.Взех си я вкъщи и купих антибиотици и се оправи.Замалко да я уморят мафията в бели престилки.
  • 3 КовидманЯк

    15 0 Отговор
    Смешници лъжливи.Пфффф...
  • 4 УрZула фон Л@йнRн

    17 1 Отговор
    А по план трябваше да си пласирам стоката на бройлерите в новата вълна на ПЛАНдемията Септември 2022-ра, но Путин ми обърка плановете 😭
  • 5 АА що не

    16 1 Отговор
    Пишете за това колко са починали от така наречените ваксини - около 40 млн.
  • 6 Сатана Z

    11 1 Отговор
    Точно по тази причина в Италианските Алпи имаше трупове по улиците.Е, номерът мина тук-там,но съмненията си останаха.

    Z
  • 7 Рокстеди

    10 1 Отговор
    Връзката е същата като всички които са били болни от Кромд са пили вода.Следователно има връзка с водат и с въздуха .
  • 8 Вирус

    14 1 Отговор
    Това са пълни глупости искат да оправдаят вредата от боц и вече са впрегнати всички уж големи институти

    Коментиран от #9

  • 9 истина ти казвам

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Вирус":

    Лично познавам хора които отключиха онкологични заболявания заради ваксите! Имунната им система беше тотално срината от тия помии със които искаха да ни бодът!