Отидете към основна версия

6 519 11

Как се отразява ракията върху кръвното налягане?

  • ракия-
  • кръвно налягане-
  • кръвно-
  • високо кръвно-
  • ниско кръвно-
  • алкохол

Повишава или намалява кръвното любимата на стотици българи напитка?

Снимка: Shutterstock

Умерената консумация на ракия сваля високото кръвно, понеже основните компоненти на тази алкохолна напитка понижават степента на холестеролното съдържание на кръвта – по тази причина е естествено да спадне и рискът от хипертония и други сърдечно-съдови усложнения. По темата говори д-р Ана Луиза Лима, цитирана от actualno.com

Основната съставка в ракията, както и във всички алкохолни напитки, е етанолът – който се съдържа в различни степени и концентрации в алкохолните питиета. И, естествено, понеже този главен компонент е един и същ в тях, въздействието им върху човешкия организъм е сходно. Вече допълнително се намесват всевъзможни фактори и обстоятелства: изпитото количество, степента на концентрация на етанола, наличието на най-различни други вещества като антоцианин, ресвератрол, полифенол и пр.

Така изпиването на неголямо количество алкохол сваля високото кръвно. Причината за такъв благоприятен ефект е съдоразширяващото въздействие на етанола. Но този ефект търпи различни промени в зависимост от изпитото количество, придружаващата храна (прословутото „мезе“); също и от евентуални лекарства, приемани преди това, по време на изпиването на алкохола и/или по-късно.

Ситуацията обаче кардинално се променя, ако човек изпие „умерено“ или по-голямо количество ракия. Тук вече всичко зависи от понятията „умерено“ и „голямо“ количество. Според повечето медицински специалисти, онова количество „твърд“ алкохол (обикновено се разбира такъв с алкохолно съдържание 37 и повече градуса), което оказва позитивно или негативно въздействие върху човека, е различно за различните хора.

Например, за мъжете се смята, че горната граница за благоприятно въздействие е 50 грама, а за жените – 25.

При това, става дума за еднократно приета доза, а не за редовно консумиране. Ако се пие редовно от тези уж „благоприятни“ количества, ситуацията се променя – и кръвното се покачва.

Най-важното е, че ползата от пиенето на ракия и въобще на концентриран алкохол е минимална – и да се разчита на това „средство“ за борба с високото кръвно представлява просто илюзия, самоутешение и оправдание за пиене, като класическият вариант в такива случаи обикновено е преминаване към по-големи количества. Напълно според известния афоризъм: „Без една чашка мога, но само с една – не мога!“.

Да не говорим за хората с вече налични сърдечно-съдови усложнения. При тях е категорично препоръчително отказването от „твърд“ алкохол, което отказване би трябвало да се извърши постепенно. Концентрираните напитки може да бъдат заменени с нискоалкохолни – бира и вино, но и те би трябвало да се пият рядко и в умерени дози. Независимо от ограничените ползи от ракията за смъкване на високо кръвно, всеки лекар ще ви препоръча да не разчитате на подобно „лечение“ - а да акцентирате върху физическа активност, поддържане на оптимално тегло и здравословно хранене.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.

Свързани новини