Всички сме чували, че човек е това, което яде. И това се оказва научна истина. Знаем, че има храни, които са полезни за здравето ни, но има и такива, които са опасни и имат способността да съсипят здравето и вида ни, ако ги консумираме често или в големи количества.
Съществуват определени храни, които ни състаряват преждевременно, твърди кожният лекар д-р Камила Исаева, цитирана от jenata.blitz.bg.
На първо място специалистът уточни, че основна роля за появата на бръчки, суха кожа, акне, матов тен и други дефекти играе недохранването. Според нея при недостиг на необходимите на човека витамини и минерали органите стареят по-бързо.
Така че, за здрав и свеж външен вид, експертът съветва да се сведе до минимум консумацията на захар, чийто излишък разрушава колагена в кожата и я прави по-малко еластична.
В допълнение, хранителните добавки като аромати, консерванти, оцветители и сгъстители също могат да причинят преждевременни промени във външния вид.
Според Исаева не се препоръчва готвене в тенджера под налягане, където високите температури унищожават до 90 процента от хранителните вещества.
Освен това пърженето на храни на тиган или скара също е нежелателно, тъй като при силно нагряване или директен контакт с пламък мастните киселини, съдържащи се в храната, отделят канцерогенни химични съединения (ароматни въглеводороди, които могат да доведат до заболяване на горните дихателни пътища или белите дробове) .
В заключение лекарят добави, че отказът от алкохол и колбаси ще помогне да се избегнат опасни заболявания.