На всички ни се е случвало когато сме под стрес да посегнем към вредна храна, която по принцип избягваме да консумираме. Дали ще изядем един пакет чипс, цял шоколад или ще си поръчаме китайско или пица, може би и не се замисляме, че този избор може да се дължи на емоционалното ни състояние. Заблуждаваме се, че се утешаваме с вредната храна, но всъщност нанасяме огромни вреди върху себе си.
Според скорошно изследване на учени от Университета в Бирмингам, консумацията на храни с високо съдържание на мазнини по време на периоди, когато нивата на стреса ни са повишени, може да повлияе негативно на възстановяването на организма от него, пише lifestyle.bg.
Вредните, преработени и наситени на мазнини храни водят най-вече до нарушения в кръвообращението и притока на кислород към мозъка. А когато сме под стрес, в тялото ни се случват куп промени - кръвното и пулсът се повишават, кръвоносните съдове се разширяват и повече кръв отива към мозъка. Еластичността на кръвоносните съдове обаче намалява, а тя е от съществено значение за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.
А ако към стреса добавим и консумацията на вредни храни, то тогава еластичността намалява с допълнителни 1.74%. Това може да ни звучи незначително, но учените обясняват, че спад само с един процент води до 13% увеличение на риска от сърдечно-съдови заболявания. Това е голяма удивителна най-вече за тези хора, които имат предпоставки за развитието им.
Освен това увреждането на съдовата функция се наблюдава за по-дълго, когато стресът върви в комплект с нездравословно хранене. Друг негативен ефект е спад в настроението както по време на стресовия период, така и след него. Наблюдава се и влошаване на когнитивните функции и представяне на важни събития като интервю за работа например. Затова е важно преди тях да не се изкушаваме с някой кроасан например, предава Daily Mail.
Как да се преборим със стреса?
Изследването ни дава и няколко препоръки, с които да намалим негативите от стреса. Най-доброто, което можем да направим за себе си и за здравето си, е принципно да избягваме храните с високо съдържание на мазнини. Но е от съществено значение да правим този съзнателен избор и когато се чувстваме стресирани.
Ако заложим на по-здравословни храни и в частност тези, богати на полифеноли (като горски плодове, ябълки, грозде и други плодове и зеленчуци), можем да подпомогнем правилното функциониране на сърдечно-съдовата система и да минимизираме негативното влияние на стреса - наш неизбежен спътник в ежедневието.