Отидете към основна версия

1 542 17

Узбекистан разработи ядлива ваксина срещу коронавирус на базата на домати

  • узбекистан-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • домати

Учените са вмъкнали генен фрагмент, кодиращ антигенния протеин S1 на коронавируса, в специални вектори и са го интегрирали в генома на клетките на доматите

Учени в Узбекистан създадоха ядлива ваксина срещу COVID-19 на базата на домати, наречена TOMAVAC. Това сочат данни, публикувани на уебсайта на научното списание Frontiers.

Според списанието учените са вмъкнали генен фрагмент, кодиращ антигенния протеин S1 на коронавируса, в специални вектори и са го интегрирали в генома на клетките на доматите. От тези клетки е получено доматено растение, което възпроизвежда S1 антигенния протеин. В резултат на това е установено, че плодовете на доматите, получени от тези растения, синтезират стабилен антигенен протеин S1 и са избрани като новата ваксина TOMAVAC. Ядливата ваксина осигурява двустепенна защита срещу COVID-19.

Ваксината вече е тествана върху доброволци и животни в Научния център за стандартизация на лекарствата на Фармацевтичния институт в Ташкент. Проучванията са одобрени от институционалния съвет по етика на Центъра за геномика и биоинформатика.

Според местните медии това е първата годна за консумация ваксина срещу COVID-19. Учените работят по създаването ѝ от януари 2021 г.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.

Свързани новини