Отидете към основна версия

4 083 4

4 лесни начина да регулираме нивата на кръвна захар

  • глюкоза-
  • кръвна захар-
  • регулиране-
  • хранене

Авторката на "Глюкозната революция" предлага 4 прости начина да спрем резките колебания в кръвната захар

Снимка: Shutterstock

Признатият експерт в храненето Джеси Инчауспе в своята книга "Глюкозната революция", която предизвика фурор през изминалата година, представя важната връзка между храненето, нивата на глюкозата в кръвта и нашето здраве.

Глюкозата - основният източник на енергия за нашите клетки, играе ключова роля за метаболизма и поддържането на оптималното функциониране на организма. Въпреки това, резките колебания в нейните нива могат да имат сериозни последици за здравето ни, които Инчауспе нарича "глюкозното влакче на ужасите", пише vesti.bg.

Глюкозата е проста захар, която организмът използва като основен източник на енергия. Тя се абсорбира от храната, която консумираме, особено от въглехидратите, като захари и нишесте. Нивата на глюкозата в кръвта се контролират от хормони като инсулина, който помага на клетките да абсорбират глюкозата от кръвта и да я използват за енергия или да я съхраняват за по-късно използване.

Храните, които консумираме, имат голямо влияние върху нивата на глюкоза в кръвта. Например, простите въглехидрати като захар и хляб могат да предизвикат резки възходи на глюкозата в кръвта, докато по-сложните въглехидрати, като цели зърнени храни и зеленчуци, предоставят дълготрайна енергия и поддържат нивата на глюкозата по-стабилни.

Резките скокове в кръвната захар, наречени хипергликемия, могат да доведат до умора, глад и дори повишен риск от развитие на диабет тип 2. От друга страна, резките спадове, наречени хипогликемия, могат да предизвикат главоболие, причерняване, нервност и в крайни случаи дори загуба на съзнание.

В "Глюкозна революция" авторката предлага цялостен подход за поддържане на стабилни нивата на глюкоза в кръвта. Тя набляга силно върху своите 4 хака за изравняване на скоковете на глюкозата:

1. Яжте зеленчуци преди основното

Това означава да започнете храненето с прием на фибри. Тя препоръчва всевъзможни варианти за старт: аспержи, тиквички, чушки, броколи, маруля, домати, както и варива като нахут, боб, зелева салата и още много. Един от нейните последователи, който е свалил 40 килограма за 18 месеца, яде порция броколи на скара с лют сос и сол преди всяка вечеря.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини