Last news in Fakti

26 Май, 2024 21:10 3 989 4

4 лесни начина да регулираме нивата на кръвна захар

  • глюкоза-
  • кръвна захар-
  • регулиране-
  • хранене

Авторката на "Глюкозната революция" предлага 4 прости начина да спрем резките колебания в кръвната захар

4 лесни начина да регулираме нивата на кръвна захар - 1
Снимка: Shutterstock

Признатият експерт в храненето Джеси Инчауспе в своята книга "Глюкозната революция", която предизвика фурор през изминалата година, представя важната връзка между храненето, нивата на глюкозата в кръвта и нашето здраве.

Глюкозата - основният източник на енергия за нашите клетки, играе ключова роля за метаболизма и поддържането на оптималното функциониране на организма. Въпреки това, резките колебания в нейните нива могат да имат сериозни последици за здравето ни, които Инчауспе нарича "глюкозното влакче на ужасите", пише vesti.bg.

Глюкозата е проста захар, която организмът използва като основен източник на енергия. Тя се абсорбира от храната, която консумираме, особено от въглехидратите, като захари и нишесте. Нивата на глюкозата в кръвта се контролират от хормони като инсулина, който помага на клетките да абсорбират глюкозата от кръвта и да я използват за енергия или да я съхраняват за по-късно използване.

Храните, които консумираме, имат голямо влияние върху нивата на глюкоза в кръвта. Например, простите въглехидрати като захар и хляб могат да предизвикат резки възходи на глюкозата в кръвта, докато по-сложните въглехидрати, като цели зърнени храни и зеленчуци, предоставят дълготрайна енергия и поддържат нивата на глюкозата по-стабилни.

Резките скокове в кръвната захар, наречени хипергликемия, могат да доведат до умора, глад и дори повишен риск от развитие на диабет тип 2. От друга страна, резките спадове, наречени хипогликемия, могат да предизвикат главоболие, причерняване, нервност и в крайни случаи дори загуба на съзнание.

В "Глюкозна революция" авторката предлага цялостен подход за поддържане на стабилни нивата на глюкоза в кръвта. Тя набляга силно върху своите 4 хака за изравняване на скоковете на глюкозата:

1. Яжте зеленчуци преди основното

Това означава да започнете храненето с прием на фибри. Тя препоръчва всевъзможни варианти за старт: аспержи, тиквички, чушки, броколи, маруля, домати, както и варива като нахут, боб, зелева салата и още много. Един от нейните последователи, който е свалил 40 килограма за 18 месеца, яде порция броколи на скара с лют сос и сол преди всяка вечеря.

2. Лъжица оцет преди хранене

В проучване са установили, че оцетът преди хранене помага на хората да отслабнат два пъти повече от хората, които не приемат такъв. Просто пийте една супена лъжица оцет в чаша вода няколко минути преди хранене.

3. Започнете деня със солена закуска

Забелязали ли сте някога, че когато ядете палачинки и кленов сироп за закуска, отново сте гладни към 10 сутринта? Храната, която приемате сутрин, влияе върху нивата на глюкозата ви през останалата част от деня. Джеси съветва да закусваме единствено със солена закуска - лек сандвич, зеленчуци, яйца и пр.

4. Движете се след хранене

Десет до 20 минути са достатъчни за намаляване на скоковете на глюкозата, защото движението спира натрупването на глюкоза в тялото.

Глюкозата играе жизненоважна роля за функционирането на нашия организъм, като осигурява енергия на клетките ни. Резките колебания в нейните нива могат да доведат до сериозни здравни проблеми. Следването на принципите на "Глюкозната революция" може да помогне за поддържането на стабилна глюкозна крива и за оптималното ни здраве и благополучие.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абсолютно вярно.

    3 2 Отговор
    От миналата година свалих 7 кг. Преди това диети, щуротии, режими... и все на платото.
    А хаковете на Джесика работят!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ломския

    8 1 Отговор
    Каквото и да казвате решаваща роля има гена на всеки индивид.
  • 4 Съгласен

    1 0 Отговор
    Със забележка, че хляба не е прост въглехидрат.