Отидете към основна версия

567 7

Над 235 хиляди души у нас са в предиабетно състояние

  • предиабетно състояние-
  • диабет-
  • диабет тип 2

Те са изложени на риск от развитие на диабет тип 2

Българското Дружество по Ендокринология организира събитие по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета Снимка: БГНЕС

По данни на Международната Диабетна Федерация от 2021 г., в България над 235 хиляди души са в предиабетно състояние 1, като 80% от тях не подозират, че кръвната им захар е по-висока от нормалното и че са изложени на риск от развитие на диабет тип 2.

Предиабетът е сериозен здравен проблем, който може да доведе до сърдечносъдови и бъбречни проблеми. Тази тревожна статистика бе обсъдена на пресконференция, организирана от Българското Дружество по Ендокринология по повод предстоящия Световния ден за борба с диабета.

Специални гости на пресконференцията бяха проф. д-р Анна-Мария Борисова, дмн – Председател на Българско дружество по ендокринология, Началник Клиника по Ендокринология УМБАЛ „Софиямед“ и проф. д-р Михаил Боянов, дмн – Клиника по Ендокринология, УМБАЛ „Александровска“.

Те информираха аудиторията за рисковите фактори, които водят до развитие на предиабет и захарен диабет тип 2, и как тези състояния се отразяват върху здравето ни. Експертите представиха и статистика за заболяването у нас и по света, както и дискутираха значението на профилактиката и превенцията на предиабет и захарен диабет тип 2.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини