Отидете към основна версия

581 3

Лошият сън може да състари мозъка с още 3 години

  • сън-
  • лош сън-
  • инсомния-
  • безсъние-
  • мозъчна дейност-
  • мозък-
  • възраст

Недоброто качество на съня, трудното заспиване, трудното задържане на съня и ранното събуждане са свързани с по-бързото стареене на мозъка

Снимка: Shutterstock

Лошото качество на съня през 40-те години може да ускори стареенето на мозъка ви, сочат нови изследвания. Откритията допълват нарастващия брой доказателства, че качеството на съня е тясно свързано с когнитивното здраве, като подчертават необходимостта от решаване на проблемите със съня още в ранна възраст.

Наличието на достатъчно сън е от съществено значение за нашето психическо и физическо благополучие. Той ни помага да затвърждаваме спомените си и подпомага физическото възстановяване, а недоспиването доказано допринася за сърдечни заболявания, затлъстяване, невродегенеративни разстройства и депресия.

И все пак, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, един от всеки трима възрастни в САЩ съобщава, че не получава достатъчно сън.

"Проблемите със съня са били свързани в предишни изследвания с лошо мислене и умения за запаметяване на по-късен етап от живота, което излага хората на по-висок риск от деменция," каза в изявление Clémence Cavaillès, автор на изследването и изследовател в Калифорнийския университет в Сан Франциско. "Нашето изследване, което използва сканиране на мозъка, за да определи възрастта на участниците, показва, че лошият сън е свързан с близо три години допълнително стареене на мозъка още на средна възраст."

В проучването са анализирани данни от 589 лица на средна възраст 40 години. Участниците са попълнили въпросници за съня в началото на изследването и отново пет години по-късно. След това им е извършено сканиране на мозъка още 10 години по-късно.

Съпоставяйки данните от мозъчното сканиране с резултатите от въпросниците с помощта на машинно обучение, изследователите забелязали значителна разлика между мозъците на лицата, които трудно заспиват, в сравнение с тези, които не спят добре. След коригиране на фактори като възраст, пол, високо кръвно налягане и диабет, групата с най-големи проблеми със заспиването имала мозък средно с 2,6 години по-стар от този на тези, които имали най-качествен сън.

Недоброто качество на съня, трудното заспиване, трудното задържане на съня и ранното събуждане са свързани с по-бързото стареене на мозъка, особено при тези, които постоянно са показвали лоши характеристики на съня през целия период на изследването.

"Нашите открития подчертават важността на решаването на проблемите със съня в по-ранен етап от живота, за да се запази здравето на мозъка, включително поддържане на постоянен график на съня, физически упражнения, избягване на кофеина и алкохола преди лягане и използване на техники за релаксация," заяви в изявление Кристин Яф, един от съавторите на изследването и изследовател в Калифорнийския университет в Сан Франциско и член на Американската академия по неврология.

"Бъдещите изследвания трябва да се съсредоточат върху намирането на нови начини за подобряване на качеството на съня и върху проучването на дългосрочното въздействие на съня върху здравето на мозъка при по-млади хора."

Със сигурност тези констатации се основават на субективните доклади за съня от страна на участниците. Освен това данните не доказват, че проблемите със съня са причина за това ускорено стареене на мозъка. Въпреки това те предлагат убедителни доказателства, че проблемите със съня са тясно свързани с влошаването на когнитивните способности и са в съответствие със съществуващите изследвания за значението на съня за развитието и поддържането на мозъка в по-напреднала възраст.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини