Отидете към основна версия

874 3

Яйцата помагат в борбата и превенцията на деменцията

  • яйца-
  • яйце-
  • мозъчно заболяване-
  • деменция-
  • алцхаймер

Запазването на когнитивното здраве изисква балансирано хранене, физическа активност и поддържане на социални връзки

Снимка: Shutterstock

С нарастването на продължителността на живота, все повече хора по света се сблъскват с диагнозата деменция. За съжаление, прогнозите на учените не са оптимистични – случаите на деменция се очаква да продължат да нарастват в бъдеще.

Деменцията е заболяване, свързано с прогресивно влошаване на мозъчните функции. Съществуват различни видове деменция, като една от основните причини за развитието на заболяването е болестта на Алцхаймер. Тя се характеризира със загуба на памет, затруднено вземане на решения и нарушена преценка.

Превенция

Въпреки че няма сигурен начин за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, учените подчертават, че правилното хранене може да играе ключова роля за намаляване на риска. Скорошно изследване, публикувано в Journal of Nutrition, посочва яйцата като особено полезна храна в тази насока.

Проучването, проведено сред 466 възрастни китайци, разкрива, че консумацията на едно яйце на ден може значително да намали риска от развитието на Алцхаймер. Изследователите обаче установяват, че приемането на повече от две яйца на ден не предлага допълнителни ползи – ефектът е сравним с този при липса на яйца в диетата.

Холинът – ключово хранително вещество в яйцата

Д-р Тейлър Уолъс, водещият изследовател, обяснява, че яйцата са една от малкото често срещани храни, богати на холин – хранително вещество, което има доказано благоприятно въздействие върху когнитивните функции. Холинът играе важна роля както за поддържането на мозъчната функция при възрастните, така и за развитието на когнитивните способности при бебета и малки деца.

"Това проучване добавя нови доказателства за това как изборът на храни може да повлияе на риска от деменция и Алцхаймер, както и на когнитивното здраве през целия живот," споделя д-р Уолъс, цитиран от HuffPost.

Храненето е един от факторите, които можем да контролираме, за да намалим риска от деменция. Включването на едно яйце на ден в менюто е лесна стъпка, която може да има дългосрочни ползи за здравето на мозъка. Въпреки това, умереността е ключова – прекомерната консумация на яйца не носи допълнителни предимства.

Запазването на когнитивното здраве изисква цялостен подход, който включва балансирано хранене, физическа активност и поддържане на социални връзки. Но едно малко яйце може да бъде важна част от тази стратегия.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини