През 2025 година специалистите все по-често призовават да избягваме ултрапреработените храни. Тези продукти съставляват около 60% от ежедневния хранителен режим на много хора, което значително увеличава риска от деменция, диабет и сърдечно-съдови заболявания, предупреди британският епидемиолог Тим Спектър в стоя Instagram профил.
Как вредят ултрапреработените храни?
Ултрапреработените храни преминават през значителни промени в сравнение с първоначалното си състояние. Те често съдържат консерванти, подсладители, емулгатори и изкуствени оцветители.
„Истината е трудна за преглъщане – 60% от калориите, които консумираме, идват от ултрапреработени храни, а това нанася сериозни щети на здравето ни,“ предупреждава Спектор.
Последните проучвания разкриват, че честата консумация на тези продукти води до значително наддаване на тегло и повишен риск от деменция, диабет и сърдечни заболявания.
Когато избирате храни, обръщайте внимание на съставките – избягвайте продукти с прекомерно съдържание на сол, мазнини или захар. Препоръчва се да се предпочитат храни, богати на фибри, и да се внимава за съставки, които не са ви познати.
Според изследване, публикувано в British Medical Journal, консумацията на ултрапреработени храни увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2, проблеми с психичното здраве и преждевременна смърт.
„Открита е директна връзка между консумацията на ултрапреработени храни и 32 здравни показателя, включително смъртност, рак, психично здраве, дихателни, сърдечно-съдови, стомашно-чревни и метаболитни проблеми,“ уточняват авторите на проучването.
Кои храни попадат в категорията „ултрапреработени“?
Хляб и печива, предлагани в магазините; Подсладени закуски – например зърнени закуски; Супи и пюрета на прах, инстантни спагети; Замразени полуготови ястия – пици, кнедли, пилешки хапки; Кисели млека с вкусове; Преработени месни продукти – шунка, колбаси, хот-дог; Сосове; Чипсове, солени ядки, крекери, пуканки.Грижата за здравето започва с осъзнат избор на храната. Ограничаването на ултрапреработените храни може да бъде първата стъпка към по-добро здраве и дълголетие. Избирайте натурални продукти и обръщайте внимание на състава на храните, които поставяте на трапезата си. Вашето тяло ще ви благодари!