Last news in Fakti
03 Април, 2020 2725

Хленчат ли родните творци?


  • Творческите съюзи в България из отворено писмо до премиера Обръщаме се към Вас с призив за увеличение на средствата за култура в държавния бюджет, с цел предприемане на спешни мерки за подкрепа на творците и организациите, действащи в сферата на културата в този изключително труден за нашата общност момент. Предлагаме в спешен порядък да бъде извършена оценка на негативните ефекти върху сектор култура в резултат на кризата, както и да бъде изготвен план за действие, предвиждащ мерки, обхващащи периоди от три, шест и дванадесет месеца, с цел ограничаване на щетите и оказване на подкрепа на културните и творческите индустрии, които вече се сблъскват със затруднения. Крайно наложително е при актуализацията на бюджета не само да не се допуска съкращаване на разходите за култура, но да бъде предвидено увеличаване на средствата за Министерството на културата за сметка на други пера от бюджета, в това число чрез преструктуриране и пренасочване на средства от европейските оперативни програми. Използваме случая да подчертаем, че над 70 държави в света вече предприеха действия за осигуряване на допълнително финансиране и подпомагане на културата - една от най-уязвимите обществено-икономически сфери. Вярваме, че българското правителство е не по-малко отговорно и загрижено за съхраняването и развитието на националната ни култура и ще окаже нужната подкрепа на културната и творческата общност.
  • Христо Стоянов писател Не може във време на криза като тази, напомняща с белезите си на Национална катастрофа, да искаш от държавата. Тогава, когато държавата се задъхва финансово и не е сигурно дали ще има средства дори за тестове - да не говорим за лечение на заболелите - да искаш, да искаш, да искаш. От една страна да крещиш срещу правителството и как не трябвало да тегли заем, от друга да искаш от новия бюджет след заема отчисления за себе си. Господи, мисля че успоредно с коронавируса България е заразена от псевдоинтелектуалци. И вместо да хленчи българският писател, музикант, актьор не е лошо да си зададе въпроса: "Какво правим като граждани, за да избегнем подобна унизителна ситуация за българския интелектуалец?". Защото, ако се променят законите за авторско право, НК в частта му за интелектуалната собственост и други свързани закони, сега нямаше да се хленчи. Защото няма да му дърпат безплатно книгите, постановките, концертите от интернет, а щеше дори да реализира приходи. Колкото и странно да е. Но, за да искаш такова нещо трябва и ти да си данъчно изряден. Трябва да не криеш доходи, да си плащаш данъците. Не може цяла година да се чудиш как да скриеш доходи, а после да искаш закрила от държавата. Гнусно е. Това, което правите сега е обръщане на гръб на народа. Бъдете сигурни, че този народ не винаги помни героите си, но винаги помни кой му е обърнал гръб...

    34 гласа
    13%
    87%
    219 гласа

Коментари

  • 1 Курамиголям

    24 7 Отговор
    За каква култура ревът? Кой ги познава след Калотина? Ебем я културата. 🐮🐱🐗🐷🐑🐴🐅🐖🐄🐖

    Коментиран от #9

  • 2 Комунист

    10 9 Отговор
    Как да не може, бе?
    А преди коронавируса - държавата като искаше, искаше ... искаше.
    И ти даваш, даваш, ..., даваш, защото няма къде да се денеш.
    Сега е времето да повърнат малко.

    Коментиран от #15

  • 3 Така мисля

    20 4 Отговор
    Културните дейци са били винаги галеници на всяка власт ! Сега е време не само те, а всички да се постегнем малко ! Няма как !

    Коментиран от #19

  • 4 Стига са цицали от държавата

    26 3 Отговор
    Културните дейци на самоиздръжка! Ако са толкова кадърни нека и изработят и милиони. Крайно време е да прекрати практиката от социализъма държавата да издържа армия от назначени псевдоинтелектуалци още от времето на Людмила Живкова а днес и техните деца. Людмила короняса цяла армия културтрегери които издържаме всички ние а в същото време пенсионерите ни изнемогват. Ако редуцирането на тези търтеи от страна на държавата е непопулярна мярка, то дано тази ситуация с вируса ги редуцира/не физически разбира се/. По времето на соца получаваха апартаменти и вилни места и годишни доходи колкото ние за 10 години а сега плачат, че им били малки пенсиите, че с цялото си нахалство някои от тях претендират и за почетни доживотни пенсии.
  • 5 Наката

    16 1 Отговор
    Там стойностните хора са малко броят се на ръка.Болшинството са търтеи и наредени лапачи573
  • 6 Гост

    8 1 Отговор
    Г-н Стоянов е прав, но това важи не само за културните дейци, а за всички нас. Друг е въпросът как се разпределят и харчат събраните средства, но тук пак проблемът е в нас, защото търпим безобразията и кражбите.

  • 7 Някой

    14 1 Отговор
    Някои хора още не са разбрали, че при извънредно положение се сменят приоритетите на професиите. Хлебари, шофьори и фелдшери са 1000 пъти по-ценни сега, от световно известните футболисти, музиканти или артисти...Последните работят в сферата на "услугите", с техния труд доставят удоволствие на милиони , но сега милионите нямат нужда от това.В нормални условия те са твърде добре платени, така че могат да изкарат една петилетка без заплата... Не виждам голям проблем сега да затворят театри, кина или футболно първенство.ЗАСЕГА! Иначе моите уважения към всички професии!

    Коментиран от #14

  • 8 Емил

    11 0 Отговор
    Голямата грешка е, че по "култура" се разбира само изкуствата, а те са 25-30% от дейностите, формиращи културата на един народ! Изкуствата са средството за демонстрацията и обмен на културата. Културата е съвсем различно нещо, неразбираемо за повечето хора на изкуството, които са се вторачили в "занаята" си и са загубили представа за култура! Ако правиш култура, най-малкото, което те интересува са парите!!!
  • 9 Емил

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Курамиголям":

    Защо си мислиш, че признанието в Европа, Азия или Америка, прави нещо културна ценност?! България е давала, дава и сега, култура (не изкуства) на света в продължение на хилядолетия!!!
  • 10 3734

    9 1 Отговор
    Тъкмо сега да се види, каква простотия е с делегираните бюджети и представления на калпак. Правиш 2 месеца една опера и я играеш два пъти-пари от бюджета, правиш треторазрядно спектакълче с 1-2 актьора- пак пари от бюджета...
  • 11 волен сидеров

    5 2 Отговор
    по добре вируса да те убие от колкото глада -път без изход.Да се Молим на Господ и да сме смирени
  • 12 Дермидон Богоявленски

    4 7 Отговор
    Този ще получи герберски орден и една седмица в Барселона.
  • 13 бай Шиле

    5 2 Отговор
    В демакратичните страни дават по 50 х. долара на всеки писател.И поет,и всякакви плейметки.На Ботев,А.Константинов,Вапцаров,Смирненски.... също са им давали.

    Коментиран от #17

  • 14 бай Шиле

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Най после един свестен пост.Интелектуалците да намерят информация за Ленинградската блокада.Има какво да научат.
  • 15 Стефан

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Комунист":

    Какво си давал бе грездей, над 80 процента от фирмите в България ОСИГУРЯВАТ ХОРАТА СИ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА, данъците в ЕС са по големи и фирмите си плащат защото ЗНАЯТ че това е кръвоносната система на една държава, днес след речта на президента ВЕЧЕ ЗНАМ че ние българите даже и след като умрем ОЩЕ МРЪНКАМЕ поне седмица, а сова име комунист си ясен като бял ден.

    Коментиран от #20

  • 16 бай Шиле

    6 0 Отговор
    Може ли ТСВ да посочат поне десет от "70 държави",които са осигурили ДОПЪЛНИТЕЛНО финансиране за култура в общ смисъл.ЕЙ ГЛАДНИЦИ,КАТО НЕ СЪМ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ НЕ ЗНАЧИ,ЧЕ СЪМ ОЛИГОФРЕН.Засрахте си и без това съмнителните муцуни.
  • 17 интелектуалци

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "бай Шиле":

    Точно така е.И на Хемингуей са му плащали държавна помощ.На Толстой не са, защото Цар Николай Романов е бил беден.На Копола му дадоха сто милиарда държавна помощ за "Кръстникът".
  • 18 Audi

    3 0 Отговор
    Осигуровката върху основната браншова заплата е достатъчна и не е никак малка. Това е като автокаското на автомобила. Въпросът е държавата като застраховател какви рискове ще покрие или парите от застрахонката са откраднати ?
  • 19 ПРОФОН

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Така мисля":

    Тъй като има карантина и не работим,ги помолих да не платим таксата. Да ама и те имали нужда от пари ! А,сега какво излиза и ние по договор да им платим и Държавата да ги храни.
  • 20 Погледни Америка

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стефан":

    Питай дали ги осигуряват. И колко струва лекуването от тази Корона. $ 80 000 . В Швеция ги оставят по домовете. В Италия и в Испания умират по 800-1000 на денонощие. Затова се връщат като наср.ни. Може да сме бедни, но имаме работещо Правителство. Браво на ГЕРБ !

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта