Last news in Fakti
27 Септември, 2020 7759

Кой "захлебва" от историята?


  • Проф. д-р Пламен Митев преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Възможно е рождената година на Апостола на свободата Васил Левски  да е 1840 г, а не както бе прието досега 18.07.1837 г. И за 18.07.1837 г. нямахме преки доказателства, че е точната рождена  дата на Левски.  Тя се налага в публичното пространство от спомените на неговите роднини. Първият братовчед на Левски – Васил Караиванов свързва раждането му със една сватба в Карлово. През последните 20-30 години информацията от протоколите от разпитите на участниците в арабаконашкия обир и от казаното от Левски  в първия му разпит пред турския съд,  ражда хипотезата, че той е бил по това време на 26-27 години. Това означава, че е роден през 1846 г.  В подкрепа на тази версия е и информацията за външния вид на Левски на гърба на снимката, предоставена на българската наука от младия историк Виктор Комбов през 2018 г. след работа с архивите на Османската империя, а преди това открита от млад турски учен. В текста се посочва и възрастта му – приблизително на 26 години. След публикация във в. „Съветник“ по повод разстрижването на Дякон Игнатий за да хвърли расото, се посочва, че когато се е замонашил – през 1858 г.  е бил 15 годишен. Това твърдение налага  за рождена  година  на Васил Иванов Кунчев 1843 г. Но тези две предполагаеми години на  раждането му – 1843 и 1846 г.  не са подкрепени и до днес от автентични документи. Надявам се  до края на годината, документите, които преведе и проучи младият учен д-р Григор Бойков да бъдат публикувани официално. Това ще  доведе до сериозни дебати сред историците, които ще преосмислят вероятно  рождената дата на Апостола.
  • Иван Тренев журналист Господин Митев, за втори път ме учудвате със щастливата си усмивка, с която ставате говорител на "сензационни" открития по българска история. Защо Вие си губите времето да регистрирате чужди сензационни открития? Откривател работел във Виена. Новата Старозагорска сензация касае 3 години от живота на Левски, но не като революционер. Вие пишете "вероятно" се е родил 1840, а не 1837. "Вероятно" е дума, която изключва понятието "сензация", а Вие сте го написали на цяла първа страница на вестници. И почти "плувате" в миражните бъдещи "пренаписвания" на българската история. Звезди падат в краката Ви! Един регистър на османската редовна служба за регистрация на мъжкото население упоменава: Левски записан 1840, а не 1837. Вие не казвате от коя година е тази османска регистрация. Не говоритес  коментари, не показвате регистрация - със сензационните ви известия. Господин Митев, а ако майката на момчето го прави 1840, защото османците събират еничарски корпус? Защото трябва да плаща данъци... и т.н. Самият Левски пред съда също споменава години, които нищо не доказват, че са истина! Наистина е страшно днес как хитреци "захлебват" от историята, как наглеци крадат с "народолюбие", как чужди нашественици мълчаливо без бой грабят българското и българската земя, а "свободни" българи с власт са заложили и задник, и предник, за да "слугуват" за пари, за тридесет сребърника, защото това "забогатяване" е несъизмеримо със загубите на България.

    58 гласа
    19%
    81%
    240 гласа

Коментари

  • 1 Debil

    37 3 Отговор
    Иван Тренев съм го гледал в няколко предавания говори за Раковски и Левски и спокойно мога да го нарека историк "екстремист" Дори каза че е имал доказателства за това, че Левски е бил в Канада и построил хотел на Ниагарския водопад..... Ноу комент дето се вика
  • 2 ИВАН

    20 3 Отговор
    Не знам, но съм сигурен, че такива "историци" дето ги лансират, изобщо не са свестни ... американска му работа - търсим само светлината на прожекторите, сензации, слава, пари ... явно някой плаща да се променят постоянно историите, хората да станат разногледи и да не вярват вече на нищо
  • 3 Неделен хумор

    24 1 Отговор
    Хехе, музикант срещу професионален историк. Развеселихте ме :)
  • 4 Хан Крум

    20 3 Отговор
    Конфликт в случая не съществува. Разликата е от земята до небето. Единият е сериозен учен и изследовател на делото на Левски, а другият разказвач на приказки за лека нощ.

    Коментиран от #9, #11

  • 5 dedo wi pras

    13 4 Отговор
    какъв еничарски корпус през 19 век бе ????

    Коментиран от #12

  • 6 Дипломата

    4 0 Отговор
    Г-н Керев е достоен Българин Документално потвърдени твърдения

  • 7 boreto2

    18 4 Отговор
    Затова сме на тоя хал - Журналиста е по гръмогласен от специалиста без изобщо да разбира материята
  • 8 животновъд

    16 1 Отговор
    При тези плюсчета в коментарите ми е много чудно как са постигнати горните резултати в полза на Тренев?

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор

  • 12 бобо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "dedo wi pras":

    Еничарският корпус е изклан през 1826 година, а това си е 19-ти век.
  • 13 Потребител

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "животновъд":

    Зависи как са разбрали въпроса хората.
  • 14 Масонска гума

    2 1 Отговор
    Отново ще трие и заличава история,която и така не знаем,щото и преди е трила,чак от 12,13век започва
  • 15 Злати

    7 2 Отговор
    проф. Митев е едно от най-големите имена в българската историография, изключителен ерудит, прекрасен преподавател, а другото лице...... някой медик да се изкаже за него
  • 16 Хан не Кан

    5 2 Отговор
    Иванчо Тренчев не го слуша главата, това е. Стяга го шапката. Хапе го коня и т.н. Да не се изразявам по-грубо. Във всеки случай, не е добре човека.
  • 17 Росен Методиев

    2 1 Отговор
    Иван Тренев е син на барон Мюнхаузен от Пипи Дългото чорапче. Жив и здрав да е , но за целта трябва да започне спешно лечение. Не съм специалист в областта на психиатрията, но предполагам, че е вид шизофрения. Успех!
    От преглед имат нужда и другарите от Факти, които са му дали думата.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта