Last news in Fakti
02 Ноември, 2020 5850

Кой всява напрежение между София и Скопие?


  • Екатерина Захариева външен министър Както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото. Въпреки многото спекулации в пресата, преди всичко в Република Северна Македония - нито сме искали промяна на конституцията, каквито неща се чуха там, нито нашите претенции са нови, нито пък сме оспорвали правото за самоопределяне и правото на всеки един гражданин, включително и на гражданите на Република Северна Македония, нито правото да наричат езика както искат. Нaшитe притecнeния ca cвързaни c нeпрecтaннитe прeтeнции нa Република Северна Македония зa мaкeдoнcкo мaлцинcтвo у нac. Aкo признaят кoрeнитe нa нaциятa и eзикa cи, нa тoвa щe ce cлoжи крaй.
  • Правителството на Северна Македония висш колективен орган на изпълнителната власт Мaкeдoнcкият eзик и мaкeдoнcкaтa идeнтичнocт ca фaкт, пoтвърдeн oт OOН и пo тoзи въпрoc нe мoжe дa имa дилeмa. Cмятaмe, чe нa тoзи eтaп c прaвeнeтo нa пoлитичecки изкaзвaния, нe трябвa дa ce нaрушaвa прoцecът нa рaзгoвoри, кoитo ce вoдят мeжду двeтe миниcтeрcтвa нa външнитe рaбoти. Нямa нуждa oт нoв дoгoвoр, нитo oт aнeкc към Дoгoвoра. В рaмкитe нa cъщecтвувaщия дoгoвoр прaвитeлcтвoтo имa гoтoвнocт дa нaпрaви утoчнeния, кoитo прeдизвиквaт бeзпoкoйcтвo в Coфия и cмятaмe, чe пo тoзи нaчин Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния щe може дa зaпoчнe дo крaя нa гoдинaтa прeгoвoри зa члeнcтвo в Eврoпeйcкия cъюз. Фaкт e, чe имaмe oбщa иcтoрия и aкo ce фoкуcирaмe върху бъдeщeтo, oбщaтa иcтoрия трябвa дa ce изпoлзвa, зa дa ce нaмeри рeшeниe.

    602 гласа
    80%
    20%
    143 гласа

Коментари

  • 1 Ха ха ха

    87 10 Отговор
    най-кратките книги в Света:

    1. Пътеводител по арабска демокрация.
    2. Антология на Немския хумор.
    3. Македонска история.

    Коментиран от #3

  • 2 gogo

    73 14 Отговор
    точно така - да признаят корените си. Това означава край на македонизма - политическа доктрина, основана и изпълнена изцяло с антибългаризъм. Да, съпротивана им обяснима - това би означавало, че процесът, довел до сегашната реалност, която ние признаваме, е започнал не по естествен път, а по административен, при това от края на 1944 год. Но това са историческите факти. Тяхното признаване с нищо не би повлияло на пътя, който те искат да извървят. Но ще повлияе, при това болезнено, на самочувствието им като народ. Но нищо в този свят не се дава даром. И те трябва нещо да платят, за да продължат напред.
  • 3 gogo

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха":

    4. История на италианските военни успехи през ХХ-ти век.

    Коментиран от #4

  • 4 Ха ха ха

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "gogo":

    покрепям и си абсолютно прав ! Единственото хубаво нещо в тази държава, както и в Испания е, че левите идеи са били смазвани. Още по-жалкото е, че толкова години по-късно и двете държави са развъдник и попивателна на подчовеци с леви идеи/виждания, анархисти, анархо-комуняги и т.н и т.н ! :(((((
  • 5 Македонски

    41 72 Отговор
    Македонския език е по близо до сръбския обаче сърбите не казват, че македонския език е сръбски, а бугарите много им се иска македонския да е бугарски диалект!

    Коментиран от #19, #22, #25

  • 6 Хисторик

    9 28 Отговор
    Исторически погледнато 681г на територията на Македония се живели хора и никой не знае как точно на какъв език са говорили.някой ще ми каже, че българите са претопили онзи народ от ( Македония) за 600 год. а турците не успяха да претопят българите за 500 години?

    Коментиран от #17


  • 7 волен сидеров

    55 0 Отговор
    МАСОНИТЕ И КАБАЛА ПЛАЩА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор

  • 11 КОНТРАТА

    54 17 Отговор
    Преди 100 години може да са говорили български език в Македония вече не говорят български език!

    Коментиран от #13

  • 12 Перо

    40 2 Отговор
    Толупа и шайката да прочетат интервюто на Бойко Ноев и да поставят ултимативно конкретните искания,също и за геноцида при асимилирането на коренното българско население и изчезването на 120,000 български граждани с български паспорти,от националностите в Конституцията на Северна Македония и от преброителните списъци за м.април 2021 г.
  • 13 Перо

    31 10 Отговор

    До коментар #11 от "КОНТРАТА":

    Да признаете езика,историята и идентичността до 1945 г. После идва Титовия геноцид!
  • 14 Перо

    64 2 Отговор
    ООН ги е утвърдил само като държава и нищо повече. Сега нека ООН да ги вкара в ЕС. Отрицателен вот и да чакат! Резултатът от договора с Гърция е само двустранен!

    Коментиран от #15

  • 15 Бесен Язовец

    45 5 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Чакат в Министерски съвет обаждане от Берлин и история ще им признаят и език, а София ще обявят за македонска провинция! Слугите да не се правят на ербапи преди изборите.
  • 16 9674

    31 0 Отговор
    Наш,то се вика:СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА!!СЛЕД СВАТБА БУЛКА"/и/или по точно ЗА ОПРАВЕНО Д.ПЕ ЦЯР НЯМА!! Или по точно има:ПОВТОРЕНИЕТО МУ Е МАКЯТА!!!Подписахме Договора с макетата,надробиха ни ТЯХНАТА СУПА,а сега пищиме:КАТО ОЩИПАНА МОМА!!КЪСНО Е ВЕЧЕ ЗА КИТКА!!ТЪМНА ПОТАЙ ПОЛУНОЩ и НА СЪДА Е ЯСНО:ДА ВЛИЗА УБИТИЯ!!!Така ще е докато тези КАЛИНКИ,МАЛИНКИ,ТИКВИ,ПОЦИНКОВАНИ КОФИ, И ДРУГИ ПОДОБНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ИНДИВИДИ НИ УЖ УПРАВЛЯВАТ/т.е.СЛУШКАТ К,ВО ШЪ КАЙ ОНЯ ОТ "КРАВАРНИКА"!!А НА БАС,ЧЕ ВСИЧКО Е ЗА АЛА БАЛА И ЩЕ ИМ КЛЕКНЕМ НА Т.Н.МАКЕТА"В УДОБНАТА ПОЗА "НАВИРЕН ЗАДНИК"!!Ние защо нямаме претенции към източната им граница и българите там,а те имат към т.н.ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ!!Сами сме си виновни даже и с името:НЕ ПИРИНСКА БЪЛГАРИЯ,а ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ??!!!Питам и отговор не искам:КОГА И ПРИ КОЙ ЦАР ТАЗИ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ПОД МАКЕДОНСКО ВЛАДИЧЕСТВО???ИЛИ Е ИСКАЛА ДА БЪДЕ ЧАСТ ОТ МАКЕТАТА!!!!!Н И К О Г И Ш!!!КАЗАХ!!!
  • 17 Крокодил

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хисторик":

    Преди да изказваш мнение, вземи прочети кой какви области е населявал, преди 681г. Какъв е произхода на българите, кой са македонците. Предлагам ти да започнеш с историята на д-р Ганчо Ценов! Македонска държава и македонски език не е имал в миналото, за да се докаже това трябва да има "извори" а такива липсват!!!
  • 18 Дългият

    58 0 Отговор
    Никакъв фандък,истината и само истината...
  • 19 Присмехулник

    21 17 Отговор

    До коментар #5 от "Македонски":

    Мушмурок,ако седнем по на кафе и започнем да си бъбрим,ще я караме без преводач.Ха сега си задай въпросът на какъв език ще говори...Задай си го в твърдата македонска кратуна...
  • 20 Бивш левскар

    49 3 Отговор
    Тези цигани не може да са българи. Това са просто индийски военнопленници докарани от Ал. Македонски. Така че пращайте им мумията на Жельо Желев дето ги призна и да приключваме с мангалската гмеж.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор

  • 22 сандо педерот

    17 24 Отговор

    До коментар #5 от "Македонски":

    И кога е станал по-близо до сръбския?Когато тито-кучето и сталин-болния мозък и един пиян мозък от България-гошо-тарабата решават да се измисли азбука с премахването на някои букви и се добавят от сръбската азбука .Внасят се в езика 40% чуждици от сръбския език и ето ти македонски език и македонска нация ама със сръпски промивки на болните антични мозъци
  • 23 Антикомунисt 1

    17 29 Отговор
    Напрежението го внасят по реда на омразата към България и заинтересоваността:
    1. Русия' 2. Сърбия и 3. Северна Македония
    Подписвам се!
  • 24 7777777

    18 21 Отговор
    КАКТО КАЗВАШЕ ПРОФЕСОР БОЖИДАР ДИМИТРОВ НЯМА НИТО ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТ, КОЙТО ДА ДОКАЗВА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА МАКЕДОНИЯ В МИНАЛОТО, ПРЕДИ 120 ГОДИНИ ТАМ Е БИЛО БЪЛГАРСКО, СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Я ДАВАТ НА СЪРБИЯ, БЪЛГАРИЯ ГУБИ 1/3 ОТ ТЕРИТОРИЯТА СИ - ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ НА СЪРБИЯ, А ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ НА ГЪРЦИЯ. МАКЕДОНИЯ Е ДЪРЖАВА ОТ 1945 ГОДИНА СЛЕД РАЗПАДАНЕТО НА СФРЮ.

  • 25 Ил3

    11 7 Отговор

    До коментар #5 от "Македонски":

    Най кратките книги.Македонска история. Немски хумор.Сомалийска готварска книга.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор

  • 27 Емил

    17 3 Отговор
    КомИнтерн -а! Русия!
  • 28 Гражданин

    44 2 Отговор
    Не играйте шах с циганен и македонец. Циганина ще ти открадне коня, а Македония ще ти открадне царя
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор

  • 30 15232

    3 48 Отговор
    македонския език е сръбска интерпретация на български език …. и на тази порнография трябва да се каже БАСТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 31 долу болшевизма

    20 4 Отговор
    БСП и гнусните комундели от коминтерна! ДОлу болшевишките престъпници от БКП-БСП!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта