Last news in Fakti
08 Ноември, 2020 5583

Работи ли културата?


  • Евгени Будинов актьор, депутат от ГЕРБ В световен мащаб е много трудно за хората на културата. В България се справяме доста добре и като случаи, и като здравеопазване, и като мерки също, защото виждам как във Франция, в Италия, в Америка също артистите изобщо не работят. Тук имаме 30% за театрите, което е трудно, наистина е трудноо за всички, но се взимат доста мерки, които са от Министерство на културата за творците. 22 млн. лв, са осигурени само от април досега. Това са пари изцяло за хората за заплати. Парите за култура никога не са достатъчно, но се работи в тази посока. За следващата година ще има още 25 млн. лв. за българско кино. Това е бомбастично, това е прецедент. Това са 40 млн. за българско кино, никога не са били толкова много. Поддържат се над 3000 читалища в страната, плащат се на хората заплатите, новият бюджет е доста по-щедър към културата - с 25 млн. Не отричам, че за много хора е трудно в тези времена. За 10 години по време на управлението на ГЕРБ Министерство на културата от 80 млн. стига до 250 млн.
  • Явор Янакиев - "100 кила" рапър Въпросът е как ще ги усвояват тези мерки артистите, запита 100 кила. Но какво прави човек, който е дал много на културата, вдъхновявал е хората, а сега той, който има деца и семейство, седи вече месеци без работа, заяви рапърът. В момента нищо не работи от страна на културата, но търговските центрове, ресторантите си бачкат. В залата за театър няма толкова места, колкото може да ги има за един следобед в търговски център, МОЛ-а е ок, вратите са отворени, само че артистите няма да могат да работят. И артистите имат семейства и няма какво да ядат и не отказват участие затова, въпреки че и те се страхуват да не занесат вкъщи заразата. Никой не говори как артистите си плащат сметките. Вие представяте ли си да не сте работили от февруари месец и да сте на квартира в София и с деца? Никой не пита как артистът си връща кредита

    71 гласа
    10%
    90%
    613 гласа

Коментари

  • 1 москов

    61 13 Отговор
    хахах , Евала на Килата! Човек здраво стъпуил на българска земя.

    Коментиран от #3

  • 2 герго

    68 6 Отговор
    Викам си ' тоя паун кой го намери да приказва простотии' ама после видях герб и ми стана ясно
  • 3 Алфа Вълкът

    10 38 Отговор

    До коментар #1 от "москов":

    Сигурно си го пишеш сам това 100 кила л@iπa. Спри да го мъчиш българското език!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор

  • 5 ПиПи

    53 4 Отговор
    Стига с този Евгени Будинов. Знаеме го що.за стока е. Абер си няма от политика и култура. Колегите му много го ^любят^.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор


  • 7 Гост

    12 18 Отговор
    Килата много емоционален и социален пост, ама и той милионер. Как да му повярвам? За другия въобще няма и да говоря...
  • 8 ФЕН

    47 6 Отговор
    Вчера гледах предаването и съм потресен от НАГЛОСТА на Будинов !!!!!!!Не мога да да повярвам ,че е възпитаник на НАТВИЗ Срам за гилдията
  • 9 Всички страдат

    32 1 Отговор
    България е на първо място в света по брой на професионални артисти и спортисти не само отнесени към числеността на страната, но и в абсолютен брой. За техните университети дори плащаме всички ние. Пандемията засегна не само тях, но и хората които ги хранят и гледат. Невъзможно е държавата да помогне на всички в такъв размер какъвто те са имали преди пандемията. Помагането в пълен размер на една прослойка води до ощетяването на другите.
  • 10 Консултант

    25 6 Отговор
    Голямо падение за Будинов.Той говори по сценария на Бойко.Чудя се какво прави в парламента.100кила беше върха.Неговите думи са предизвикани от живота.Изпитал ги е на собствен гръб.Беше много точен .
    Браво на момчето.Сложи в малкият си джоб поставеното лице на Банов и компания,които за нищо не стават.Чудя се ,Банов не се ли срамува когато се подписва във ведомостта за месечната си заплата.Явно през министерството минават много милиони уж за културното наследство.Всички виждаме колко поляни се разкопаха и колко бутафорни паметници се изградиха ,под път и над път.Там е заровено кучето.Няма друго обяснение как този безличен човек може да оглавява такава институция.
  • 11 ха ха ха

    15 3 Отговор
    Какво беше казал чичко Сталин: Като чуя за култура и се хващам за кобура.
  • 12 азазаз

    15 2 Отговор
    тия артисти като правиха до вчера 10ки хиляди на месец и опукваха всичко бяха ок , ама сега нямат и 1 лв заделен и мрънкат. Ами хората на 600лв заплата , които също останаха без работа? И навсякъде по цял свят шоубизнеса сам си изкарва печалбите , само тук чакаме финансиране от държавата - тоест от моите данъци.
    Да си продават мерцедесите за по 100к и ще изкарат на минимална заплата следващите 15 години без проблем. Ако не им стига да се хващат за 600лв общаци.
  • 13 Дългия

    14 2 Отговор
    Кила в графата за култура смяташ и певците.Покажи ми един чалга певец,който да се осигурява над 900лв.на вечер взимат по 1000-2000 лв.в чалготеките и плащат данък равен на 0.Или всеки хиудожник да плаща данък за всяка продадена картина.Артистите за всяко представление имат бройка билети и от всяко билетче данък в хазната.Няма база за сравнение.Така ,че нямаш право да говориш за здравната система,след като не внасяш достатъчно осигуровки.Явор като е милионер на колко се осигурява.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор

  • 15 Путин

    15 1 Отговор
    Килата да каже колко от доходите си е деклрарирал и колко не...няма право да реве, всички сме в тази ситуация. Довода му да не плащат данъци е комичен! Знаем, че няма пари за материал за нослето и че трябва да плаща кредит и гориво за джипа за 200 хиляди, ама пълни глупости говори. Другия също е смешен и двамата са за бой
  • 16 Емил

    11 1 Отговор
    За каква култура ще спорят актьор и рапър?! Смешници!!! Изкуствата са изява (изразни средства) на КУЛТУРАТА, а не самата култура! Това е все едно да питате майстор плочкаджия и общ работник как се строи небостъргач!
  • 17 бабаяга

    1 1 Отговор
    Мъртва е!
  • 18 Нема чалгар дето зема 1 2 бона

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дългия":

    Сичкото е над 5 бона и то не за вечер ами 30 минути да държи мекрофона от 1 до 2 часа нощеска макс и се изнизва през задния изход
  • 19 швейк

    3 1 Отговор
    ван гог си е отрязал ухото, защото държавата не му е дала гулдени за да си плаща кредита, а? сигурно и тина търнър сега се е състарила, защото конгреса не й е отпуснал пожизнена пенсия? прав беше колегата по-горе - като изкарваха пари си купуваха коли и апартаменти без грам мисъл за инвестиции. сега - да ми ядат културата. жалко за малкото театри, кина, музеи и галерии, които се опитваха да правят нещо хубаво.
  • 20 Артист

    1 1 Отговор
    Щом и това нещо,"килата"заговори за култура,закъсахме я.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор

  • 22 Токо

    3 0 Отговор
    Ам демокрация кво да праиш! И циганите почнаха да говорят за култура ! Поне това го нямаше до момента. Ще мине време ще заговорят и за власт !!! Тогава ще кажем къде се объркаха нещата .... Но когато журналистите дават трибуна на циганията и простотията така се получава ...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта