Last news in Fakti
25 Май, 2021 4200

Две държави ли има на остров Кипър?


  • Никос Анастасиадис президент на Кипър Предложението на Турция за създаване на две независими държави на Кипър, за да се разреши дългогодишния спор, е очевидно нарушение на резолюциите на ООН за разделения средиземноморски остров и гърците киприоти никога няма да го приемат.
  • Реджеп Ердоган президент на Турция Трябва да се приеме реалността, че на остров Кипър има два отделни народа и две отделни държави. В бъдещи преговори трябва да се определи как те могат да си сътрудничат. Турция е решена да защити националната си кауза Кипър.

    402 гласа
    81%
    19%
    93 гласа

Коментари

  • 1 Грък

    32 21 Отговор
    Има...кипърци и окупатори...тоест държава и терористи..

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор

  • 3 Waterwet

    26 17 Отговор
    Не съм адвокат на наследниците на най-кървавата империя, но... "В периода 1963-1974 година кипърските гърци подлагат на масови кланета кипърските турци. 103 турски села са заличени от географската карта и хиляди кипърски турци са принудени да мигрират в по-сигурни области. Голям брой кипърски турци са убити по време на пътни засади и голям брой са обявени за безследно изчезнали. Целта бе обединението на Кипър с Гърция и именно поради това бяха следвани политики за прочистването на острова от турците."
    Това е толкова познато от Егейска Македония.

    Коментиран от #5, #11

  • 4 Waterwet

    12 17 Отговор
    Това е била причината, Х. Кисинджър да разреши десанта на острова. И най-вече избиването от кипърски гърци на 126 жени, деца и възрастни са избити без причина.
    Същите тези анатолийски цигани, които клаха българи в Тракия и Егейска Македония при размяната на население след гръцко-турската война.
  • 5 Историк

    25 12 Отговор

    До коментар #3 от "Waterwet":

    Така е но това е действие на хунтата която е взела властта в Гърция.А после Турция гони кипърци,взема им домовете и заселва турци на тяхно място...Щом не е призната от Никой СКТР освен от Турция,значи нещо не е както трябва от страна на чалмите..

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор


  • 7 Моля

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "Историк":

    Кипър се управлява по това време от Макарий и искат обединение с Гърция, там хунтата въобще я няма, а да си кажем гърците са си доказали в кланетата на нашите в беломорието, не напразно има обединени отряди на турци и българи срещу гърци след войните, да не би да сме се обичали, ама гъркът нагъл беломорието където са само турци и българи от Солун до Одрин , я вижте сега останаха само турци там , а къде са нашите изгониха ги

    Коментиран от #9

  • 8 Митко

    13 9 Отговор
    Една държава!Северната част на острова е окупирана от Турция през 1974 г.
  • 9 Историк

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Моля":

    Погромите са направени от хунтата в Гърция,вярно е че Макариус е искал обединение..но е и вярно че са искали да го убият и е бил отведен в Лондон,после пак се връща..
  • 10 Хан Аспарух

    5 4 Отговор
    След Кипър, следва Кърджалистан.Благодарение на нашата толерантност.2/3 от BG е ДПС.Само Тиквата от Банкя не го знае.
  • 11 Хохохо

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Waterwet":

    А случайно да знаеш къде са българите от Одринска Тракия, че нещо ми се губят
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор

  • 14 тсог

    9 2 Отговор
    То според казаното от Ердоган ще е вярно и ако, някой каже че, и в Турция има два народа и две държави.... !!!;)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор

  • 16 тотаЛИЗАТОР

    1 0 Отговор
    Нека питаме и бившия ни любим вожд Бойко ! Той си казва мнението по всички проблеми. Не може и тук да не е компетентен !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор

  • 18 Recep

    1 0 Отговор
    Естествено има две държави в о. Кипър. Севернокипърска Турска Република е създадена през 1974г. Дълги години гърците живущи в острова упражняваха геноцид над турското население в острова което се намира там от векове. С решение на парламента на Република Турция тогавашният премиер Бюлент Еджевит изпраща войската в острова. За броени дни армията на Турция успява да контролира северната част на острова. Целта е постигнат, геноцидът над Турското население е спрян.
    Въпреки многобройните опити на Севернокипърска Турска Република двете държави да се слеят гръцката страна избягва всякакъв вид диалог.
  • 19 111

    0 0 Отговор
    То и в кjjjj същото. А златото е от Беломорските тракийци, не всички. Давай турчина на баба, ако не главата на кол и е успяла 1923 да скрие един единствен златен пендар. Казано, но и тукашните българи са ги не почитали, като са ги наричали гелмета и пр. И не са им давали работа. Всичко е до късмет. На другата баба вдовица на 27 г са й дали да работи в монопола тютюнев, а на градската не, по мои изчисления 1885 минус 1925, на 40 г е била, доста старичка. И двете вдовици. Имало е епидемия, както сега 1927. На 27 дядо е покойник, а тя се ражда след три дни. Питай патило. Българи християни, съдби. Прогониха децата ни и все чергаджии. Печелят тукашните. Местните. Явно е трябвало така да стане. Не се оплакваме. Не мразим, защото баба ми на 25 г с две деца се омъжва за втори и на село, а там с турци на ваканции ни бе страхотно хубаво. Политика. Обикновените хора винаги са потъроевши. Бб нищо не знае, както много други. Идват на тези земи тукашните да им вземат парите през 1947. Те от гърция, тракия са имали, а тук се краде, защото са мързеливи повечето. Гърция и Турция имат вина, но най-добре знае юриста ни. Той ходи, видя, и ни каза, на 10 км от морето, но кои са днес там крадците на прехода, след 1989,замъци,хотели,в Гърция. Справедливост 2 на 2 ще сме заедно, но може и там да няма в отвъдното бойче и цвък

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта