Last news in Fakti
31 Август, 2023 5738

Трябва ли да има таван за шефските заплати в държавните дружества?


  • Богдан Богданов икономически министър С 50% орязване на възнагражденията на директорите и членовете на бордовете на държавните предприятия, намиращи се под шапката на Държавната консолидационна компания и Министерството на икономиката и индустрията предвижда новото ръководство на ведомството. Членовете на бордовете на всички дружества (като "Кинтекс", "Авионамс", "Ел Би Булгарикум" и др.) под шапката на ДКК са 39, като средната им заплата варира между 3500-4300 лева, а възнагражденията на директорите са между 12 и 14 хиляди лева. Това е значително над минималната заплата, някои от тези заплати са над министерските и близки, дори и надвишаващи заплатата на министър-председателя.
  • Никола Стоянов бивш икономически министър Заплатите от 12-14 000 лв. в ДКК са по закон. Всички дружества на ДКК са на печалба за миналата година. Единствената държавна млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум” за пръв път през м.г. е била на плюс от дейността си в страната, досега разходите са покривани от парите от Япония. Директорът на Национална компания „Индустриални зони” също бе освободен, отново без причина. Използват се летните месеци, може би. Сменят се едни хора, избрани с конкурс, с хора, избрани без конкурс.

    606 гласа
    88%
    12%
    76 гласа

Коментари

  • 1 да де

    84 1 Отговор
    Нещата се изместват само към размера на заплатите без да се отговори кой е приел такъв закон след като заплатите са по закон, защото тези комисии по същество са хранилки за наши хора.
  • 2 хихи®

    44 3 Отговор
    То тавнан и сега има. Запалата на директора е 3,5 средната в дружеството(за общински и държавни болници)

    Най-вероятно борда гласува ДМС на директора,
    Директора често е лекар оперира, получава пътеки, бонуси Допълнително пари, че доцент професор, академик, за избор на лекар.....
    Така че "Всичко е законно" Не се правете на ощипани моми, неразбрали нечули. Така го е гласувало НС.

    Коментиран от #3

  • 3 нннн

    65 0 Отговор

    До коментар #2 от "хихи®":

    В България големите нарушения, дори престъпления, обикновено са законни. Май някои закони са незаконни и трябва да се коригират.

    Коментиран от #4

  • 4 хихи®

    45 0 Отговор

    До коментар #3 от "нннн":

    Има нужда от Физическо възпитание, Мануална терапия с респектиращи средства в умерено високи дози по законотворците.....
  • 5 гост

    24 4 Отговор
    Ама много си загрижен за калинките където си ги назначил, мишок.Ходи се бутай.,
  • 6 всичко може

    24 2 Отговор
    даже директора да получава държавна субсидия от МОН както са ЦПЛР-та общински мероприятия регистрирани като ЮЛНЦ където почти никой по законов път не може да осъществява контрол ама се харчат държавни кинти директорите сами си опредялят заплати и РИО МЪЛЧАЛИВО ИМ ПОДПИСВА ЩАТНОТО!Никакъв контрол отникъде злоупотреби граничещи с конфликти на интереси и за никого няма проблем!

    Коментиран от #9


  • 7 Милко

    22 1 Отговор
    Заплатите трябва да са от една то три минимални според нивото.
  • 8 Псевдоним

    13 1 Отговор
    Това трябваше да се направи още по времето на Костов.
  • 9 даскал

    35 0 Отговор

    До коментар #6 от "всичко може":

    нещата са страхотни от деситилетия! моята шевка троши 100000 и нагоре лева годишно без грам контрол и си е дала министерска заплата по голема от на кмета и ни вопъл ни стон от от една партия са гербери.Това че е обиколила всички училища и е освобождавана по непригодност не и пречи да е директор на ЦПЛР Берковица подпряна от кмета и партията!Къде са ми чистачките от колата че се не вижда нищо от никой....?
  • 10 Разумен

    35 0 Отговор
    Вдигнете заплатите на работниците, за сметка на директорите! Таван на директорските заплати в държавни предприятия Трябва да има!
  • 11 Българин

    27 0 Отговор
    за какво се хабите да пишете ще си правят каквото си искат или каквото им наредят
  • 12 Лъжци интриганти манипулатори долни сте!

    19 2 Отговор
    Бившият министър заяви, че е изпълнил закона на ГЕРБ отпреди няколко години и сега ако сглобката наистина иска да намали заплатите, трябва да промени закона в НС!!!
  • 13 Боже мой, такава наглост

    24 0 Отговор
    Някъде пишеше за голям спор - законни или не са, заплатите от 12000 до 14000 лв. И отговорът беше - напълно законни. Всеки, който подписва заповед за подобни заплати, ще стъпи на законова основа. Но това право, това основание, този закон, дали са морални ?!!! Недопустимо е да се ограбва по този начин държавата, респективно - обществото. Толкова много пари се източат, във всяка сфера и потъват в личните сметки - "законно", че се чудя как успяха да "усъвършенстват" това наше законодателство, при положение, че в Парламента са орел, рак и щука.
  • 14 фаТки

    2 3 Отговор
    пак с орязани и натъкмени измислици, инсинуации и откровени лъжи...
  • 15 ИВАН

    22 0 Отговор
    Законни крадци - крадат от сънародниците си, така държава не се прави - това е разделение на обществото - с какво някой си е допринесъл за добруването на хората, та да взима такава безумна заплата ?
  • 16 007

    20 0 Отговор
    Във всички държавни и общински предприятия заплатите на членовете на бордовете на директори , управителни съвети трябва да бъдат нормативно определени ,като максиума да бъде трикратно увеличена средна работна заплата във България. Крайно неправилно е те да вземат неколкократно по високи заплати от най висшете държавни длъжности в държавата -президент, министър председател.Който иска да работи вярвайте и при това ще има много кандидати. А заплатите на директорите на държавни и общински болници са още по големи след като здравеопазването ни е на едно от най ниско ниво в Европа.Неморално ,непочетеннно е при това състояние на държавните и общински болници-липса на лекарства и консумативи , остаряла апаратура, рушаща се материална база да се вземат такива баснословни заплати срамно е ... Още една вметка , тази година във бюджета за здравеопазване е отделена най голяма сума над 7,5млр. лева вижте как се изразходва тчаст от тази сума.
  • 17 а ти кажа

    9 0 Отговор
    проблема не е в заплатите... те са си топ топ. но им спрете командировъчните и допълнителните възнаграждения. От там и на министрите им идват парите, а не от заплати. Щото ако всичко ни е ок такива заплати са нормални за глава на дадена голяма дирекция. Но им спрете допълнителните възнаграждения с които те прекаляват.

  • 18 да бе

    15 0 Отговор
    То на вас неономенклатурите всичко ви е "по закон" - грабежа на чси-тата и непкритите с нищо кревдити и заплатите по 20 бона и премиите по още толкова бона и златните парцели в парковете, които получавате за жълти стотинки и общинските жилища които давате на богати собственици на 20 апартамента (докато бездомниците се увеличават, а други потъват в кредити, за да плащат наеми), и финансовите инжекции за "спасяване" на регистрирани предния ден фирми, и цялото в играбене с двете шепи - все е по закон.
    В общия лсучай под "закон" се разбират странни алинейки, наврени насред смислените текстове, абсурдни допълнителни разбордби, укази и други нормативни актове, пробутани по тъмна доба за 5 минути....
  • 19 Иван Кленделов

    3 1 Отговор
    Само трябва да се знае, че не всички държавни и общински служители са на такива огромни заплати. Обикновените експертни заплати са между 1500 и 2500 лв месечно и тук става въпрос за хора с магистърски и докторски степени и над 15 г. стаж.
    Много е глупаво, а и е модно още след Освобождението насам да се винят чиновниците и все да се иска тяхното намаляване. Когато един министър е голям ербап и голям Харвард, нека измисли как икономиката да прави пари с инвестиции и производство, а не със съкращения. Всеки глупак може да съкращава и тайно да назначава още повече свои хора!

    Коментиран от #20

  • 20 ало нашия

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Иван Кленделов":

    че тези дето са на малки заплати да си останат на тях, тук става въпрос да се намалят неоправдано високите заплати, пък който не му харесва да иде в частния бизнес и да си изкарва колкото може, какво е кукнал на държавната ясла?!?
  • 21 azазаз

    3 0 Отговор
    проблемите не са толкова в заплатите - 10-15к за изпълнителен директор са си ок - то едно кадърно IT взима толкова. Проблема е ,че покрай директора има 10на човека борд на хранилка пак на толкова пари , а отделно на края на годината се раздават едни 200к бонус - не само на директора , а и на другите от борда. Оттам се вдигна средната в завода , която реално е около 1к чисто на работниците и така всичко става законно.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор

  • 23 Бай Фалус

    0 0 Отговор
    Той Никола Стоянов каква друга позиция да има като си гара чисто новия GLS за 200-300 бона, а по БТВ се хвали как плащал 2500 на служителите си.
  • 24 Бамби

    1 0 Отговор
    Много жалка гледка. Всички коментари за намаляване, ограничаване и т.н. Защо никой не предложи вариант всички да повишим заплатите си? Или не е важно как съм аз, важно е съседа да е по-зле. Типично българско... явбо така соим по-добре. Мизерници сме и винаги ще бъдем...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта