14 Октомври, 2024 2593

Колко трябва да е минималната работна заплата?


  • Пламен Димитров президент на КНСБ Действащата норма на Кодекса на труда просто беше приложена от служебния кабинет. Тя казва, че минималната работна заплата за следващата година трябва да бъде 50% от средната от предходните 12 месеца към 1 септември. Аритметичната сметка показва, че това е 1077 лв.
  • Асен Василев съпредседател на "Продължаваме промяната" Ако още 3-4 години запазим тези политики, минималната заплата ще стане 1000 евро, средната - 2000 евро, ще имаме модерни болници и качествено образование.

    50 гласа
    24%
    76%
    154 гласа

Коментари

  • 1 замислен

    32 10 Отговор
    Асенчо обещава "светлото бъдеще" и как ще го градим. То и едни други хора обещаваха "светлото бъдеще" ама нещо не успяха.
  • 2 Не трябва да се вдига

    20 19 Отговор
    Желанието да се вдига минималната работна заплата е на чиновниците и държавни служители, защото така вдигат своята. Работникът започва работа на заплата, която го удовлетворява, а работодателя определя заплата, която може да плати, и на двамата чиновници и профсъюзи не им трябват.
  • 3 жжжжжж

    25 8 Отговор
    тия двамата не са опоненти . те са съидейници. те са популисти...
  • 4 ССС

    21 0 Отговор
    В какво се състои конфликта, че не разбрах?

    Единия говори за бъдещето другия за настоящето.
  • 5 ССС

    14 2 Отговор
    В какво се състои конфликта, че не разбрах?

    Единия говори за бъдещето другия за настоящето. Казаното от единия не отрича казаното от другия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор


  • 7 да де

    10 4 Отговор
    Асенка не изтърсили нещо за бедните да направели като вятъра поправете ме ако греша.
  • 8 МаТЕМАтик

    22 7 Отговор
    Предпочитам 200 лв заплта и 10 лв. за ток, вода, парно... отколкото 2000 лв, от който ток, вода, парно, за ми 650 лв.... но за простолюдието е хубаво да се казва, че заплатла се учвеличава, не че от 5% от нея разходи са се учвеличили на 32%.... така че мислете колко са ни порастнали "разходите" с тези "увеличения"....

    Коментиран от #10

  • 9 ха ха

    13 12 Отговор
    Момчета, ако не приемем еврото до 1.1.2026 ще гръмне борда. Ако го приемем, можете да си измислите каквато искате минимална работна заплата, но ще предизвикате зловеща стагнация или рецесия. В България няма кой да работи. Няма нито квалифицирана, нито не квалифицирана работна ръка. При липса на компонент труд, капитал и технологии няма как да дойдат. Бъдещето е зловещо. По-добре махнете минималната и средната заплата от всякакви изчисления, освен статистика. Фиксирайте разходите в бюджета за 5 години. Всякакви приходи в излишък насочете към капиталови разходи, защото ще берем ядове след 10 години. Няма откъде да дойде ръст...

    Коментиран от #13, #14, #15, #18

  • 10 Даниел

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "МаТЕМАтик":

    монопола в/у комуналните услуги и стоки/храни от първа необходимост създават постоянна необходимост от повишаване на минималните доходи,там е основата на проблема!
  • 11 Повишаването на

    9 8 Отговор
    Минималната РЗ допълнително вдига инфлацията и е крайно несправедливо защото работещите със средни работни заплати губят най много същото важи и за вдигане на минималната пенсия.Когато се нарушат пропорциите в една икономика тя става неефективна и трудно управляема.
  • 12 Жан

    21 5 Отговор
    Работодателите ( капиталистите) не искат да вдигат заплатите,защото така не скубят достатъчно пари от работещите за себе си. В България труда е най- ниско платен в целия ЕС! Само в България има плосък данък, в другите европейски държави данъка е прогресивен и има необлагаем минимум! Но тук богатите с големите заплати не искат да плащат данъци върху високите си доходи,затова дружно и силно риват срещу прогресивното облагане! В България богатия е много богат,а бедния - много беден. Но, понеже властта е в богатите, те си защитават кражбите на гърба на работещия българин. Това е истината! А лъжливите обяснения са много....
  • 13 Оо йееее

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Територията не принадлежи на българите в бъдеще така че другата раса която дойде тук ще бъде далеч по благоразумна от българите
  • 14 Оо йееее

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Територията не принадлежи на българите в бъдеще така че другата раса която дойде тук ще бъде далеч по благоразумна от българите
  • 15 Оо йееее

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Територията не принадлежи на българите в бъдеще така че другата раса която дойде тук ще бъде далеч по благоразумна от българите
  • 16 Емил Стефанов

    9 0 Отговор
    Защо никой не говори за необлагаем минимум?Време е да се мисли в тази посока ВЕЧЕ!!!!!
  • 17 СОКОЛ

    6 0 Отговор
    Не виждам къде е конфликта и двата довода са за увеличение.

  • 18 Дейвид

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Трябват ни истински профсъюзи. Не може при една и съща производствена цена на дадена стока в България и в Германия, цената в Германия да е по-ниска, като се вземе предвид, че минималната заплата в Германия е 4 пъти по-висока от тази в България.. Това означава, че тук се трупат свръхпечалби, а не, че работодателят не може да плати "читави заплати". Тук масово "работодателите" печелят не от своя продукт, а за сметка на заплатите и труда на работниците. Затова и няма работна ръка. Преди 20 год. имах един шеф, той ми каза директно - аз мога без проблем да ти дам 2000 лв. заплата, ама защо да го правя, като никъде другаде не ги дават. И аз му отговорих - грешиш, затова отивам при този, който ще ми ги даде, а ти си работи сам.
  • 19 Майк Алън Патън

    5 0 Отговор
    Заплата трябва да е такава , че хората да могат да си купят и те къщи в Барселона ! И то без да обслужват кексуално главния Вожд на Републиката ни !
    Всеки има това право и то без да има допир с простащината на Простака !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор

  • 21 тези

    1 0 Отговор
    и двамата като че един бащица ги е правил...единия лъже другия маже
  • 22 тези

    0 0 Отговор
    и двамата като че един бащица ги е правил...единия лъже другия маже
  • 23 Йордан

    1 1 Отговор
    Защо се осигуряват хора на минимална заплата, след като им се дава двойно повече заплата? Държавата печели ли от това?

    Коментиран от #24, #25

  • 24 истина ти казвам

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Йордан":

    Ами защото не е незаконно бе Йордане! Я по добре се фокусирай върху това колко от команчите са асматици,кьорави,кьопави и са със доживотен ТЕЛК? А във същото време си бачкат частпром? А баламурниците ше бачкат до 65г. за сега! Първо да се елиминират паразитите и после ми филосоствайте!
  • 25 Защото

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Йордан":

    работодателя дава разликата от невнесени осигуровки на работника,за да го задържи на работа.Защото нито пенсионната,нито здравната осигуровка,която внасяш ,са предназначени да се ползват от теб или от семейството ти.Те се изчисляват като данък % от заплатата ти и са социални - разпределени между неплащащи данъци държавни служители и хора,които не са плащали никакви осигуровки през живота си.За социални плащания основа трябва да бъде определен минимален доход за всички работещи,а разликата да отива в персонална пенсионна и здравна сметка.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта