Last news in Fakti

15 Октомври, 2018 11:16 1 244 1

Къщата на Яворов да стане общинска собственост

  • яворов-
  • къща-
  • търг-
  • собственост

У нас

Търгът за продажбата на къщата музей на Пейо Яворов на столичната улица „Раковски” ще бъде спрян. Кметът на София Йорданка Фандъкова е потърсила съдействие от премиера и министъра на културата с молба имотът да бъде спасен. Към този етап институциите са се споразумели сградата да стане обществена собственост - дали държавна или общинска, зависи от процедурата.

„Тези сгради трябваше да си останат на държавата, на общините, а собствениците, които имат свои свещени права, да бъдат компенсирани. По подобен начин се развива случаят с къщата на Смирненски. За къщата на Яворов се надявам още в следващите седмици институциите да изработят ясно механизма и да започне неговото прилагане” каза Това столичният заместник-кмет доц. д-р Тодор Чобанов, цитиран от bTV.

„Новината ме завари неподготвена. Този музей за мен представлява една светиня. Всички ценни документи от нашия дом, десетки писма, ценните вещи, свързани с духовната история на България, се появиха в нов дом”, разказа пред bTV Явора Стоилова, наследница на големия български поет.

„Възможните варианти са - единият да се участва на търг. Другият е може би за предпочитане - тристранна среща между господин Панчев и взискателя по делото - сядат, разбират се”, заяви Валентин Василев, представител на частен съдебен изпълнител (ЧСИ). По думите му е възможно спиране на продажбата на къщата, като тя е оценена от трима независими експерти. Имотът има и няколко ипотеки. На 16 ноември ще се отворят офертите за къщата, а според ЧСИ-то домът на Яворов вече е продаван публично веднъж.

Според собственика на имота, Васил Панчев, странното в случая е, че длъжникът, генерирал този кредит, е продавал имота сам на себе си. Стигнахме до споразумение къщата да бъде ремонтирана, което аз направих. Идеята ми за закупуването на къщата е тази къща да бъде предоставена на държавата срещу замяна на недвижим имот, който държавата да ми предложи, поясни собственикът. Той допусна, че през годините се е чакало къщата да падне, тъй като той я е заварил в разруха. „Ние нямахме представа, че има задължения по имота. Ние останахме с впечатлението, че имотът е изплатен напълно. Впоследствие се оказа, че не сме знаели всичко по отношение на този кредит”, посочи още Панчев.

Стана ясно, че взискателят по кредита е Володя Лозанов. Той е и бивш управител на дружеството, което е стопанисвало имота. Лозанов бе обвинен от Панчев, че къщата била използвана за ипотечен инструмент. По думите на Лозанов нито една от двете съдебни инстанции, нито финансовите ревизии са установили нарушения и той е оставил дружеството без финансови задължения.

Междувременно от къщата музей на Яворов заявиха, че не може да се каже, че конструкцията на сградата е опасна, но тя не е укрепена в момента и къщата има нужда от един цялостен ремонт. Междувременно музеят е отворен и работещ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.