Last news in Fakti

29 Януари, 2013 16:53 1 574 1

Ицко Финци с Наградата на София

  • ицхак финци-
  • наградата на софия-
  • софия филм фест
Ицко Финци с Наградата на София - 1
Снимка: София Филм Фест

Ицхак Финци ще получи почетната Награда на София на Столична община за своя принос към киноизкуството. Това ще стане по време на 17-ото издание на „София филм фест“ (7-17 март), където в негова чест ще бъдат показани отново филмите „Преброяване на дивите зайци“ на Едуард Захариев и „Вера”, съвместен проект на Ицхак Финци и Елизавета Боева. Събитието ще изпревари с около месец 80-годишнината на големия актьор.

Ицхак Финци е роден на 23 април 1933 г. През 1955 завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, заедно с цяла плеада бъдещи знаменитости като Григор Вачков, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Досю Досев, Емилия Радева, Хиндо Касимов, Юрий Яковлев и др.

Той е странен чешит, непораснало дете, неуморим любопитко, актьор с десетки запомнящи се роли в киното и театъра, цигулар и режисьор на документални филми, автор на мемоарна книга със странното дълго заглавие „Мотоциклетът. Ромул Велики. Наивист. Пак тогава – в Сао Пауло. Какъв съм за Питър Брук? Бобо и други истории“. Ицко, както с любов го наричат приятелите и благодарната публика, е човек с полифонични интереси и таланти, който винаги е готов за нови предизвикателства.

Застава за пръв път пред камерата през 1957 г. – играе еврейче, което опасва с бодлива тел собствения си лагер. Сред най-добрите му филми са "Преброяване на дивите зайци" (1973), "Вилна зона" (1975), "Щурец в ухото" (1976), "Закъсняло пълнолуние" (1996), "Откраднати очи" (2005) и др.

Ицко остава в съзнанието на публиката и с множество силни роли, изиграни най-вече на сцената на Театър „София“ и Малък градски театър „Зад канала“ - в „Рожден ден“ по Харолд Пинтър, в „Записки от подземието“ по Достоевски и т.н. Носител е на орден "Стара планина"- I степен и е почетен гражданин на София.

Сатиричната комедия „Преброяване на дивите зайци” (1973) на Едуард Захариев, по сценарий на Георги Мишев, е насочена срещу бюрократичните, псевдопатриотични и еснафски прояви на съвременниците. Кинокритикът Атанас Свиленов определя творбата като един от десетте най-добри български филми - истинска революция за времето си. Репликата „Хубав край, хубави хора” се превръща в една от най-популярните и емблематични в родното кино.

Историята е за чиновника-статистик Асенов, в ролята Ицхак Финци, който пристига в с. Югла с абсурдното поръчение „отгоре” да сформира преброяване на дивите зайци в землището на селото. Всички здрави мъже трябват да бъдат включени в тази инициатива. Скоро преброяването приключва без нито един заек в статистиката. Това не пречи на преброителите да отпразнуват „изпълнената задача” шумно, с много вино и ракия.

Игралната новела „Вера” е създадена през миналата година и е отличена със „Златен витяз” на кинофестивала в Омск, където побеждава конкуренцията в раздела „Студентски и дебютни филми”. „Цялата история се развива в един ден, в който героят получава писмо от Вера, че тя ще пристигне. Подходът е малко детективски – не става ясно ще пристигне ли или не, коя е тя, съществува ли изобщо... Чакаме Вера да се появи”, обяснява идеята си съавторката на Ицко - Елизавета Боева.

Освен персонажа на Ицхак Финци, главен герой във филма са и места, нарочени за люлка на световната култура като Париж и Флоренция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.