Last news in Fakti

24 Март, 2024 04:21 1 575 9

Мексиканки грабнаха голямата награда на „София филм фест“ с лентата "Сухо"

  • софия филм фест-
  • награди

„Уроците на блага" на Стефан Командарев победи в две категории

Мексиканки грабнаха голямата награда на „София филм фест“ с лентата "Сухо" - 1
Снимка: YouTube

Филмът „Сухо“ получи голямата награда в международния конкурс на „София филм фест“ (СФФ) на церемония в събота, в зала 1 на НДК. Отличието съдържа парична премия от 7000 евро, които се разпределят между режисьора и продуцента, и се осигуряват от Столичната община, предаде БТА.

„Сухо“, копродукция на Мексико, Франция и САЩ, е на режисьорите Астрид Рондеро и Фернанда Валадес, определени като „новите майстори“ на мексиканското кино. Съвместната им творба идва в София след като през януари спечели голямата награда на журито в конкурса за международно игрално кино на фестивала „Сънданс“. Момче на име Сухо остава сирак в света на възрастните и расте под сянката на насилието – неизменна част от ежедневието в наркокартела. Постепенно, младежът открива, че надали ще успее да избегне съдбата на баща си...

Унгарският режисьор, сценарист и актьор Саболч Хайду е председател на международното жури на СФФ, в което са Зорница София (България), Денис Ру (Германия) – експерт, директор на европейския филмов пазар на „Берлинале“, Тинатин Кайришвили (Грузия) – режисьор, сценарист и продуцент, и Димитър Маринов (САЩ/България).

Те определиха и наградата за български късометражен филм – за „Шоколад" на режисьора Орлин Милчев, както и диплом за постижения в операторското майсторство – за „Отвъд мъглата" на режисьора Дайчи Мурасе. За режисура в международния конкурс бе отличена Шучи Талати (Индия) за „Момичетата си остават момичета". Специалната награда на журито е за „Предупреждението" на Ади Войку.

„Уроците на блага" на Стефан Командарев бе удостоен с две награди – за най-добър филм в програмата „Ново българско игрално кино", както и на гилдията „Кинокритика" към Съюза на българските филмови дейци – за филм от балканския конкурс на фестивала.. Първият приз е определен от международно жури в състав Димитрис Керкинос – програматор на международния филмов фестивал в Солун, Башак Емре – програматор на филмовия фестивал „Златен портокал" в Анталия, и Бернд Будер – програмен директор на международния филмов фестивал „Котбус“ в Германия. Овациите от залата приеха актрисата Ели Скорчева, която изпълнява главната роля в „Уроците на Блага“, и сценаристът на лентата – Симеон Венциславов.

Наградата на публиката е за „Защото обичам лошото време“, пълнометражен дебют на режисьорката Яна Лекарска. Отличието се избира от зрителите на СФФ и е за режисьора на продукция от международния конкурс за първи и втори филми, както и от балканския конкурс.

През 2024 година в програмата на СФФ бе включен за втори път конкурс „СФФ тийн“. Най-добрият филм, избран с гласовете на публиката, е „Диада“ на Яна Титова.

За дванадесета година младежко жули определя най-добър филм от конкурсната програма за първи и втори филми на фестивала. През 2024 година тримата членове на журито са младите киномани Маргарита Стойкова, обявена за изгряваща звезда на „Берлинале“, Гергана Мартинова и Валерия Върбанова. Техният избор е „Юпитер" на Бенджамин Пфол. Германския режисьор, който бе гост на СФФ, благодари за признанието със специално записано видео.

За поредна година Международната асоциация на филмовата критика връчва своя награда на СФФ – за заглавие в международния конкурс за първи и втори игрални филми. Наградата на ФИПРЕССИ, присъдена от жури в състав Филип Бергсън – Великобритания, Стоян Синадинов – Северна Македония, и Олга Маркова – България, е за „Всичко за семейство Левкович“ на Адам Брайер. Унгарският режисьор изказа благодарности чрез видеопослание.

Филмите от балканския конкурс са оценявани от жури, оглавено от режисьора Хана Слак (Германия/Словения) и членове Алберто Ла Моника (Италия) – фестивален програматор, и Дина Йорданова (Великобритания/България) – киновед. Наградата за най-добър филм се присъжда на филма „Съзряване" на режисьорката Кристина Йоакеймиди. Почетен диплом взе „М" на режисьора Вардан Тозия – за работата му с деца.

Международният документален конкурс включи 12 филма и бе оценяван от жури в състав – Виталий Мански (Латвия) – председател на журито, Мария Аверина (България), и Дарко Лунгулов (режисьор, Сърбия). Основната награда е за „Саундтрак на африканската демокрация“ на режисьора Йохан Гримонперес. Почетни дипломи получиха „Четири дъщери" на Каутер Бен Хания и „1489" на Шогакат Варданян.

На церемонията бяха връчени още две от предварително обявените награди. Цветана Манева прие „Наградата на София“ на Столичната община – за принос към изкуството на киното, а Радивое Андрич – специалната награда на СФФ.

„Много се радвам, че съм в София, защото това е единственият град в света, в който имам фенклуб, макар и той да е от трима човека“, каза с усмивка сръбският режисьор.

„Благодарна съм на СФФ, едно начинание, което отдавна има моите пристрастия. Аз обичам фестивалите. Харесвам българското кино в тази и в предишната система. И желая на всички, въпреки това, което ни спохожда, въпреки това, което ни заплашва, да имаме сили, енергия. Не се учудвайте, че не изключвам себе си. Не се давам още“, каза Цветана Манева.

„Да вярваме в себе си, да вярваме, че сме много талантливо-жилави творци. И можем да издържим на всичко. Идва друго поколение, нека да му бъдем за пример – и светът ще стане по-хубав, и по-весел, и ние по-леко ще се усмихваме. Не мога да опиша вълнението си в момента. Мога само да ви пожелая да станете на 80 години и да го почувствате“, каза още актрисата.

По време на цялата церемония, на живо звучаха изпълненията на квартет „Славей“.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София

    1 0 Отговор
    Таланти
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 щурецъ

    0 0 Отговор
    Кое им е сухото на тия двете? Солети или щипс?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.