Last news in Fakti

7 Декември, 2016 09:04 1 231 0

Дъщерята на мъжа, починал след кръвопреливане: Чакаме институциите да си свършат работата

  • кръв-
  • пациент-
  • смъртен случай

На възрастен пациент с тежко заболяване беше прелята заразена с малария кръв, по-късно мъжът почина

Дъщерята на мъжа, починал след кръвопреливане: Чакаме институциите да си свършат работата - 1

„Уважавам институциите, нека те да си свършат работата. Ще изчакам тяхното становище и след консултация с адвокати ще решим какво да правим. Прокуратурата в Русе е сезирана”, коментира пред камерата на bTV Манушак Хачикян – дъщерята на пациента, който почина след преливане на заразена с малария кръв.

По думите ѝ състоянието на нейния баща, над 80-годишен мъж, е било тежко – имал е саркоидоза, която е била в ремисия, но заразяването му с малария допълнително го е влошило.

Преливането на кръв се наложило, защото мъжът бил с тежка анемия и много нисък хемоглобин.

Хачикян заяви, че единственият лекар, с когото е говорила след смъртта на баща ѝ, е бил дежурният. Тя не е успяла да се срещне нито с директора на болничното заведение, нито някое административно лице.

Случаят получи широко медийно внимание в последните дни – именно заради преливането на кръв, която се е оказало заразена.

Кръвта е дарена от чуждестранен студент в Русенския университет, който е посочил, че е боледувал от малария. Въпреки това тази информация не е взета предвид.

Преливането на заразена кръв на пациента е грешка на екипа, който е провеждал акцията по кръводаряване, коментира в ефира на bTV здравният министър в оставка Петър Москов.

Всяка дарителска кръв рутинно се изследва за СПИН, хепатит и други тежки инфекции. За малария това не се прави, тя е лечимо заболяване, допълни той.

По думите му цялото количество кръв, взето от студента, е прелято само на въпросния човек и няма как да има и други засегнати.

По случая тече обстойна проверка.

„Аз съм информиран за случая и няма изявления, че е настъпила смърт от кръвопреливане... Според законовите правила за вземане на кръв и кръвопреливането не се изследва в кръводарителския център в Плевен за малария”, коментира пък изпълнителният директор на болницата в Русе д-р Иван Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА