Last news in Fakti

13 Септември, 2015 14:38 7 021 43

Какво получаваме от членството ни в НАТО и на каква цена?

  • нато-
  • русия-
  • самолети-
  • членство-
  • българия-
  • терор
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от блога "На стената"

Затварянето на въздушното ни пространство за полети на руски военни самолети (било то и с хуманитарна помощ) отново предизвика полемика. Привържениците на схващането, че Русия е заплаха приветстваха хода и го определиха като смел и адекватен на ангажиментите ни като държава членка на отбранителния блок НАТО. Напълно обратно, противниците на членството ни определиха действието като агресия спрямо държава, която не можем да си позволим да е наш враг и като предаване на държавния суверенитет в ръцете на Съедините щати. Ако и в двата лагера нямаше хора, които са готови с радост да го пожертват националния интерес в името на своя личен, преодоляването на различията щеше да стане лесно. Уви, трезвата дефиниция на националния ни интерес отново остана скрита и ни подтикна да обърнем внимание към няколко обстоятелства, които го предопределят.

Защо ни е нужно да членуваме в В НАТО?

Дори само днешната дата е достатъчна за да си отговорим. Имперските интереси на Русия диктуват експанзия към Балканите и България в частност. Усетихме го през 1944 година, когато без да сме участвали във военни действия на страната на Германия, бяхме окупирани от Съветския съюз (тогавашното име на Руската империя) и развитието ни бе възпрепятствано в продължение на 45 години.

За да не допуснем отново руска инвазия като държава се нуждаем от членство в система за колективна сигурност от типа на НАТО, в която държавите членки реагират на принципа „всички за един“ и при нападането на една от тях, всички се отзовават на помощ. Членството в НАТО осигурява и други ползи, като факта, че традиционно враждебните ни съседи (допреди втората световна война) Румъния, Гърция, Сърбия днес не си и помислят да ни атакуват. Нещо повече – Турция, в сравнение, с която сме джудже във военно отношение също е член на НАТО и поради това конфликт изглежда много малко вероятен.

Икономическият аргумент също е много сериозен – в годините преди да се присъединим към системата за колективна сигурност числеността на въоръжените ни сили е стигала до 200 000 души с всички разходи за издръжката им и поддръжка на тяхната техника. Днес въоръжените ни сили са под 30 000 души и това позволява потенциални държавни разходи да се спестят. Преките данъци от влизането ни в НАТО са намалени наполовина. Това са пари, останали в джобовете на домакинствата и по сметките на бизнеса.

Каква е цента на членството ни в НАТО?

В края на 2003 година петима български военнослужещи загинаха, отбранявайки българската военна база в иракския град Кербала. От тогава както в Ирак, така и в Афганистан български военни рискуват живота си на задгранични мисии. Точният брой на българските контингенти в чужбина не е известен (да приемем, че става дума за няколкостотин души) и фактът, че тези хора са в готовност да убиват и да загинат (това е част от длъжностната им характеристика) отразява нашия ангажимент към системата за колективна сигурност.

Излагането на няколкостотин души на риск е онази цена, която плащаме като общество, за да се спести на България необходимостта да поддържа армия и резерв от стотици хиляди Българи, които да гарантират относителна сигурност при нападение от съседните ни държави.

Ако може да се изведе принцип за ангажиментите ни към НАТО, той ще е:

Част сме от един отбор и трябва да сме лоялни към съотборниците, дори и да ни изглежда, че жертваме суверенитет“

Продължава ли НАТО да е това, за което го мислехме?

Както в любовта човек може да се прехласне по идеята за човека на среща и да се разочарова, когато го опознае истински, от време на време е редно да си задаваме въпроса продължава ли НАТО да е онова, за което го смятахме през 90-те години. Тогава на отбранителния блок се гледаше като на средство за защита от руска инвазия. В края на 90-те обаче алиансът нападна Сърбия за да спре престъпленията срещу албанското малцинството в Косово. Резултатът бе създаването на нова държава, а следващият ход на НАТО бе да поведе война срещу тероризма – в Афганистан. Отделно държави членки нападнаха Ирак, а подкрепата на България за тях бе цената, която платихме за да се присъединим към блока.

След атаката срещу Съединените щати през 2001 година, тероризмът бе възприет като реална опасност за съюза и военните действия срещу държави, които го поддържат, бяха необходими в случая с Афганистан. Фактът, че оръжия за масово поразяване не бяха открити в Ирак, породи съмнения дали инвазията не е била мотивирана от геополитически интереси на Съединените щати, които нямат връзка с отбранителния характер на НАТО (макар и съюзът да нямаше формална роля в кампанията, участието на някои от водещите държави членки създаде напрежение сред останалите). Последвалите интервенции на в Либия и Сирия също карат все повече хора да си задават въпроса дали с външната си политика държави членки на НАТО не повишават косвено рисковете за целия отбранителния съюз.

Съответно, от въпроса не става ли НАТО регионален инструмент за провеждане на американска геополитика, която няма общо с първоначалния характер на отбранителния блок, феновете (а и слугите) на Русия в България налагат тезата, че България се превръща във Васал на САЩ.

Вместо това, далеч по-разумно е да си зададем прагматичният въпрос:

Промениха ли се целите на отбора, в който участваме и готови ли сме да останем в него след промените?

От отговора, може да произтекат други въпроси. Трябва ли малките държави членки да начертаят нова линия на ангажиментите към НАТО, отвъд която да не следват Съединените щати? Какви са новите рискове пред държавата като член на НАТО и какво получаваме в замяна на тяхното поемане?

Най-важното, което не трябва да се забравя е, че в НАТО, или не, България ще продължи да е стратегически интерес за Русия с всички произтичащи последствия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 владо

    1 0 Отговор
    пълни глупости

    Коментиран от #19

  • 2 соломоногей

    2 0 Отговор
    то и гърция както турция също е в нато ама окупираха половината кипър и до днес са там. на нас война не ни трябва с тия копелдаци депутати и правителство и доброжелатели зад океана , ако ни заповядат до дни сме сложили фереджетата. турци и цигани ако гласуват заедно и от нашата любима страна ще се превърнем в провинция на турция .но вече не знам кое е по дабре, при тях поне има закони и ред , а тук само корупция и терор над народа.
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    пълни простотии
  • 4 999

    2 0 Отговор
    Само невеж може да каже че не сме били на страната на Германия през 44г. Защо Англия и съюзниците сриват София защото ни миришат краката ли? Когато започнат да работят военните заводи и да се върнат 500 000 работници на работа тогава ще повярвам на НАТО и тогава ще си заслужава да сме на тяхна страна а не да загиват Български синове заради мазни, корумпирани и продажни политици които ни продадоха за жълти стотинки и собствени интереси. За съжаление има и такива като деси ,ония с коня и др. които поддържат и слугуват на тази пасмина, това са хора без чест и достойнство за които е важно да дрънкат центове в джоба и неги интересува факта че внуците им ще ходят на джамия.
  • 5 раптър

    2 0 Отговор
    Стефан Андонов, ти на хранилката на /САЩ/ НАТО ли си?
    1. НАБИЙ СИ в кратуната , че САЩ /НАТО/ никога няма да се опълчат срещу Турция, ако ще тя да окупира за една нощ България./ справка Кипър/
    2. България не е влязла в /САЩ/НАТО, там влязоха националните предатели на които служиш и ти!/ няма да ги изброявам знае ги цяла България, само ти не!/
    3. Досега с нищо Русия не е провокирала с нас конфликт. Къде виждаш, американопоклоннико. САЩ?НАТО/ си анексира Косово- това е знак , но противоположен на това което твърдиш!/.
    4.В Косово бе създадена най-голямата база на САЩ/НАТО/ в Европа- защо мълчиш славен журналисте??
    5. 5 десетилетия не допуснахме руски войски с тяхно оръжие на българска земя, за 5 месеца продажниците на които служиш , я предадоха на САЩ/НАТО/. Кеф ти танкове, кеф ти войски - турски и американски/. Продажнико, защо не коментираш това?
    6 .Къде са приходите от наема на военните бази в България, защо не попиташ?
    7. Кои преки данъци паднаха ,продажнико, след влизането ни в НАТО/ САЩ/.Паднаха приходите ни от добив на злато , като увеличихме тотално печалбите на Дънди -прешънс. Това което взимаме като процент, не може да покрие рекултивацията на съсипаната ни земя , КириакСтефчо!
    8. Падна , но покупателната ни способност, след "анексирането " от Костов,НАТО,/САЩ/ , на централите 1 и 3 в Марица! Има ли по-гнусен от този зарожващ договор ,продажна душо?
    9. Съсипването по горните две точки на България / и не само , тук можем да поставим 16 000 000 000 , Костовата приватизация и тнт/ ни доведе до срив стандарта на българина- пенсии, заплати, здравеопазване ,наука ,пенсиониране и тнт. Защо не коментираш тия "ползи" за България, продажнико?
    НАТО / САЩ/ само закопаване до тук ни донесоха!!! Бъди ти член на НАТО/САЩ/ ,ние , българите не искаме!

    Коментиран от #9, #13

  • 6 Али Бабата

    2 0 Отговор
    „Какво получаваме от членството ни в НАТО и на каква цена?“
    НАТО=САЩ..получаваме следният факт:

    Българската нация се топи, всяка година населението ни намалява с 60 000 души, което прави 164 човека на денонощие, или 7 на час. Всеки 60 минути петима българи умират, а двама емигрират.На фона на всичко това,циганите се множат,като хлебарки.Най-бедни в целия ЕС.

  • 7 112233445566778899

    1 0 Отговор
    По добре с Русия отколкото американизация=циганизация
  • 8 истина една

    1 0 Отговор
    мислят си че на българския народ ще му промият така лесно мозъка както на тъпия американец .СМЪРТ на НАТО
  • 9 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "раптър":

    Естествено, че авторът на статията, представляваща бълвоч от клишета, е на хранилка при определени фондации и среди. Съмнявам се дали знае къде е Кипър на картата. Но за сметка на това много добре знае накъде да се наведе и какви песни да пее.
    Иначе глад , майка. И аз и ти си изкарваме хляба с труд, а той с енергийни полюции.
  • 10 истина една

    1 0 Отговор
    никой не ни е питал дали искаме да сме в НАТО .СОЛОМОН ПАСИ ДА ГО Д.ХА
  • 11 onq s konq

    0 1 Отговор
    Аве форумни юнаци,като сте толко освирепели и недоволни от властта що не фащате гората и да правите партизанлък?Или чакате да осекат съвсем гората,че да си имате "обективна причина" за оправдание?!Ама знаете че ги няма 9-тосептемврийски екстри-мандри за обиране,тук-таме благосклонни ятаци и най-важното-РУСКИТЕ ТАНКОВЕ!А че по мирен начин няма да успеете да смените посоката на България пак към Русия-това е пределно ясно,защото нямате парламентарно представена партия.Нещо повече-вие сте безпартийни до един и НЕ ГЛАСУВАТЕ!...Било от мързел,било от това че нямате дори постоянен адрес ,че даже и лична карта...Аре за "чао" дръжте един безплатен съвет -не си затормозявайте мозъците с неща които не са за тях,щото ще изпушат като малолитражка без масло!

    Коментиран от #14

  • 12 199

    0 0 Отговор
    оня чифут паси вкара България в нато,та от чуфут какви облаги да имаш не ми е ясно
  • 13 стратокастър

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "раптър":

    1989заплатата ми беше 180 лвПо тогавашния курс 30 -35$ В момента със същата работа изкарвам 2500- 3000лв по най-груби сметки са 1500-1600$!!!Към кой мислиш че ме тегли повече-Русия ,ЕС ?Отговори ако желаеш !

    Коментиран от #21

  • 14 999

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Да безпартиен съм и се гордея с това защото всички партии въртят задници към изгодни ч......ве защото търгуват Българският суверенитет,гордост,народ и всичко ценно за България а аз такъв помияр не мога да бъда и не гласувам защото смятам че не трябва да узаконявам 240 престъпници наречени депутати.Ти като си бабаит защо не се противеше на старият режим а се криехте и бяхте първи на събрания и паради с една дума мишки.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 909

    0 0 Отговор
    ГЛАД И МИЗЕРИЯ ОТ НАТО И ЕС !!!!!!

    Коментиран от #26

  • 17 бб

    1 0 Отговор
    Не помня НАТО да е водило война в Ирак, където загинаха български войници. Единствения кяр, за който плащаме прескъпо е САЩ да узаптяват съседите ни. Те обаче не спряха истинска война за островите между Турция и Гърция. А от съседите Русия добре ни пазеше в миналото! При това - безплатно!
  • 18 путлер

    0 1 Отговор
    ей руслямистчета,и лапащи руски пи....ки,успокойте се България е там където и е мястото в нато и евросъюза.А за предателите и безродни комунета интернационалистчета скоро ще има трибунал и заедно с децата и внуците си ще връщат ресто на българския народ за всичко което откраднаха
  • 19 аман от неграмотни

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "владо":

    1.След края на втората световна война в България не е имало руск войски и бази.
    2.Съветската армия когато мина през българия не е разрушила нито една сграда не е изтреляла нито един снаряд,не е извършила нито една бомБандировка.
    3.Най голямите щети на България са нанесени от бомбандировките от американски и английски самолети.
    4.Съветската алмия мина и през автрия но там никой не говори за окупация.Да же и днес имат улица Сталинград.
    5.Турция и Гърция две страни членки на нато,Турската армия разби гръцката и оксупира половин Кипър.Сащ и нато и до днес сае правят на ухапани и нереагират.
    6.Преди две години Ердоган заяви че няма да пита нито оон нито нато ,а само с решение на турският парламент ще нападне сирия.Нашият външен министър Н.Младенов високо заяви -България подкрепя ту3рската политика схпрямо Сирия.Значи ако турският парламент реши ,Турция може да нападне и българия.
    7..Ако Турция няма намерение да ни напада за що продължава да държи многохилядната си армия до нашата южна граница
    8.Попитайте Гърците дали споделят нашата позиция че Турция няма да нападне съседите си.
    9.Как ще коментирате изказването на Ердоган ,че естествените граници на Турската империя са до Виена.

    Коментиран от #24

  • 20 тошибиян

    0 1 Отговор
    Путин, КИм чен Ин и Аятолаха на Иран да се съберат и да унищожат сащ и англия и ядейте завинаги завинаги и като територия и население и ген
  • 21 раптър

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "стратокастър":

    Отговарям" 89г си купих апартамент за 18 000 лв като вземах около 390 лв. , като ми опростиха 5000лв за две деца/ Тогава не беше на власт тройната хунта Костов-Турците-Борисов и се мислеше за младите семейства./ Откакто дойдоха твоите господари, България намаля с 2 000 000 БЪЛГАРИ! Останахте вие навеждачите и с навеждане на правилните хора явно "еволюирах те " от 180лв на 3000лв. Само кажи колко хора вземат сега 3000лв като наемни работници , че не се сещам? Или си Костов назначе нец ? Вие вдигате заплатите по следния начин " Чистачка 300лв + мениджър 3000лв= средна заплата 1650лв. Костова реорганиза ция- съкращаваме чистачката, средната заплата скача 200%- 3000лв. Съкратените и безработните кучета ги яли- " лош мат,рял" . Гнусен си в лъжите си ,приятелю!

    Коментиран от #25, #33

  • 22 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    нато е единственото решение за българия,към организацията се стремят всички балкански държави ,а членовете и са защитени в системата за колективна сигурност без която малките държави като българия не биха могли да гарантират суверинитета си!
  • 23 усьв

    1 0 Отговор
    Единствено с Русия и договора за колективна обрана ще бъдем сигурни. Ако българите приемат латиницата и станат католици тогава има смисъл да са в НаТо в противен случай мястото ни не е там. Оказа се че НАТО е инструмент в ръцете на САЩ да прокарват своите военнии интереси.Западната пропаганда никога не е спирала.
  • 24 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "аман от неграмотни":

    Как не е имало руски войски, имало е и докато те са били окупационни, "демократично" се е сменила системата, избита е голяма част от интелигенцията и хората които са имали бизнес. Слага се марионетно правителство, което продължава с избиването и болезненната смяна на системата. След 45 години народен мързел и "учи маме, за да не работиш", се появява днешната ситуация, в която по инерция от тия времена всички крадат държавата и всички мрънкат, че няма. Нямаме пазари, защото на запад сме ново лице, а на изток "братята" ни затвориха вратата. Русия ни е бомбардирала и още как, особено Варна и Балчик, с кораби. Американците и англичаните са ни бомбардирали, защото сме били във война с тях (обявена от нас), няма да седят и да замерят с домати. Турция и Гърция никога не са воювали след втората световна война, никаква армия не е разбивала друга. Република Кипър е суверенна държава със собствени въоръжени сили и никога не е била член на НАТО. Колко пъти сме чували - България на три морета? Това не значи, че от утре нападаме всички съседи и разширяваме двойно територията, не че имаме с какво да нападнем, но това е друга тъжна история. Турция има защо да държи голяма армия, най-вече заради заплахата от Русия. В миналото са водели десетки войни, като една от тях се е оказала освободителна за нас. Останалите съседи също не са особено дружелюбни, включително и ние, освен това си имат няколко милиона кюрди, които ги искат взривени. Гърция също държи огромна армия - 90 000 плюс казарма, но никой не се оплаква от това, а в миналото винаги са били враг.
  • 25 обутия

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "раптър":

    Пич, хората са едни и същи, няма твоите, няма моите! Комунизма си отиде, но комунистите останаха и те държат парите, това е истината.
  • 26 обутия

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "909":

    Ти кво очакваш, да дойде НАТО или ЕС и да се опъне на комунистите, които унищожиха България и си направиха фасадна деКорация?
    Като не ти стиска ще траеш!
  • 27 обутия

    0 0 Отговор
    От членството ни в НАТО и ЕС най много спечелиха Генралите от ДС! Всичко друго е само политика или празни приказки.
    Как и от какво ще ви разкажа някой друг път. ;)
  • 28 къртица

    0 0 Отговор
    Ей, аман от хибридни войни и пропаганда!

    Простичък въпрос - Гърция и Турция са в НАТО.
    Кой от НАТО спря Турция да окупира половин Кипър?

    Защо не споменем имперските амбиции на ислямска Турция?

    Примера за окупация от СССР след 44-та е меко казано нелеп.

    Никога не е имало бази с руснаци у нас.

    Все още нямаме натовска база у нас, но
    пък имам 4 америкнаски....

    Коментиран от #29

  • 29 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "къртица":

    Май не си наясно че Кипър никога не е бил в НАТО?И защо трябва да има "бази с руснаци" в България,след като ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ БЕШЕ СЪВЕТСКА БАЗА?!Ами тя си беше "кандидат 16-та република",което значи джихадист по убеждение,т.е. нещо като безпартиен комунист!
  • 30 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Чисто исторически-защо ядем хурката през 1944?
    До към края на 1940 г. България е неутрална, т.е. извън Тристранния пакт. Богдан Филов министър предцедател на Б-я заедно с Българската управляваща фашистка клика,твърдо бе решена да се съюзи с Велика Германия и непобедимия Вермахт. Тя вярваше в германската победа .
    В тази победа са вярвали и мнозинството от народните представители, които одобриха присъединяването на България към пакта“Рим-Берлин-Токио“март-1941 с бурни ръкопляскания и овации.

    Пак с овации и ръкопляскания, фашисткото мнозинство в Народното събрание одобрява обявяването на война на САЩ и Великобритания на 13 декември 1941 г. - шест дни след японското нападение над Пърл Харбър и само два дни след като нацистка Германия обяви война на САЩ.
    Като каква държава тогава можеше да бъде третирана България от САЩ ,Великобритания и СССР, освен като фашистка? При това не само заради вътрешната, но и заради външната политика на управляващите. На всички бе ясно, че монархофашисткият режим, с мобилизираната 378-хилядна армия, изпълнява стратегически задачи по осигуряване на тила на Вермахта на Балканите.

    Червената армия нахлу в нещастната ни страна с разрешението и под одобрителните погледи на нейните съюзници/по неволя/ – Великобритания и САЩ.
    „Британската енциклопедия“ накратко осветява какво е станало:
    „Сталин отдавна беше изяснил, че иска да си присъедини отново трите балтийски републики Латвия, Литва и Естония, както и частта от Полша, която поляците с
  • 31 Али Бабата

    0 0 Отговор
    „Сталин отдавна беше изяснил, че иска да си присъедини отново трите балтийски републики Латвия, Литва и Естония, както и частта от Полша, която поляците си бяха върнали след Версай. Освен това той очакваше необезпокоявано да сложи ръка върху останалата част от Източна Европа и да разшири влиянието си там. По време на среща в Москва през октомври 1944 г. Чърчил с лека ръка допусна прилагането на този принцип, като предложи 90 на сто съветско влияние в Румъния, 90 процента британско влияние в Гърция, 75 на сто съветско влияние в България…“

    “Encyclopaedia Britannica”, Encyclopædia Britannica, Inc., Chicago, IL, 1996 г., стр.717.

    Коментиран от #34

  • 32 Аз

    0 0 Отговор
    Прецеденти никога не трябва да се изключват. "Интереса клати феса".
  • 33 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "раптър":

    Ако говориш за апартамент с цена около 20 хил. лв., спокойно можеш да си го купиш с цената на една година работа в Германия. Ако ще живееш в България! Ето, в Пазарджик са по толкова най-масовите. На морето един апартамент още за 30 хил., но евро, ще го изплащаш 4-5 години. За целта ти трябва поне малко адекватно заплащане над 1700 евро.

    Доволен ли ще си? Аз си спомням как родителите ми си купиха апартамент със заем от банката и ниските заплати, с които все пак се живееше сносно, защото луксозно потребление почти нямаше, както и избор между 50 вида от стока на различни производители. Трябва да ти кажа, горките хора - нямаха финансова грамотност, инфлацията в първите години на демокрацията се повишаваше, а те побързаха да си изплатят дълга към банката. Няколко месеца по-късно, стойността на кредита щеше да бъде изядена от инфлацията!

    Няма да сравнявам пряко Русия и Запада, но ще ти кажа, че трябва да се избира - или в един блок с хора, които имат нисък стандарт и живот, или в блок с държави, в които шансовете да се замогнеш икономически са реални! Защото Русия е велика страна, да, но там шансовете да дръпнеш напред са нищожни - ядохме този х.й дълги години.

    Ако си спомняш как е създавана кухнята на Съветския съюз - не от само себе си възникнала, а я прави Микоян, за да се стандартизира и пестят пари и продукти - просто ги няма!
  • 34 Хайко Херлих

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Али Бабата":

    Прав си - 75% е трябвало да бъде съветското влияние в България, но Чърчил разменя останалите 25% за съветското влияние в Гърция и така се превръщаме в 100%-на колония на СССР. Изнасят златото в Москва, дългът на Германия към България по договорите отпреди загубването на войната или се опрощава, или се прехвърля към СССР.

    Момчета и момичета, парни и дьевушки, пацаны и молодцы, рибята, друзья - Русия е привлекателна, признавам, но вече филма го гледахме 45 години, а 25 години се радваме на продълженията. Независима политика не се прави с непрекъснати лупинги от една в друга орбита!
  • 35 raptor

    0 0 Отговор
    Тука нещо много интересно прочетох - въпреки, че България не е водила военни действия... Е окупацията на чужди територии се смята за военно действие. По този начин вместо немците да си губят силите в окупацията на България и другите територии окупирани от българите, те спокойно пренасочват силите си към СССР.
  • 36 kontra

    0 0 Отговор
    Не става въпрос за излизане от ЕС и НАТО, а за това управляващите да се държат достойно и да защитават интересите на България. Нищо от това не се случва. Защо трябва да се подчиняваме сляпо на САЩ, та ние влезохме в ЕС не станахме нов щат на САЩ. И защо трябва за всичко което ЕС иска от нас да казваме да. Злобно се конфронтираме с Русия, а те са наши съседи, задника ни е гол и техния пазар е важен за нас, а управляващите се надпреварват да ни убеждават, че Русия ни заплашва и ще ни нападне, ние толкова ли сме тъпи да им повярваме. Дадоха ни много по-ниски субсидии за селското стопанство от техните и нашите стоки станаха неконкурентно способни, забраниха ни изграждането на стратегически обекти в енергетиката и всичко това със с любезното съдействие на управляващите. Всички източноевропейски страни отказаха квотите за бежанци, само нашите умни управляващи се съгласиха да приемат наложените им бройки. А това е само за месец септември, ще има още много като се има предвид колко има на границите на ЕС. На тези хора им липсва чувството за самозащита.

    Коментиран от #37

  • 37 Герман

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "kontra":

    Проблемът е, че съседи в ЕС на Чехия и Унгария са Австрия, Германия и останалите две страни от Вишеградската четворка - Полша и Словакия. Четири страни, които не искат бежанци. Не е като нас на юг. Австрия е богата държава, Германия - също, докато около нас е фалиралата Гърция и почти толкова бедната Румъния (бедна колкото нас). Разликата е и в това, че Дания има същата клауза в договора си за присъединяване към ЕС за самостоятелна имиграционна политика.

    А ние? Ние сме от искащата, търсещата, молещата, изоставащата страна! Взеха ни в ЕС 3 години след Вишеградската четворка. Молим се да ни пуснат в Шенген и ако не слушкаме и не се съгласяваме с всичко - няма да ни приберат там скоро!

    Никаква самостоятелна политика няма как да се води, при положение, че нямаме и лостове за натиск - еврофондовете винаги могат да бъдат спрени задълго, а икономиката ни е толкова работеща, че ако не бяха емигрантите, които пращат пари на близки и роднини, досега триста пъти да сме фалирали и от 5-6 милиона да сме станали 3 милиона.

    Не са само политиците, в такава среда е много трудно да се постигнат резултати, защото и БВП е мизерен, ние сме най-бедната държава в ЕС, а няма и откъде да се вземат пари.
  • 38 Баш Майстора

    0 0 Отговор
    Защо не можем да издържаме,по голяма армия?Защото можем да издържаме 240 хрантутника в НС.Защо си махнахме подводниците.Защото "Братята"от Турция имат..Защо нямаме бойни самолети?Защото друг ще ни опазва въздушното пространство!!Защо многознайковците,работещи не зная къде по Европа и света,не си останаха в БГ и да си купят апартамент,СЕГА???Много е лесно ,когато си добре и да говориш,колко лесно било това или онова,че можеш да си позволиш апартамент,стига да взимаш 1700 евро.Ами да бяхте си останали в Родината,за да видите,как се купува апартамент,без помощ от мама и тате.Жална ви майка щеше да е......

    Коментиран от #40

  • 39 Реалист

    0 0 Отговор
    Приятели , нещо позабравихте конфликта между Гърция и Турция за остров Кипър . Кой защити тогава целостта на Република Кипър ? Братята янки се направиха на щипана Бона , докато турците обявиха Северен Кипър за Турска федерация , а в последствие – Северно кипърска турска република . Припомняйте си от време на време историята , полезно е , за да е човек обективен .
  • 40 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Баш Майстора":

    Ами, не се купува никак апартамент в Родината, щом е ниска заплатата! Отговорът ти е ясен! За какво да се стои, щом при тази емиграция все още 10% от населението е безработно?! Няма как да стане!

    А ето - в Германия заплата по 12 евро на час за мотокарист. 160 часа - 1700 евро. Плащаш към 40% за данъци и осигуровки, а нещо остава настрана. Работиш обаче на две места и заедно с второто място си докарваш чисти доходи от 2600 евро. Не можеш сам да ги изхарчиш. И пак може още!

    Затова ви казвам - и двата политически противника не са ни полезни. Нито НАТО, нито Русия! Само че НАТО ще са длъжни да ни защитят срещу агресия от ненатовска държава. Същото е и с ЕС - по-добре е да сме с богатите и силните, отколкото с бедните и мизерните. Определено от Запад се получават солидни пари благодарение на емигрантите.

    Не казвам, че е лесно! Не казвам, че е приятно! Но цялата ни държава се крепи на парите на емигрантите, които пращат тук пари - я, за апартамент, я за кола, я за ремонт и крайният резултат е, че парите влизат в българската икономика.

  • 41 Симо

    0 1 Отговор
    Статията е тотално неграмотно написана.Стига сме се правили на невини.България остава лоялен член на хитлеристкия военен блок до последния момент. Това че не сме пратили войски на източния фронт не ни оправдава.И за какво окупация пишеш бе помияр.По времето на "окупацията" в България нямаше нито една военна база на руската армия,бяхме развита индустриялна стрна с огромен пазар на изток.Само оръже продавахме за 4 милиарда годишно. А сега нашите "приятели от НАТО" имат 4 военни бази.Унищожиха ни армията като я сведоха едвали не до ротата пред президентството и не си спомням България да е получила от НАТО и един патрон.КОй е окупатор тогава.Аколкото до развитеието ни дето го били спирали.Ами ние виждаме какво бурно развитие има българската промишленост през последните 25 години.На практика цялата ни индустрия беше разпродадена или разкрадена от алчни "демократи" на ползу рода - техния.Каква промишленост сме развили бе тъпунгер като за да достигнем жизненият ни стандарт от 1989г. ще трябва да се развиваме с темп минимум 6% за следващите 20 години.Преставяш ли си бе? 20 години.А ти ми говори за развитие.Ние вегетираме като нация и народ.Пращаме децата си в чужбина с ясното съзнание че особено ако са момичета няма да се върнат. Сами си плюем на държавата и нацията, с това жало лизне на американски задници. Какво е направила Америка за България- нищо.Единственото което може да направи е да ни набута във война която не е наша.Например в Украйна.Може ли да питам чий го дири там НАТО и какво общо има ЕС с Украйна? Тази държава никога няма да е член нито на НАТО ,нито на ЕС.Русия ясно заяваиче запада се осрал сериопзно пресичайки всички червени линии и пространства които не е трябвало да пресиче и от тук нататък ако се наложи ще изтрие от картата тези които ги предизвикват за което запад може да се счита предупреден.Влизането на Украйна в НАТО означава незабавна 3 св. ядрена война.Ако това не са си го набили на запад в тъпите тиква си е за тяна сметка.Те просто си мислят че руснаците не са толкова луди.Грешът.Русия никога няма да допусне САЩ да си намърдат ракетите на 400 км. от Москва и ако за това трябва да издълбае от Германия дупка с дълбочина киолометър ще го направи.Колкото до ЕС след загубата на Домбас и Крим Украйна е една голама Гърция.Тотално фалирала държава с фашизоидно правителство състоящо се от вростни ,но тъпи нацисти.Ако САЩ с бежанците не довършат ЕС, то Украйна ще го довърши. Или като финансово бреме или като бежански поток.

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Симо":

    симе,не те ли мързеше да напишеш толкова много глупости в един пост?българска индустрия през соца ,и то голяма ,ха,ха,ха...голям стандарт 1989 година????явно не си бил роден тогава щото бяхме на прага на людоетството точно 1989.руснаците нямали бази в българия и това биило символ на българската свобода ,за разлика от сега когато има много окупационни бази на американците.тва е по-смешно и от детски анимационнен филм.икономиката ни била разпродадена на западняци,хо,хо,хо....ха,ха,ха...я провери стоте най-богати българи приватизирали икономиката ни вярно без пари, къде са членували по време на приватизацията.основната разлика между нас и латвия или чехия е точно тази, че тук приватизираха другарите без пари ,а там демократите със.друга смешка за великата българска социалистическа армия,дето можела да ни гарантира националната сигурост тогава.лека справка с историята ,българия когато е имала най-голяма и силна армия е била в най-големите си национални катастрофи.демек не армията ,а политиката ни са определящи за националната ни сигурност.друга шега е с напускащите българия сега и напускащите преди 89 година.скъпи симо ,тогава имаше кльон и хора с автомати пазеха българина да не напуска страната си ,която бе уж много хубава и след паднето на соца за година две избягаха един милион човека.куршумите на граничарите бяха единствената причина българите да не се превърнат в сегашните сириици преди 1989 година.и престани да плачеш като циганин пред мола ,кой кво е тр
  • 43 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Симо":

    и престани да плачеш като циганин пред мола ,кой кво е трябвало да ни даде ,българия няма нужда от подаяния симе ,а от правилна вътрешна самоорганизация и америка е страна от която може много да научим в тази посока.трябва да вземем от тях равенството пред закона и свободната конкуренция и да ги спазваме.другото ще си дойде само!