26 Януари, 2018 13:00 5 345 41

Радев се превръща във водач на нацията, отнема лидерството на Борисов

  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • лидерство-
  • българия

Някой спомня ли си премиерът поне веднъж за всичките си три мандата да е споменал това понятие - „върховенство на закона“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Румен Радев се превръща във водач на нацията. В нейния баща, който задава посоката и показва грешките. Като за целта първо рисува верен образ за състоянието на държавата и обществото, неизкривен от пожелателно мислене.

Това показва първата му година, отчетена от държавния глава днес на „Дондуков“ 2.

Картината на страната, която обрисува Румен Радев в изявлението си кардинално се различава от картината, която ни рисува премиерът Бойко Борисов всеки път, когато застане пред камерите. Това пише в коментар за сайта "Епицентър" Красина Кръстева.

Радев говори за състоянието на демокрацията; за демографската катастрофа, застрашаваща нацията с изчезване; за необходимостта от правосъдна реформа; за това, че се нарушава принципа на разделението на властите – отнемат се правомощия от президента, за да се предоставят на изпълнителната власт; за агресията; за липсата на справедливост...

Борисов говори за стабилност, за висок икономически растеж, за ниска безработица, за европейска подкрепа...

Сякаш живеят в две различни Българии.

Коя от тях ще се припокрие с картината, която обикновеният българин вижда?

Радев показва болка за обезлюдените села, Борисов сякаш не ги забелязва.

Радев говори за необходимостта да се отстоява върховенството на закона, за Борисов няма такова нещо.

Всъщност, някой спомня ли си премиерът поне веднъж за всичките си три мандата да е споменал това понятие - „върховенство на закона“? Да е говорил за свобода на медиите по друг начин, освен като оплакване как имало някакви сайтове, които го критикували от сутрин до вечер и следователно – свободата на словото е налице?

Когато слушаш Радев, разбираш защо ни критикува Брюксел.

Защо не можем да унищожим клишето за „най-бедната и най-корумпирана страна в Европейския съюз“.

Когато слушаш Борисов можеш да се объркаш, да се запиташ дори – нима нашите партньори в Европейския съюз не виждат изключителните ни постижения, че непрекъснато сипят упреци по наш адрес? Нима не знаят, че корупция има навсякъде, че не България я е измислила, че самата дума не е българска, а е привнесена в езика ни?

Радев постави ребром въпроса за състоянието на демокрацията у нас.

Тема, която не съществува за премиера.

Борисов често се държи така, сякаш никога не е чел Конституцията. Сякаш не знае, че главата на изпълнителната власт се избира от парламента и се отчита пред него (а може би и не знае и затова често неглижара разискванията по вотовете на недоверие, искани му като министър-председател).

Президентът даде да се разбере, че не възнамерява да мълчи, когато Конституцията се гази, а демокрацията – суспендира.

В словото си президентът Радев изрече на глас неща, които виждат много българи, на които не е безразлично по какъв път върви страната.

Радев заяви:

Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството. Партократските механизми убиват свободната воля на депутатите.“

„Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество. На третото десетилетие от промените е под въпрос едно фундаментално демократично право – свободата на словото.“

Като човек, роден в началото на 60-те години на миналия век, Румен Радев няма как да не вижда приликите между България на Борисов и България на Живков. Особено що се отнася до бодряшките хвалби как всичко върви по мед и масло и колко много ни уважават нашите съюзници. И това няма как да не го дразни. И като човек, преглътнал несгодите на прехода в името на построяването на по-справедливо общество. Но и като президент, който не може да допусне да бъде неглижиран в сфери, в които има правомощия. Като външната политика. За Радев тя трябва да се кове в България, а когато се канят държавни глави на чужди държави, българският държавен глава да не научава за това от медиите.

Какво ни каза с речта си Румен Радев?

Той очерта своята визия за развитието на България – като истинска европейска държава, в която върховенството на закона и свободата на словото се уважават. Която не се превръща постепенно в държава от източен тип с еднолична власт, в която конституцията и основните институции са просто параван.

Визия, която няма как да не се хареса. И не само на тези, които са гласували за него. Защото Радев каза това, което много хора искат – има нужда от промяна!

Румен Радев печели с това, че казва на хората това, което и те виждат.

Докато Борисов загуби основното предимство, което имаше – умението да комуникира с хората, да говори на техния език нещата от тяхното битие, но вдъхвайки им увереността, че може да промени това битие в положителна посока.

Този „народен“ Бойко харесваха хората. Не Геостратега, който им чертае розови картини, докато се прегръща с лидерите на Европа. И който вече не вижда как живеят те.

Борисов Геостратега вдигна ръка от пулса на обикновения човек. Но в политиката е като в природата, няма празно място. И на освободената територия идва Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    23 7 Отговор
    Добре,дайте да видим нещо ново.
  • 2 Гост1212

    103 32 Отговор
    За първи път в живота си не съжалявам, че съм гласувал за някой политик-в случая за Румен Радев. Дерзай и не се откозвай да наричаш нещата с истинските им имена, г-н Президент!
  • 3 МИДОВ

    72 20 Отговор
    ДОБРЕ КАЗАНО!!! НЕКА БЪДЕ СВЕТЛИНА!!!
  • 4 Обаче има проблем

    72 19 Отговор
    Браво на авторката! Много рядко (вече) човек може да прочете за нещата от живота с истинските факти. Обаче, за съжаление имаме проблем - всеки момент тя ще бъде обвинена в комунистически мисли, подкрепа на "неверните твърдения на президента" или дори ( нерде, нерде, ама айде де) в русофилство. Това е неизменния коментар на силно ограничените представители на "управляващите" за всеки дръзнал да сподели различно от тяхното виждане, пък било то и обективен поглед към действителността. Жалко за изгубените поредни десет готини от нашия живот, но както е казал мъдреца - "всеки народ има такива управници, каквито заслужава"...
  • 5 гост

    65 16 Отговор
    Тая Тиква взе 27 МИЛИАРДА !!! всички знаят . Но за какво ???? И кой ще ги връща ?????? Ако някой знае да пише !!!!!

    Коментиран от #12

  • 6 да се вземе предвид че

    68 22 Отговор
    Този президент е надеждата на България за едно по-добро бъдеще. Докато не се разкара тъпия, нагъл, продажен и алчен мутраген Тиквоций заедно с цялото си близко обкръжение няма да има оправия в тая държава.
  • 7 БСП фракция ЛЯВА РЕЗБА

    17 32 Отговор
    Много сте далече от истината. Президентът против Конвенцията, вицето - за. Това кой пулс ще да е и къде са го мерили?
  • 8 goni

    66 15 Отговор
    Разликата между Радев и Борисов е че първият е истински генерал, а вторият е измислен!:) И когато Борисов изкара специализацията на Радев в САЩ ми се обадете!:) А, когато Борисов защити докторантура там по тази специалност ще настъпи края на Света! Не се шегувам! Да се надяваме че Библеотекарският институт все така любезно ще обслужва кадри като Боби и компания!:)
  • 9 Наблюдател

    24 68 Отговор
    В сайта Епицентър работят единствено червени рептили, от които може да се очаква само подобни безумия, че един фатмак и руски агент може да бъде водач на нацията.

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Пеньо

    24 51 Отговор
    Жалка , хвалебствена статия ! Дано да си е струвала парите! Борисов си е страхливец и не много умен човек. Лесно е да му посочиш недостатъците, защото са съвсем ясни. Но я да погледнем алтернативата! Посочи ли я Радев!-НЕ! Радев издрънка неща, които всеки средноинтелигентен българин знае. Но никой не посочва решението! Радев също! От позицията на основно представителната институция му е лесно на Радев да чете неща, които сякаш Нинова е писала. А къде е светлината в тунела? Според мен, нито ГЕРБ, нито БСП, а още по-малко останалите партийки ще ни изведат на светло! И все пак решението е у българите и не трябва да очакваме външен месия!

    Коментиран от #31

  • 11 tost

    51 12 Отговор
    Май на някои третополови им липсва мусю Плевенлиев.
  • 12 Ник

    42 7 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Чакай! - Тази година идват още 2 млрд. към онези 27, нека подчертаем без лихвите! - Сиреч нетната му стойност! С лихвите стават към 32-3. Без да смятам онези които ще теглят сега, вероятно към средата на годината. Сега има събиране на данъци и приходите в хазната ще са налични. Те обикновено свършват към юни - юли и почват пак да се чешат по главите
  • 13 начо

    16 43 Отговор
    като му гледам пикаештата стойка на мунчо,само за водач овчар става
  • 14 goni

    43 10 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Абе, готин?!:) Па питай Чичко Гугъл и виж биографиите на единия и на другия! Там ще прочетеш някои неща, които ще те шокират!:) Ама, да не ти пука! Такива като теб ги интересуват само парите! Има обаче една подробност! Не плащат на глупаци! Ще ти резнат паричките!:)
  • 15 1914

    18 56 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Напълно съм съгласен с теб! Много противен тип е президента!
  • 16 аве фюрер

    16 49 Отговор
    Бля , бля , добре че на Позитано му списват изявленията.

    Коментиран от #17

  • 17 RIDIK

    16 15 Отговор

    До коментар #16 от "аве фюрер":

    Много лесно е да се правиш на велик, когато нищо не зависи от теб и не носиш отговорност. Ако не извършиш предателство пред лицето на врага си изкарваш мандата, каквото и да правиш. Тази почетна длъжност не е за пряко гласуване. Трябва да си я избира опозицията, която и да е тя. Поне ще се знае, че всеки закон приеман от НС трябва да се гласува по два пъти, заради дежурното вето. Да приказва. Всички приказват.
  • 18 Ads

    15 22 Отговор
    Абе друго си е да поканиш Путин за 3 март, щото ни бил освободил навремето. Що К. Нинова преди парламентарните избори не посочи за бъдещ премиер Радев, та да видим колко хора щяха да гласуват за него. Фигурата на президента в България изобщо е ненужна работа. За констатации и критики си има опозиция и журналисти.

    Коментиран от #32

  • 19 панов

    16 21 Отговор
    абсолютно ненужна длъжност и институция за която се харчат милиони народни пари.
  • 20 Башкара Хаджипоп

    8 11 Отговор
    Браво на автора! УРРРРРРАААААААА!!!
  • 21 Й Цонева

    15 28 Отговор
    Колко ви платиха за тази статия? Ха аха ха. Защото не се вълнувам от България на Радев и България на Борисов, но определено и аз и приятелите ми живеем по-добре с всяка измината година откакто Борисов е мин. председател и ако не бяха комунистическите манипулации, шантажи и интриги, щяхме да живеем още по-добре.

    Коментиран от #29

  • 22 Фриман

    21 8 Отговор
    Поддържаме те и твоята работна група, господин Радев! Ще застанем зад твоите рамена, само да ни водиш напред в светлото бъдеще! Не съм българин, който се е родил в България и когато се завърнах, видях, че нещата стават все по-зле! Дойде време този горд народ да се вдигне от колена и да заживяет добре, без да се оплакват от правителство всеки ден!
  • 23 ШЧР

    15 21 Отговор
    Най-голямата грешка на СДС беше, че не забраниха БКП и всички нейни наследници, тъй като те са виновни за катастрофата на страната ни, за изтребването на интелигенцията, за насилственото покомунистичване на възгледите, психиката и живота на милиони българи, те са виновни за хилядите съсипани човешки съдби. Те са основните градители на корупцията и шуро-баджанащината, както са и най-жестоките рушители на истински стойностната национална и православна система от добродетели.
  • 24 Вили

    7 14 Отговор
    Радев и Борисов произхождат от семейства на комунисти.
  • 25 гоол

    27 11 Отговор
    Радев в теб е надеждата на нацията, много работа имаш но и мафията е силна - пази се, доста са за чистене в БГ.
  • 26 Истински срещу посредствен

    24 8 Отговор
    Радев е наистина генерал, а Борисов беше назначен за такъв от КГБ агента Симеончо. Нормално е Радев да е много по-добър. Радев не би продал народа чрез една конвенция за лични облаги като Борисов
  • 27 народ

    21 7 Отговор
    Уважавам го като политик!
    Време е за референдум за президентско управление на България,защото парламенарното не донесе нищо хубаво на страната!
  • 28 Питащ

    9 7 Отговор
    Генерал Владимир Заимов е осъден и разстрелян за шпионаж срещу България в полза да СССР!
    Кой е следващия?
  • 29 гнида

    13 5 Отговор

    До коментар #21 от "Й Цонева":

    Истински комунисти няма от 30 години ? На тебе кой ти обяснява , че ви пречат ? Инам за по-добрия живот може да водим спор ! Ти кажи нещо дето е поевтиняло -аз ще ти кажа три поскъпнали ! Ти кажи един осъден престъпник - аз ще ти кажа три оправдани !
  • 30 Димитър Кънев5565

    13 6 Отговор
    Българската армия не е. загубила нито една битка но е загубила всички войни заради управници като Б.Борисов и послушковци като цяло.Цветанов.
  • 31 ГАТ ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ САМО ТЪПАЦИТЕ СА

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Пеньо":

    ОБЯСНЯВАТ ЛОКУМАДЖИЙСКИ. ПО ГОРЕ ВИ НАПИСАХА - ИЗТЕГЛЕНИ 39 МЛРД. ЗАЕМИ БЕЗ ЛИХВИТЕ. А ПРЕДИ ТУЙ ОРЕШАРСКИ НЕ ПОСМЯ ДА ИЗТЕГЛИ И ЕДИН МЛРД. А ЖИВОТА ДАЖЕ СЯ Е ОЩЕ ПО ГАДЕН. ЗНАЧИ ИЗВОДА Е ТЕГЛИШ ЗАЕМИ И ОБРИЧАШ ДЪРЖАВАТА НАСМЪРТ С ТУЙ ПОРОБВАНЕ КЪМ БАНКИТЕ ОСТААШ НА ВЛАСТ НЕ ТЕГЛИШ ЗАЕМИ И НЕ ХРАНТУТИШ БАНКИТЕ ПАДАШ ОТ ВЛАСТ.

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Какво значи

    2 3 Отговор
    лидерство, когато се опитва да насочва страната към президентска республика. Хем извзема функции от изпълнителната власт, хем заобикаля Конституцията.
  • 34 ak47bul

    4 1 Отговор
    Президента е прав.Дебелокожите уяли се управници вече не се интересуват от народа , нали ги е избрал веднъж , сега да му мислят. Но питам аз , как за 45 год. при социализма бяхя построени толкува заводи и фабрики че тези хрантутници вече 29 год. не могат да си ги поделят и да ги унищожат. А какво построиха те за този период , въпреки че предишните са започнали след война?
  • 35 евала пич

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "ГАТ ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ САМО ТЪПАЦИТЕ СА":

    Да те допълня малко.С тия заеми,който взе Боко някой
    си облажиха пръстчетата и сега парадират,че живеят по-
    добре и го хвалят,да ама това е до време,което скоро ще
    свърши и тогава ще ви питам.Защото този просперитет е
    на база заеми и еврофондове а,като свършат?
  • 36 Петрова

    5 3 Отговор
    От написаното по горе ми станаха
    ясни две неща: Радев говори с болка за състоянието в държавата
    по доста въпроси съвпадащи с мнението на обикновения народ а
    не на глашетаите на ЕС.
    Б.Борисов всичко му се вижда
    розово,страната цъфти народа но
    гаранция хвърлят си парите от Тера
    Сите,банките пращят от парите на пенсионерите и т.н.както му пишат
    докладите от ЕС.
  • 37 незнайко

    3 3 Отговор
    И какво е направил Радев досега за държавата, освем смислени изказвания ???
  • 38 впечатлен

    2 6 Отговор
    Интересно, всички неграмотни са влюбени в "бъдещия водач на нацията" и пишат някакви възторжени слова, допускайки множество правописни грешки! Хора с елементарно мислене и нахъсани с идеите на мадам Ниновакоито не са точно идеи, а злобно заяждане и подчертана злоба. Защото Радев е само техен проводник, нищо друго! За изминалата година отиде тук-там, поканен от немай къде, говори едни и същи неща, като много внимава да не засегне кукловодката си, за водач става, но само за определени кръгове от обществото. Допитванията се правят в същите тези кръгове. А излъчването му е на уплашен и не на мястото си човек. Дали такъв човек, без харизма става за "водач на нацията"? И накъде ще води нацията - право при товарищ Путин!
  • 39 Синап

    2 7 Отговор
    Абе и тоя водач за нищо не става, защото е воден за носа от деградиралата БСП.
  • 40 Plovdiv

    3 1 Отговор
    Глупаво е да се втелясва човек и да превъзнася един или друг политик, особено в държава, като България. Но е факт, че Радев изглежда адекватен, за разлика от борисов, който се държи като олигофрен.
  • 41 Компетентен

    1 0 Отговор
    Ами то е напълно логично , умния , интелигентния да е лидер , а не малоумния продажник !