15 Юли, 2019 16:02 2 704 8

Дърпа ли някой конците на тези руски "телефонни момчета"?

  • вован-
  • лексус-
  • шегаджии

Те са двама руски шегаджии, успели да измамят много личности от политиката, спорта и шоубизнеса. За последно в капана им падна премиерът Зоран Заев. Кои са "телефонните момчета" Вован и Лексус, и направлява ли ги някой?

Дърпа ли някой конците на тези руски "телефонни момчета"? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те се наричат ​​Вован и Лексус, но истинските им имена са ​​Владимир Кузнецов и Алексей Столяров. Това са двама руски шегаджии, известни още като “пранкстъри” (от английската дума "prankster" за майтапчия, шегаджия), които се представят за други хора по телефона, за да заблудят своя събеседник.

"Ало, господин Президент..."

На 8 юли Вован и Лексус публикуваха в Ютюб записи на разговори с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев. В част от тях двамата шегаджии влизат в образа на бившия украински президент Петро Порошенко. Записите са от три телефонни разговора, правени вероятно през август 2018 г., февруари и април 2019 година. В първия се чува мъжки глас, който поздравява Заев на английски език с източноевропейски акцент. “Господин Президент, вие ли сте?”, пита Заев. "Да, аз съм, надявам се, че времето в Македония е хубаво", казва гласът. Оттук Заев приема, че разговаря с Порошенко.

Много ясно си личи, че записът е монтиран - след обичайната размяна на любезности за времето, “Порошенко” веднага започва да говори за "руската агресия", която "е стигнала" до страната на Заев. Той споменава събития в Гърция, очевидно, за да засили доверието или да извлече оценка за ситуацията от своя събеседник. По това време (през лятото на 2018 г.), Гърция тъкмо е изгонила двама руски дипломати от страната. Причината: двамата са обвинени, че чрез подкупи са се опитвали да възпрепятстват подписването на споразумението за уреждане на спора за името между Гърция и Македония.

В мрежата на измамниците

Показателен е начинът, по който руските медии съобщават за телефонната измама - в материалите в пресата изобщо не се споменава този епизод от разговора. Вместо това фокусът е върху двама руснаци, които се представят за Порошенко. Фалшивият Порошенко казва на Заев, че е роднина на Александър Велики.

Вован и Лексус са известни на широка аудитория в Русия от 2014 - годината, когато Крим бе анексиран. Те са имитирали безброй личности от спорта, политиката и шоубизнеса, но коронният им номер е Порошенко, следван от бившия украински министър-председател Арсений Яценюк.

Двамата шегаджии са успявали да заблудят и американски политици, включително покойния сенатор Джон Маккейн, както и специалния представител на Украйна Курт Фолкер и норвежкия генерален секретар Йенс Столтенберг. През 2018 г. двамата шегаджии успяват да измамят и бившия британски министър на външните работи Борис Джонсън, като в разговора с него се представят за новия министър-председател на Армения Никол Пашинян, заел поста след протести на опозицията.

"Телефонните момчета"

Изборът на жертвите и фактът, че сред тях няма руски политици, както и това, че Вован и Лексус имат достъп до телефонните номера на държавни ръководители и високопоставени служители, пораждат съмнения за участие на руските тайни служби. Говорителят на Порошенко Светослав Зехолко също изрази подобно подозрение. През 2016 г. двамата комици се опитаха да пробутат фалшиво интервю с Порошенко на Ню Йорк Таймс, но репортери от медията отправиха запитване до пресслужбата на Порошенко и измамата лъсна. Зехолко обвини руските тайни служби, а двамата шегаджии отрекоха връзката.

Веднъж обаче шегите им стигнаха твърде далеч дори и за Кремъл. През септември 2015 г. Вован (Кузнецов) се обажда на британския певец Елтън Джон, представяйки се за Владимир Путин. Поп-звездата взима приятелския разговор за чиста монета и дори разказва за това в акаунта си в Инстаграм. Той благодари на руския президент за интереса му към въпросите на ЛГБТ-общността и дори предлага лична среща. Тогава Кремъл бе принуден да реагира: последва обаждане от истинския Путин, който се извини на Елтън Джон за действията на „телефонните момчета“, както Путин нарича двамата шегаджии.

Защо отново Порошенко?

Какви са мотивите на двамата телефонни измамници отново да се заиграват с Порошенко, който от два месеца вече не е президент на Украйна? Може би има значение настоящият момент - на 21 юли в Украйна ще бъде избран нов парламент и се очаква, че партията на Порошенко ще се превърне в една от най-влиятелните опозиционни сили в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    29 5 Отговор
    по скоро тези които пишете статии се замислете на вас кой ви дърпа конците..оставете ги тия...
  • 2 Румяна Костова

    17 5 Отговор
    Дойче Веле ме уби със заключението си на статията, че партията на Порошенко ще бъде най - влиятелната опозиционна партия. Не гледат журналистите, скалъпили статията украинска телевизия и Интернет с митингите на Порошенко. На тези мероприятия идват шепа баби и дядовци и по някоя екзалтирана госпожа. Ако Порошенко събере дори 10 процента, ще трябва да е неописуемо щастлив. А иначе двамата руснаци са симпатяги, гледала съм интервю с тях на,, Паток". И Порошенко 2 пъти им се връзва на номера,но Дойче Веле премълчава този факт. Не е ли глупак бившия украински президент?

    Коментиран от #3

  • 3 Румяна Костова

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Румяна Костова":

    Извинявам се, Интервю направиха с Вован и Лексус на ПОТОК, а не на някакъв си Паток. Не че някой ще се заинтересува, но да не допускам неточности.
  • 4 кво ви влиза в работата

    12 0 Отговор
    Важното е, че шебеците дет им връзват се дънят на поразия :D
  • 5 Чичо Тони

    9 1 Отговор
    Ало, Дойче Веле, тея да не би да са си говорели по водомера, щото президентите и министър председателите не си говорят по незащитени телефони.
  • 6 Бай хой

    7 1 Отговор
    Кой ми сла в гащите?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Zara

    2 1 Отговор
    На българските журналисти все руснаците им виновни. Завиждат горките драскач....