Last news in Fakti

15 Декември, 2020 07:38 2 824 47

Заев: Нямаме ни най-малка вина за ситуацията с ветото за ЕС

  • северна македония-
  • зоран заев

Президентът Пендаровски определи като историческа глупост твърдението, че цялата история на Република Северна Македония до 1945 година е българска и че всичко от десети век до 1945 година е българско

Заев: Нямаме ни най-малка вина за ситуацията с ветото за ЕС  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

COVID кризата, инфраструктурни и социални проекти бяха в центъра на отчета на премиера на република Северна Македония Зоран Заев за първите 100 дни от втория му кабинет. Темата за България намери място в края на половинчасовата му реч.

Език на омразата се разпространява и в двете държави, заяви Зоран Заев и призова както македонци, така и българи да не се поддават на провокации:

„Това правителство, нито нашата държава, нито нашият народ, ние нямаме ни най-малка вина за тази ситуация. Ние твърдим, че македонската национална идентичност е просто невъзможно да бъде обект на преговори и че не можем и никога няма да се откажем от правото си на самоопределение, което е гарантирано от Хартата на ООН и всички други международни договори и конвенции, които са подписани и от Република България“.

Надяваме се щетата, предизвикана от неоправданото вето за евроинтеграция на региона, да бъде поправена бързо, завърши Заев.

Той заяви, че ако до края на годината президентът Стево Пендаровски не свика лидерска среща за българското вето, както поиска лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, то той самият ще го направи.

Същевременно президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че няма да има дискусия нито за македонския език, нито за идентичността, както и за това, че македонците са били българи до 1945 г., съобщава БТА, като цитира портала "Плусинфо" и сръбската телевизия РТС.

Пендаровски заявява в интервю за EUObserver, че македонският език е стълб на македонската идентичност. Той казва, че не е тайна, че македонският език е бил кодифицирн през 1945 г., но е факт, че става дума за специфичен език, подобен на българския, но той не е, нито някога е бил български.

За Пендаровски е без основание твърдението на България, че цялата македонска история до 1945 г. е била българска и всичко от десети век до 1945 г. е било българско.

"Те казват, че етническите македонци съществуват, но една сутрин през 1944 г. са се събудили и са казали: "Аха, ние сме наистина етнически македонци, а до вчера бяхме етнически българи", обяснява президентът Пендаровски и добавя, че това е "абсолютна историческа глупост".

За българското твърдение, че македонският език и идентичност не са съществували до 2 септември 1944 г. и тяхното формиране е част от всеобхватно формиране на отделна небългарска идентичност за прекъсване на връзките между населението на територията на днешна Северна Македония и България, Пендаровски каза, че не може да се приеме дискусия по този въпрос.

„Лудост ще е да започнем дискусия за идентичността и езика“, заявява Пендаровски, въпреки че българските власти неведнъж са обявявали, че никой не поставя под въпрос тези теми.

А македонският актьор Драган Спасов- Дац написа открито писмо до премиера Бойко Борисов, в което нарича България „пръв комшия“ и призовава за разбирателство.

Дуото Дац и Александър изпълниха песента „Корона, чао!“, която премиерът си пусна в едно от излъчванията на живо във Фейсбук.

Дац призовава да слушаме тяхното изпълнение на песента „Целувката на Ана“, която е част от проекта „Любовен паспорт“, обединяващ песни от всички държави на Балканите.

Премиерът Бойко Борисов отговори на Дац, като написа: „Ако се инатим, проблемите ще останат. Решението е диалог, солидарност, разбиране. За едно по-добро утре!“


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 0 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ се изгавриха с памета на удавилите се наши сънародници в
    ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО
  • 2 Последния Софиянец

    17 4 Отговор
    Заев си гледа интереса.И ние ако имахме Тиква насреща щяхме да си запазим 1 и 2 блокове на Козлодуй.Ама тогава срещу нас имаше истински преговарящи.
  • 3 Петър

    33 0 Отговор
    Прав си Зоране,не ви е малка вината за ветото,а е голяма,бая голяма.

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    8 15 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Вината е на Тиквата.С години лъга че е решил проблемите на Западните Балкани.Тиквуций обединител.
  • 5 Валдеса

    26 0 Отговор
    Вижте ги Заев и Пендаровски, изглеждат ли ви на антични македонци?

    Коментиран от #7

  • 6 rule

    31 0 Отговор
    Няма да стане вашата работа! Опитвате се да ни изнудвате! Никой не харесва изнудвачи, но българин да се опитваш да го изнудваш!!! Ще има да чакате...! Повече години отколкото при спора с Гърция! Всъщност Гърците постигнаха своето и ви трапосаха с най-голямо удоволствие на нас! Не може да се отрече! Хитри са византийците!
  • 7 rule

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Валдеса":

    Мдаа! Единият ми прилича на Стефан, а другият на сина му Александър!:) Остава отнякъде да доприпка и коня с каруцата!:) Ке одат да берат железо!:)
  • 8 БОЗА

    20 0 Отговор
    "„Лудост ще е да започнем дискусия за идентичността и езика“,"

    То беше лудост и гърците да ви вземат "заглавието",ма ей го на-Северна Македония... ;-)
  • 9 Албанско бъдеще

    21 1 Отговор
    Ние пък още по малка вина..... Ай по живо по здраво след 10 г когато цялото правителство ще е албанско ще говорим пак. Тогава албанците ще признаят всичко което искаме с аргумента, че в Македония македонци вече няма а само албанци.

    Коментиран от #44

  • 10 Дръпна ти се лайноото, нали?

    19 0 Отговор
    ЗАЙО, НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА АНГЕЛЧЕТА. АКО ВЪРНЕТЕ ВСИЧКИ ЗАГРАБЕНИ ОТ ПРОГОНЕНИТЕ БЪЛГАРИ ЗЕМИ, ЩЕ ГОВОРИМ! АКО ЛИ НЕ - ДА ЖИВЕЕ ИЗТОЧНА ИЛИРИЯ! ПОВЕЧЕ НИКАКЪВ ГЮВЕЧ!
  • 11 Фен

    20 0 Отговор
    Вашата "нация" не е започнала 1944 година. Промиването на мозъци е дало резултат доста по - късно. В началото на деветдесетте, възрастните хора в Македония знаеха, че са българи. За "македонци" се приемат последните няколко поколения.
  • 12 Гошо

    17 0 Отговор
    Горките макета, много са зле!
  • 13 джаич

    4 24 Отговор
    Ветото за ЕС - вистинското лице на Бойко , подарок на Бугария за Македония . Фала , бугари ! По-добро открит враг , отколкото фалшив приятел !Македония во моментот е жертва на гнусната внатрешна бугарска политика и лицемерот Б. со проксито на Русия - Каракачанов .

    Коментиран от #14, #21

  • 14 ФЕН

    24 0 Отговор

    До коментар #13 от "джаич":

    Брат, още малко старание, и ще си оправиш българския!
  • 15 Коки

    12 0 Отговор
    Бих добавил - „Ако се инатим по македонски, проблемите ще останат..."
    Знаем си ги ние македонците. В казармата имаше ли македонец, винаги имаше проблеми. И те си го знаят това.
    Добре е да се видят техните учебници по история - теглят се безплатно на македонски, сръбски, албански и английски език. Македонският език е взел част от богатството на българския език. Например в "Целувката на Ана" те нямат подходяща дума за "чародей" защото езика им е беден, и тази дума е заменена с "вълшебник". Ние имаме още няколко думи на тази тема. Същото е и с езика на Димитър Талев, който не случайно е писал на български, за да ползва богатството и тънкостите на езика. На президента и премиера им е трудно да обяснят на македонец, че нещо не е станало както го искат, след като е написано в учебника и е учено 60 години.
  • 16 Другия с коня

    19 0 Отговор
    Не само до 45 та сте били Българи....И сега сте Българи със Сръбско- комунистическо самосъзнание...Ремонт на Самосъзнанието Ви и нещата се нареждат в Правилна Евроатлантическа посока.....
  • 17 БЮРМ/FYROM

    16 0 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава". Промити мозъци. Кресливи и злобни сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 18 Боце

    15 0 Отговор
    Титовизмьт е обсебил умовете ви. След 28 години вето, дано да прогледнете, но до тогава едва ли ще съществувате в този си вид, като държава.
  • 19 Македонски окръг бил дьржава

    11 0 Отговор
    Утре Варненски окраг ша кажи имаме Варненски език и Варненска държава....... Ей за тва има Танкове и армия.....
  • 20 Баев

    9 0 Отговор
    Заев, ходи се плакай с някоя по-едра наденица!
  • 21 rule

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "джаич":

    Извинявай! Как е прокси на северно-македонски?!:) Оти, язека знаювам само макекедонскиот язик!:) Я, съм завръшил у Скопскиот университет, а ти дека си се школувавал?!:)

    Коментиран от #24

  • 22 Любен Стойков

    13 0 Отговор
    Масирана образователна кампания, подкрепяна и финансиране от българската държава трябва да вкара тито-македонистите в обяснителен режим! След това и в дипломатическа и вътрешно политическа безизходица. Масирано изваждане на документи, факти и свидетели! И толерантност към хората в Македония! Критиките трябва да са насочени към политическите им югодинозаври и никога срещу "македонците"!
  • 23 100

    11 0 Отговор
    И ние нямаме вина, че имате антибългарска политика.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Павел Пенев

    10 0 Отговор
    Вие двамата със Стево ще отидете на бунището на историята,която не желаете да прочетете.
  • 26 Павел Пенев

    16 0 Отговор
    Когато премахнахте от българската азбука буквата "ъ" и започнахте да ни наричате "бугари",казвате ли на сърбите "сурби"?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 историк

    13 0 Отговор
    Предната или преди две години имаше един тука неграмотник.Представяше се за македонец.Писах подробно защо нито има македонски език, нито има македонци, с аргументи и факти.Вече не ми се занимава.Тука трябваше ЕС да не ни бращулеви някакви неща, които не разбират и че спора е двустранен.Тристранен е защото искат в ЕС, за науката езикознание- категорично няма македонски език, за науката история няма Македонска идентичност, а само има изкуствено формирана политическа формация Македония след 1944-45г. това са доказаните факти и са напълно наясно с това всички.
  • 29 АНОНИМЕН

    11 0 Отговор
    Да припомня, че на тия "пaчи яйцa" ни нacaдихa имeннo в Бeрлин! В Caн Cтeфaнo ce oпрeдeлихa тeритoриитe нaceлявaни oт бългaри! В Бeрлин ни рaзпaрчeтocaхa нa княжecтвo вacaлнo нa Турция, Изтoчнa Румeлия aвтoнoмия в Турция и Мaкeдoния изцялo пoд Турcкo! Вeликитe cили Фрaнция, Вeликa Бритaния, Руcия и Aвcтрoунгaрия нe ca иcкaли гoлямa и cилнa БЪЛГAРCКA държaвa / да не забравим, че пруcaкa Бисмарк е направил каквото трябва за да НЕ влязат през 1878 година отрядите на ген.Гурко през Осоговската планина в Македонско и да освободят и българите в тази многострадална земя/! Фaкт e, чe след Първата световна война, когато в Ньой дават Беломорска Тракия на Турция и Гърция; Западните покрайнини и Вардарска Македония на сърбите и Добруджа на Румънците - aмeрикaнцитe ca ги прeдупрeждaвaли: oт тoвa щe имa мнoгo прoблeми в бъдeщe! Зaрaди тoя нaш бългaрcки caнтимeнт Мaкeдoния идвaт нaциoнaлнитe ни кaтacтрoфи! Дa cтaнeм cъюзници c гeрмaнцитe зaщoтo тe и прeз 1910-12гoдинa и прeз 1939 гoдинa ca ни oбeщaвaли Приcъeдинявaнe нa Мaкeдoния и Бeлoмoрcкa Трaкия! Двa пъти eднa и cъщa грeшкa! A Блeдcкaтa глупocт нa Гeoрги Димитрoв e прocтo нeвeрoятнa! Cрeщу oткaз нa Титo oт рeпaрaции 25 000 000 щaтcки дoлaрa e прoдaл вcичкo бългaрcкo в Зaпaднитe пoкрaйнини и Мaкeдoния!
    Някой задава ли си въпроса : Защо Сърбия не ни връща Западните покрайнини след като СФРЮгославия отдавна не съществува?!
    И затова е всичката тая помия, която се лее отвсякъде върху България! Защото отвсякъде границит
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Вуцата

    12 0 Отговор
    Македонски измекяри. Дано скоро станете част от Албания. Като си помисля, че заради тези скотове загубихме Одринска Тракия и Беломорието...

    Коментиран от #34

  • 32 Gen Gurko

    8 0 Отговор
    Тези са типични българи. Никога нямат и най малка вина за нищо. Все други са виновни за простотиите им балкански.

    Коментиран от #33

  • 33 Брендолета

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "Gen Gurko":

    Браво! Ето това в доста коментари се опитвах да ви кажа. И не само са типични българи, но и по-борбени от тия в България. В ООН имат по-добра позиция. И в ЕС и НАТО ще влязат, защото нашите политици от години се занимават само с усвояване-кражби. На мен това не ми харесва, че ще бъдат по-силни Западните Балкани. А на Вас уважаеми участници в дискусиите на сайта?

    Коментиран от #38

  • 34 АНОНИМЕН

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "Вуцата":

    Не само! И заради лакомията и грандоманията на Кобурга! Искал на БЯЛ КОН да влезе в Цариград! Разумно е било да спре войската малко след Одрин и да изчака до момента на преговорите и да затвърди постигнатото, но не! После идват Междусъюзническата и Първата световна! Не е случайно, че Стамболийски счупил писалката в Ньой! И там са ни одрали кожата на живо!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Кой има вина, да не е БГ,

    3 0 Отговор
    Ще признаете и подпишете вашата ПОЛИТИПЧЕСКА идентичност, създадена от сърбите чрез репресии на етническите българи, точно, ясно и ВЯРНО, спирайте шикалкавенето и избягане на темата, а не да се държите "кой ми ср...а в гащите"
  • 38 Ти болен мозък ли си, или да

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Брендолета":

    Кой са силни, западните балкани, ами да са силни, ама как поединично или заедно, касае ме предимно ИСТИНАТА за БГ, да ми се подиграват в очите разни грабители на България, и да сме им длъжни, на това да се сложи край, кой колко бил силен/зависим/ не ме вълнува

    Коментиран от #43

  • 39 Диамантената ръка

    6 0 Отговор
    Скопие, ако искате в ЕС спрете с глупостите и измишльотините. На нас ни е все тая дали ще влезете или не в ЕС, не разбирате ли, че проблемът е ваш и от вас зависи да си го решите?
  • 40 Наглеци

    7 0 Отговор
    Няма по-нагли от тия! Поставят ни условия като че ли ги молиме да влязат в Европа! Искат да признаеме техните лъжи.
    НЕ ОТГОВАРЯТ НА КРИТЕРИИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС!!!
  • 41 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор
    Истина е, чe те не са виновни за историята! Но са напълно отговорни за това, което правят сега!
    Наясно съм, че ceгa в Cкoпиe вилнee Cтoкхoлмcкия cиндрoм! Oтвлeчeнитe, бититe и e++++нитe ce влюбвaт в тeзи, кoитo ca ги oтвлeкли, били и ........! Те / наричащите себе си македонци / са трепани, бити и ............. за да станат това, което са! си държат на това, защото без това стават никои! Това си е мазохизъм някакъв!
  • 42 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    АМА НИЕ БУГАРИТЕ /ДИВАЦИ ОТ ИЗТОКОТ / СЕ ОТКАЖУВАМЕ ОТ ПОДПИСОТ - И КЕ ДА ЗАИМАМЕ ВЕЛИЧЕВОТО ВИ МИНАЛО И КЕ СИ ПРЕУСТРОИМЕ ГЛАВНИОТ ГРАД У- " ФИЛИПОПОЛИС " !!!???!!! ПРЕВОД ................... !!!!!!!!!!
  • 43 Брендолета

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ти болен мозък ли си, или да":

    ИСТИНАТА за България. Борисов е син на Тодор Живков и ген.Ахмед Кенан, а Лепа Брена в Босна и Херцеговина е сестра му.

    Коментиран от #46

  • 44 Ангел

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Албанско бъдеще":

    Това ми хареса! Още един - два избора в РСМ и на власт по естествен път ще дойдат албанците. И тогава ще се реши въпросът за идентитет и язик. Малко търпение.
  • 45 Nko

    2 0 Отговор
    Няма вина, защото акълът му е толкова - не разбира нито от демокрация, нито от ЕС.
  • 46 Ей, много луди тук,

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Брендолета":

    Пий си хапчетата редовно

    Коментиран от #47

  • 47 Брендолета

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ей, много луди тук,":

    Пия магнезий когато има нужда
Новини по държави: