4 Ноември, 2021 16:04 8 476 32

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Нашите съмнения са, че аварията край Ветрино е свързана с “Турски поток”

  • георги георгиев-
  • боец-
  • ветрино-
  • булгартрансгаз-
  • авария-
  • турски поток-
  • нова провадия

“Булгартрансгаз” и прокуратурата са две от системите, които продължават да са под контрола на Бойко Борисов и неговия мафиотски клан. Колаборацията между тези две системи след аварията затвърждават тези съмнения", смята той

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Нашите съмнения са, че аварията край Ветрино е свързана с “Турски поток” - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В нощта между неделя - 31 октомври, и понеделник - 1 ноември 2021 година, авария на газопровод събуди жителите на село Ветрино и близките населени места.

Аварията се случила около 02:50 часа през нощта, а звуците от нея - силно бучене, били чувани и усещани като вибрации в продължение на над 30 минути.

Според официалната информация от “Булгартрансгаз” става дума за разкъсване на 28 метра тръба от газопровод, строен преди 35 години.

Гражданско сдружение “БОЕЦ” обаче има сериозни съмнения, че аварията е била по новата тръба на “Турски поток”, която струваше на България над 2,5 милиарда лева без ДДС. Конкретната сума пocoчeнa в oтгoвoр нa cлужeбния миниcтър на енергетиката Aндрeй Живкoв по реда на парламентарния контрол - 2 540 661 575,67 лева без ДДС. Конкретното място, където според “БОЕЦ” се е случила аварията, е новата компресорна станция “Нова Провадия” и/или тръбите на "Турски поток".

Припомняме, че на 1 ноември, след сигнали на граждани към тях, именно “БОЕЦ” първи съобщиха за аварията - дори преди самите “Булгартрансгаз” да дадат информация.

Защо “БОЕЦ” смятат, че истината за аварията се крие - по тази теми от ФАКТИ разговаряхме с председателя на сдружението Георги Георгиев.

Разговорът започна с това, което местните хора разказали на “БОЕЦ” за нощта на аварията.

“Жителите на Ветрино и на околните села са преживели един истински ужас. Около 02:50 часа през нощта са усетили един страхотен взрив - така го описват самите те, който е разтресъл земята. Треперили са къщите на хората, вратите и прозорците са се тресяли. След това в продължение на повече от 30 минути хората чували ужасен шум - бучене, което описват като излитане на самолет, но десетократно по-силно. Впрочем има хора, които са записали тези звуци и ние ги публикувахме на нашата страница във Facebook.

Едновременно с това, липсата на информация за случилото се, разбира се, е засилила техните страхове. Нормално е хората да се притесняват, знаят каква инфраструктура е разположена в близост до техните село, къщи и имоти. За съжаление са оставени в този режим на безпокойство в продължение на дълги часове”, посочи Георги Георгиев.

Той обясни и причините да се съмнява в твърдението на "Булгартрансгаз", че аварията се е случила по стария газопровод. “Всички действия на институциите до момента пораждат съмнения. Първо, информационното затъмнение, което беше наложено върху тази авария в часовете след като тя се случи. Контактите на “БОЕЦ” с местната власт, с кмета на Ветрино, с жители на региона показват, че до следобеда на 1 ноември те не бяха информирани официално за това какво се е случило, какво се случва, има ли опасност и рискове за тях.

От друга страна, присъствието на прокуратурата на мястото на аварията непосредствено след като тя се случи повдига допълнително въпроси. “Булгартрансгаз” и прокуратурата са две от системите, които продължават да са под контрола на Бойко Борисов и неговия мафиотски клан. Колаборацията между тези две системи на място и игнорирането на останалите власти и институции, като например местната власт, затвърждават тези съмнения.

Също така, имаме и чисто технически въпроси, като например защо беше спряна компресорната станция “Нова Провадия”, която е част от инфраструктурата на “Турски поток”. Ако става дума за някаква спукана стара тръба, както те представиха аварията, опитвайки се да омаловажат случилото се, защо тогава компресорната станция преустанови своята дейност, защо тогава износът за Сърбия и за Унгария беше преустановен, ако инфраструктурата на “Турски поток” не е засегната? БОЕЦ направихме последната проверка вчера следобяд - до тогава износът за Сърбия не беше възстановен”, каза Георги Георгиев.

“Още на 2 ноември, вторник, сръбското правителство дори съобщи, че започва внос на газ от Унгария. Тоест в обратна посока - не от България към Сърбия, а от Унгария към Сърбия”, допълни той.

“На 1 ноември “БОЕЦ” потърсихме “Булгартрансгаз” за отговор на наши въпроси, на които те отказаха да отговарят, като ни насочиха да ги зададем писмено. Веднага го сторихме. И до момента ние нямаме отговор на нито един от поставените въпроси. Не само това, ние нямахме никаква реакция от тяхна страна, включително не получихме и входящ номер на нашето заявление по Закона за достъп до обществена информация, чрез която форма зададохме нашите въпроси. Затова аз и Любо Венков бяхме принудени да отидем лично в централата на “Булгартрансгаз” вчера като представители на “БОЕЦ”. Заявихме среща с г-н Владимир Малинов, изпълнителния директор на дружеството. Оказа се, че него го няма, както и нито един от членовете на Управителния съвет на дружеството. Всички те не бяха на работа или поне не бяха в сградата. Не получихме отговор къде са тези хора и защо не са на работното си място, защо не можем да се срещнем с нито един от тях и защо три дни след аварията още не може да ни бъде отговорено”, разказа Георгиев.

“Вчера потърсихме и г-н Делян Димитров, който е член на Управителния съвет на “Булгартрансгаз” от 2015 година насам. Това е съпругът на Севделина Арнаудова - бивш съветник към Министерски съвет и настоящ личен пиар на Бойко Борисов. Оказа се, че и този човек го няма, и той не е на работа. Само преди няколко дни разкрихме, че Димитров, като член на Управителния съвет на “Булгартрансгаз”, получава 11 000 лева месечна заплата или около 130 000 лева годишен доход”, допълни той.

“Нашите съмнения се изразяват в това, че аварията е свързана по някакъв начин с инфраструктурата на “Турски поток”. Дали с компресорната станция “Нова Провадия” и/или с газопровода “Турски поток”, ние още не сме сигурни и не знаем. Фактът, че компресорната станция не работи, фактът, че не получаваме отговори на конкретните въпроси, свързани със станцията и с “Турски поток”, задълбочават нашите съмнения”, обясни председателят на “БОЕЦ”.

“С нашите граждански репортажи по време на строежа на тръбата на “Турски поток” излъчихме и извършихме множество граждански проверки. Те показаха практики по време на строежа, които ние определихме като поставящи в риск качеството на самия строеж. Още тогава предположихме, че стилът на работа на тези руски и беларуски фирми, които строяха безконтролно - там нямаше нито един представител на българската държава, който беше режим на бързане и на денонощна работа, предполага аварии.

Случващото се сега ни връща една година назад и се питаме дали аварията край Ветрино не е проявление именно на тези пороци в строежа на газопровода. Питаме се и в какъв размер са щетите и то не само материалните щети, а още щетите от загубата на транзитни такси, евентуално от неустойки и глоби. Питаме се и дали тази компресорна станция има застраховка, която да покрие тези щети, дали има издаден сертификат за работа. Знаем, че доставчик на оборудването е американска компания, която е възможно, след наложените санкции върху газопровода от правителството на САЩ, да не е издала такъв сертификат. Липсата на такъв сертификат поставя под съмнение и наличието на застраховка на оборудването”, каза още Георги Георгиев от "БОЕЦ".

На въпроса каква би могла да бъде ролята на прокуратурата в този казус, той отговори: “Прокуратурата има една роля: ако бъдат установени данни за някакво престъпление - тероризъм, престъпна небрежност, неизпълнение на служебните задължение, човешка грешка, и бъде сезирана, тогава да влезе в роля и да образува досъдебно производство, в рамките на което да установи всички факти и обстоятелства, свързани с тази авария. При тази авария обаче, газопреносната мрежа, като част от обект от национално значение, е под юрисдикцията на ДАНС и МВР. Това са институциите, които трябва да направят първите огледи и да преценят дали има данни за престъпление, като ако установят такива, сезират прокуратурата. Фактът, че прокуратурата пристига на място първа, отцепва района и успоредно с това върху събитията непосредствено след аварията се налага информационно затъмнение, у мен буди съмнение, че това е опит да бъде прикрита истината за самата авария”.

В края на разговора Георгиев коментира какви биха били логичните действия оттук насетне. “БОЕЦ” заявихме среща с изпълнителния директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов, след като не можахме да реализираме такава среща вчера. Очакваме в близките дни да ни информират за дата и час за такава среща, поне неговата секретарка пое ангажимент за това”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    26 61 Отговор
    Тоя куко Пак ли взе гаина да яде неподготвен
  • 2 Факти

    39 11 Отговор
    Метанът е по вреден и от въглеродния двуокис. Мръсните горива като газта са вредни за българите! Кой ще обезщети селяните за стреса и вредните изпускания?

    Коментиран от #25

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    50 15 Отговор
    БМБ 12 ГОДИНИ УНИЩОЖАВАШЕ БЪЛГАРИЯ
  • 4 Бесен Язовец

    17 36 Отговор
    Тоя Гошо е герой на Киплинг от,, Книга за Джунглата"
  • 5 Американофил

    16 11 Отговор
    ТОВА Е ЗВУК ОТ ДВИГАТЕЛИТЕ НА РУСКИ СТРАТЕГИЧЕСКИ БОМБАРДИРОВАЧ ТУ-22 М3! НАТО СПИТЕ!
  • 6 Деян Икебаната

    23 31 Отговор
    Тоя е толкова боец, колкото Боко Тиквата има мозък.
  • 7 Иван

    23 37 Отговор
    Тоз смешко пак се обажда неподготвен, тръбата е строена 1986 година и аз лично бях на място като я отремонтирваха.....
  • 8 УМНЬО РАДЕВ

    20 25 Отговор
    ГОШЕ ГОШЕ МНОГО СИ Т П ГОШЕ

    Коментиран от #12

  • 9 Батко и братко

    50 11 Отговор
    Съпруга на пиара назначен на топло местенце.... шуробаджанащина и некадърност. Гарантирано от Герб
  • 10 Asterix

    19 23 Отговор
    Преди години,на такива мухльовци казвахме,че са гола вода и кал в ушите!Като се покаже някъде,все ще изтърси някоя олигофрения!
  • 11 косача

    18 13 Отговор
    Авария да има на Турски поток е от интерес само на Сащ.
    Защо се пренебрегват изказвания на хора от Ветрино, че е имало прелитания на хеликоптери? или боец са едни мижитурки, които не знаят кога да говорят, и от Козяк може да им го напомнят по не много лицеприятен за тях начин!
  • 12 хггщших

    13 12 Отговор

    До коментар #8 от "УМНЬО РАДЕВ":

    За да бъдеш политик трябва да лъжеш интелигентно , а не като този.
  • 13 НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!!!

    4 9 Отговор
    Нека им объркаме плановете на всички…..
  • 14 Искаш ли под вола, теле ...

    8 11 Отговор
    ... търси "срециалист от БОЕЦ". Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Нашите съмнения са, че аварията край Ветрино е свързана с “Турски поток”
  • 15 Здрав разум

    13 15 Отговор
    Какъв боец? Това е Данко Харсъзина. Пак ще прави избори.
  • 16 Вакрил

    16 12 Отговор
    На този анимационен герой, само ФАКТИ му дават сцена... Не разбраха ли, че тоя не е редовен?
  • 17 Хан Крум

    14 14 Отговор
    Не говори глупости , ако Борисов не беше пратил линейка за теб в Видин сега щеше да си в небитието .
  • 18 Зайо Байо

    16 12 Отговор
    Моите съмнения са че този БОЕЦ е избягал от някоя психиатрия.
  • 19 Ами ами

    4 3 Отговор
    Това е най тъпия и нагъл номер на бокито и сие гробарето руснака не прощавам лъжи и кражби знайте го
  • 20 много важно

    8 10 Отговор
    Тоя за какъв се има?
    Защо някой, в някаква фирма, трябва да му дължи обяснение, дали е на бюрото си или не?
    И как той първи разбрал за аварията и какво значение има изобщо това?
  • 21 Винкело

    1 1 Отговор
    Нищо против тия, ама като тръгнали да се врат, па никой не ги евавал да им отговаря и да им се явява. Че тя Майчето Манолова по-пинизлийски ги прави на скъсани нерви, бе!
  • 22 Винкело

    3 2 Отговор
    Отивам да се ваксна, те ми викат "Подпиши тука". Аз ими викам "Искам вакса, ма нищо нема да подписвам". "Не може!". "Аз настоявам!". "Подпиши тука!". "Нищо нема да подписвам, искам вакса!". Изгониха ме. И ко прайм ся?
  • 23 проверка

    5 5 Отговор
    Трябва ДАНС да разследва случая, защото Григор Лилов излезе със статия, че трасето на "Турски поток", въобще не е ново, а е старото трасе на газопреносната мрежа, и излиза че крадеца от Банкя и мафията му са откраднали парите. Уж е дал 3 милиарда лева, за строеж на тръбите, а по старо трасе пускат газа и открадват към 1,5- 2 милиарда лева. Службите трябва да я разнищят тази кражба.
  • 24 joro

    4 2 Отговор
    Нашите съмнения, че си интригант.
  • 25 Мунчо Радев

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факти":

    Двойка по химия имаш барсалак!
  • 26 Мухльо Радев

    5 1 Отговор
    По-голяма глупост скоро не бяха публикували! Въобще, тук има доста коментиращи, дето не са сами със себе си...
  • 27 Захари

    5 1 Отговор
    Не случайно му викат тъпото.
  • 28 До коментар 23

    4 0 Отговор
    ДАНС ДА РАЗСЛЕДВАТ ТОВА ТРАСЕ И ДА ОСВЕТЯТ МОШЕНГИИТЕ РАЗБОЙКОВИ КОЕ Е НОВО И КОЕ Е СТАРО.РАШКОВ ПАК НОВА РАБОТА ИЗЛИЗА.СКЪСАЙ МУ ШОРТИТЕ НА БАНКЯНСКОТО ГОВЕДО.
  • 29 Боко Тиквата

    0 0 Отговор
    Нали съм си мутра и прокуратурата ме пази. Кво ме боли за народа. Те са си прости като мене и затова има тука 10 тина които ме защитават па и се разбираме. Не народ, а мърша.
  • 30 ВДЛЪБНАТ

    0 0 Отговор
    ОБЪЛ ЧЕ ЧАК ВДЛЪБНАТ
  • 31 гласоподател

    2 1 Отговор
    Този пак със същата риза. Няма ли втора риза?Да му подарим една. Въпреки,че каквато и риза да облече физиономията ще е същата.
  • 32 Бай Гошо

    0 1 Отговор
    А нашите съмнения, боецо са, че скоро ще те вкарат в панделата заедно с Фуражката, Дамаджаната, Стойчо Българоубиеца, Комитката и други подобни изкуствени интелекти.