Last news in Fakti

2 Юни, 2022 21:00 3 643 55

25 години по-късно: застрашен ли е цивилизационният избор на България

  • българия-
  • нато-
  • европейски съюз-
  • възраждане

Преориентацията на страната, постигната навремето от „сините“ политици, никога през целия преход не е била толкова заплашена от обрат

25 години по-късно: застрашен ли е цивилизационният избор на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Основният му принос е в промяната на геополитическата ориентация на България по оста Изток-Запад: президентът Петър Стоянов нарича това "цивилизационен избор“. Останало ли е нещо от него днес, пита Георги Лозанов.

През 2022-ра, заедно със седемдесетгодишнината му, честваме и четвърт век от избора на Петър Стоянов за президент на България (1997-2002). За да бъде оценена ролята му, много може да помогне съпоставката с настоящия президент Румен Радев, който в немалка степен е негово своеобразно „политическо обратно“.

Цивилизационен избор

Основният принос на Петър Стоянов е в промяната на геополитическата ориентация на страната по оста Изток-Запад. Той я нарича „цивилизационен избор“, защото опира не само до интереси, но и до ценности, и казва не само „какво е добре за нас“, а и „кои сме ние“. След десетилетно историческо прекъсване България е получила шанс да се върне в отбора на демократичните държави и служебното правителство, назначено от Стоянов, изразява волята си за това по възможно най-ясния начин – подава молба за членство в НАТО.

Но падането на комунизма въобще не води от само себе си до нов цивилизационен избор. Стоянов добре разбира, че България първо трябва да се освободи от бремето на най-предания сателит на Съветския съюз и да изгради репутация на лоялен съюзник на Алианса. И това зависи от „сините политици", дошли на власт след катастрофалния провал на правителството на БСП, ръководено от Жан Виденов – какви действия те ще предприемат оттук нататък и какви послания ще излъчат.

Решаващо в геополитически план е взаимодействието на президента Стоянов с мощната властова фигура на министър-председателя и партиен лидер Иван Костов. Те имат обща политическа генеалогия и цел, въпреки попътните противоречия помежду им, които обаче Стоянов никога не използва, за да отклони власт към президентската институция или към свои партийни проекти. Както, впрочем, постъпва Румен Радев по време на протестите през 2020 година и в резултат на това маргинализира влиянието на градската десница, продължител на същата онази „синя“ политика на Костов и Стоянов.

Демонстрация на политическа и човешка солидарност

Работата на президента не е да властва, а да олицетворява, и Стоянов – по пътя, донякъде прокаран вече от Желю Желев– успява да стане олицетворение на държавен глава на една демократична държава, тя била тя такава и само „в аванс“. Помага му и случаят. Той е поканен в САЩ от президента Бил Клинтън, но попада във вихъра на скандала с Моника Люински, когато никой не се интересува от една малка страна, на опашката на промените в Източна Европа. Тогава Стоянов казва на Клинтън няколко изречения, с които не просто привлича вниманието на домакините си, но и демонстрира неочаквана политическа и човешката солидарност: „Г-н Президент, вие сте не само лидер на САЩ, но и лидер на свободния свят. Не само българите, но и всички източноевропейци разчитат на САЩ за преодоляване на тежките проблеми, които са пред нашите народи след падането на комунизма. Скандалът в Америка е съвършено абсурден и неразбираем за нас. Затова аз Ви моля да му обърнете гръб….".

Освен главното – България разчита на САЩ за демократизацията си, нарушаването от страна на госта на протоколното мълчание за сексскандала носи вторичното посланието на откровеността. Стоянов показва, че в онзи момент на власт в София са политици, които нямат задни мисли и не са Троянски кон на никого в заявката си за геополитическата преориентация на страната. Това се потвърждава година по-късно, когато България разрешава използването на въздушното ѝ пространство от самолети на НАТО в конфликта със Сърбия – и досега сфера на руското влияние на Балканите.

Жестовете на Радев

В ситуация, сходна в много отношения с онази, президентът Румен Радев положи усилия България да не даде с днешна дата ясен знак, че е лоялен член на НАТО като достави, подобно на другите държави от Алианса, оръжие на украинците. Но заедно с това, независимо че когато има ясно различими жертви и агресор, всяка балансирана позиция е в полза на агресора, Радев не бе готов откровено да заеме страната на Русия, прикривайки се зад доводи без логика. „Аз не искам по един или друг начин с българско оръжие да се убиват българи“, казва той, като че ли българското малцинство в Украйна воюва срещу Украйна.

Етикетът „натовски генерал“, с който влезе на „Дондуков“ 2, така и си остава празен – трудно могат да се открият действия и послания на президента, които да му дадат съдържание. По-скоро се потвърждават първоначалните подозрения, че неговият избор е станал с благосклонността на Кремъл, срещу която се очакват насрещни жестове.

Именно като такъв жест може да се определи изявлението му, че Крим е руски, макар то очевидно да беше неприемливо за демократичната общност в страната, от която президентът търсеше електорална подкрепа. Или пък нереалистичното му искане българското небе да се охранява от българи срещу възгледа за колективната сигурност в НАТО. Натовският генерал ни отдалечава от НАТО и опитва, където може, да оставя открехнати врати за интересите на Кремъл. Вярно, прави го неафиширано и внимателно.

За сметка на това руските проксита в публичната среда вече въобще не се крият, а откакто започна войната, путиновата пропаганда работи на максимални обороти, което идва да покаже, че войната въобще не е само срещу в Украйна – троловете у нас, според данни, обявени от проф. Димитър Вацов, са увеличили продукцията си 10 пъти (от средно 40 на 400 поста на ден в онлайн медиите). И ефектът не закъснява – 44 процента от българите виждат в НАТО, а не в Русия, виновника за войната в Украйна – несравнимо повече, отколкото в другите държави от Алианса. Дори в Орбанова Унгария така мислят само 17 процента от хората.

Застрашен ли е цивилизационният избор днес?

Преориентацията на страната, постигната навремето от „сините“ политици, никога през целия преход не е била толкова заплашена от преориентация. Защото цитираните по горе проценти подсказват какъв ще е най-вероятният резултат, ако се направи референдум с въпрос „Да излезем ли от НАТО?“.

Но Петър Стоянов явно вярва, че някой не може да отнеме на българите надеждата за демокрация, включително и те самите. Защото на честването си заяви: „Смея да кажа, че с посоката, която зададохме тогава, България върви успешно напред“.

Много ми се иска да му вярваме.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 67 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    86 15 Отговор
    Къв избор в тоя Геноцид бре овце зеле? Приключихме и тва е.

    Коментиран от #29

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зззз

    67 13 Отговор
    Зелето, Папионката и Конят на едно ! Цивилизационият избор на България при тази комбинация действително е застрашен
  • 4 Грульо

    85 15 Отговор
    "25 години по-късно: застрашен ли е цивилизационният избор на България"

    Туй не беше цивилизационен избор, а избора на подлогите. Застрашен е техният избор, изборът на България е изборът на народа.
  • 5 черният списък

    32 9 Отговор
    Ма верно ли Ботев е бил командир на Азов ?!
  • 6 България

    14 34 Отговор
    Да изборът на България е застрашен!

    Коментиран от #42

  • 7 Западнал

    66 10 Отговор
    Западът и службите му прегърна ха пребоядисаните (сините) комунисти и доносници , позволиха им да си се само на значат за капиталисти и олигарси, да си раздадат цялата баница, а на българският 25 г. МУ ПОКАЗВАТ СРЕДЕН ПРЪСТ. ТОВА ВИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА, ДА.
  • 8 честен ционист

    47 4 Отговор
    Цивилизован избор в страна, дето през мирно време ровят покойниците в плитки гробове?
  • 9 Матей преображенски

    63 14 Отговор
    П.Стоянов и И.Костов--сиамските близнаци на антибългаризма.никакъв избор не е имало,беше наложено императивно от американците,по планът ран-ът,България беше преобърната с хастара навън,всичко беше изопачено и извратено,бяхме в цивилизацията,вкараха ни в дивачеството.Сега вече самото съществуване на държавата и народа Е ПОД ВЪПРОС,и американците ще направят всичко възможно да ни заличат от картата,няма накъде да се отстъпва,зад нас е пропастта.Единствено един по-сериозен ход на събитията в уКрайна и намеса на руснаците на Балканите може да ни спаси.
  • 10 Верно ли

    8 26 Отговор
    Да бе жълто стотинковата рубла ще я изместя с лева подсилван от Западните инвестиции ама знаеш ли кога.Тва множество българи го знаят и няма да гласуват като през 90 те години,сигурен съм.
  • 11 истина е

    45 6 Отговор
    Нашите политици винаги са в поза със свалени гащи !
  • 12 Ромлянин

    33 6 Отговор
    . Синтиец българин не храни и цивилизационен избор от продажни синкаво - чернички ромейци не може да очакваш, особено като жината на по-синичкия е назначена за придсидател на разтворено общество... И сега Башибозука, не българите се финансират от същите, които организира ха и проведоха ужхиперинфлация.
    Нищо не е забравено и "избора" ви е варварски.
  • 13 НЯКОЙ

    59 9 Отговор
    България върви успешно напред!!! Напред вървят Петър Стоянчовци и сие които направиха личен капитал от продажбата на родината на чужди интереси.Всички цифри обаче твърдят за вървене назад в развитието на държавата и всички вие, проклети соросоиди го знаете. Включително и абсолютният демографски погром който не сме преживявали и след войни и който пряко вече застрашава националната ни сигурност.Това ли ви е " вървенето на пред"?!От една сравнително развита и стегната държава ни превърнахте в територия със затихващи функции. Съсипано образование, здравеопазване, срината икономика, унищожена армия, продаден суверенитет, по селата върнахте килийните училища, в един клас учат деца от първи до пети клас, защото липсват деца за цели паралелки. Това ли ви е цивилизационият избор?И неее, объркали сте се нещо, не 44 а поне 80 процента виждат агресор целия западен свят. И не за капана който спретнаха на руснаците, а за капана в които задушават България повече от 30 години. За съжаление отново правото ни на живот и самоопределение ще бъде платено пак с руска кръв, която в момента спасява , за кой ли път, цялото славянство и православие.

    Коментиран от #18, #22, #32

  • 14 Истинските цивилизаций

    33 8 Отговор
    Са на изток, на запад съществува единствено разложено безпомощно и зомбирано подобие на унищожено общество
  • 15 така така

    33 8 Отговор
    И сините като червените гола вода. Цивилузованият избор е пълен Неутралитет. Излузане от ес и нато. Всичко друго е зле.
  • 16 Холмс

    33 6 Отговор
    Тука се едно сме аборигени. Имаме бюджет милиарди на година, а слушаме чужди медии дето ни поробват. Час по- скоро частните Фирми да си ходят БтВ, нова и други фирмички които работят усърдно да сме РОБИ завинаги.
  • 17 Уточнение

    46 4 Отговор
    Застраше е "цивилизационният избор" на една шайка крадци и национални предатели през последните 30 години в България.
  • 18 Браво

    27 3 Отговор

    До коментар #13 от "НЯКОЙ":

    Браво
  • 19 ттт

    38 7 Отговор
    Цивилизационният избор на България ще го знаем, когато ни попитат. Що се отнася до цивилизационния избор на СДС, то последното умря, изборът му какъвто и да е бил, е без значение.

    А за да знаем, накъде да върви България, нека направим референдум!
  • 20 Во Нгуен Зияп

    22 8 Отговор
    Чуья се! Как го избрахте П. Стоянов бе? Как го харесахте, когато и жена му не го харесвсше?
  • 21 Бай Лисан

    28 7 Отговор
    Ще дойде Видовден, света не е толкова голям, колкото си мислят Костов и Стоянов.
  • 22 456

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "НЯКОЙ":

    100000000±++++++++++++++ Поздравления
  • 23 Стамболов

    8 31 Отговор
    Не е застрашен. Просто путинските слуги са гласовите и им се позволява. Отдавна трябваше да има обвинения за предателство.

    Коментиран от #30

  • 24 Стамболов

    7 27 Отговор
    Не е застрашен. Просто путинските слуги са гласовите и им се позволява. Отдавна трябваше да има обвинения за предателство.
  • 25 Изродите

    6 21 Отговор
    Камунягари са най голямото зло за България.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гьобелс Веле

    34 4 Отговор
    "Цивилизациония" избор на България в отбора на "демократичните" държави е, че става най-бедната страна в ЕС. Нарасна социално-икономическата дистанция между нас и страните от Централна и Източна Европа, с които преди 30 години бяхме на сходно стартово равнище.
    Грантаджията от Дойчето обаче не споменава нищо за далеч по-важните и трайни ефекти от "Цивилизациония" избор в в отбора на "демократичните" държави : наложеното ни предсрочно закриване на 4 ядрени блока в АЕЦ Козлодуй; за наложената ни забрана да строим АЕЦ Белене; за блокирането на газопровода „Южен поток”; за тоталната разруха на производствения ни потенциал и свързаната с това прахосана квалификация на стотици хиляди наши кадри с висше инженерно и средно специално и друго образование; за тоталния срив на експортния ни потенциал и загубените външни пазари; за огромната за нашите мащаби емиграция на около 2,0-2,5 млн. българи по света и произтичащите от това човешки трагедии; за мащабното демографско ограбване (чрез изтичане на стотици хиляди мозъци и необратима загуба на огромен генетичен потенциал), което задълбочава допълнително опасността от демографска катастрофа...и т.н.

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ГАВРА С ХР.БОТЕВ И ПАДНАЛИТЕ ГЕРОЙ!

    22 2 Отговор
    ОПРЕДЕЛЕНО Е ЗАСТРАШЕН! ДНЕС ДЕНЯ НА БОТЕВ И ПАДНАЛИТЕ СА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО ДАВАТ ПО НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ ФИЛМ ЗА БОТЕВ И ЗА БОРБИТЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО А ЗА ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ КОИТО ПРАВИЛНО СА ГОНЕНИ В ТУРЦИЯ ОТ ТОДОР ЖИВКОВ ЗА ТЕРОРИЗЪМ И СЕПАРАТИЗЪМ- ГАРА БУНОВО, АТЕНТАТ НА ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ, ГАРА ПЛОВДИВ, ЛЕТИЩЕ ВАРНА- ВСЕ ТЕРОРИСТИЧНИ АТЕНТАТИ!!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 пояснение

    20 1 Отговор
    Ако една държава се превърне в колониална територия ? Ако загуби половината от своя характерен народ? Ако няма организирани научени кадри в основни сфери на индустрията и икономиката ? Тогава не става въпрос за цивилизован избор , а за скотобойна .
  • 37 Циник

    17 1 Отговор
    Аман от тия интервюта с тотално компрометирани бивши политици от бившото СДС на бивша България от подобието на медия, ковто е ДВ.
  • 38 пояснение

    20 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мозъците изтекоха,":

    Мозъците изтекоха , защото на колонизатора му трябваха там . Като създадеш условия да се разбие и разграби завладяната територия , много ясно , че мозъците няма да останат, да седят в пустопаш. И какво се получава де факто на територията . Всеки ден връщаш обратно , или разсрочваш за месеци напред клиенти , или фирми които очакват някаква квалифицирана дейност . Защото не разполагаш с такива хора , на които да им повериш знания и отговорности , така че да насмогваш с обема на работа . Опитваш се да вършиш най -важните неща сам , за да гарантираш качество , което от своя страна , ти докарва много нови клиенти , на които няма физическа възможност да им се свърши работа. Това капитализъм ли е , или анти-капитализъм ? Капитализма се бори да завладее пазари , а се получава на практика , да имаш пазар , а нямаш възможности да го усвояваш. поради тази причина , този вакум се използва от безхаберниците , които създават брак. Защото просто някой трябва да свърши тази работа хубаво , или лошо. Този създаван повсеместен брак , определя , мултиплицира , и обучава в повсеместна некадърност . В България липсва политика на кадрите , защото вашият любим колонизатор така е решил . Да сте на ниско ниво , за да ви управлява по-лесно.
  • 39 избирали били хахахахаха

    8 1 Отговор
    ако зависеше нещо от изборите то те отдавна щяха да са забранени …
  • 40 Конската муцуна е най противният,

    22 2 Отговор
    колкото руснаците обичат Горбачов, толкова и българите уважават тази краварска подлога. Че и сам се хвали, че е продал България на САЩ, продажник мръсен, отвратителен е!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 доко

    17 2 Отговор
    Г-н Лозанов, Вие сте един от мекеретата, които тласкат България към упадък и разруха. Цивилизованият избор е бил равно отдалечен от изток и запад. Един от коментарите посочва, че западът и САЩ са агресора, което го поддържам, защото западът и САЩ ни унищожиха икономиката, над два милиона българи напуснаха страната ни, постоянно ни вменяват някакви задължения, санкции и т.н. Цените ни са на европейско ниво, а заплатите и пенсиите са най ниски в Европа. Това ли е цивилизован избор?
  • 44 еврокомисар

    6 2 Отговор
    Ма верно ли Ботев е бил командир на Азов
  • 45 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    32 ГОДИНИ капитализъм
  • 46 $$$$$

    5 0 Отговор
    България се нареди до полезните идиоти за ФАЩ,заедно с украинци,поляци,литовци,лат.....и тн.
  • 47 Урюрвкос

    5 0 Отговор
    всичко е лъжа и измама но Природата не може да бъде излъгана, отрицателния демографски "ръст" е ярък показател колко фалшив е поетия път.

    Коментиран от #48

  • 48 българин

    0 7 Отговор

    До коментар #47 от "Урюрвкос":

    "Натовският генерал (решетбиковото пРезидентче) ни отдалечава от НАТО и опитва, където може, да оставя открехнати врати за интересите на Кремъл. Вярно, прави го неафиширано и внимателно." Вярно било, продължават кремълските тролове да сипят лъжлива пропаганда, демографския срив е резултат от все още властващите боклуци от "елита" на червената мафия, те прогониха над 2 млн. души зад граница, за да се спасят от червената чума и с кражбите и мародерствата си ни наредиха на последно място в ЕС, това драги ми опорко Урюрвкос, доведе до демографската трагедия, останалото словоблудство е за припечелване на някоя копейка.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Българин

    8 0 Отговор
    да застрашен е от политици които винаги се навеждат, щом им свирне Мустафата или Урсулата, тоест национални предатели които за за Централнияп софийски затвор, заради държавна измяна.
  • 51 Перо

    5 0 Отговор
    Това джендърско,соросистко радио с чуждо финансиране се намесва безцеремонно във вътрешните работи и суверенитета на страната,чрез чужда пропаганда в БГ и набиране на чуждестранни агенти,физически и юридически лица с чуждестранно финансиране! Крайно време е прокуратурата да се самосезира!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Основният принос

    3 0 Отговор
    Основният цивилизационен принос на Коня е,че поиска замяна на килилицата с латиница.
  • 54 Гост

    2 0 Отговор
    Кой измисли фразата “цивилизационен избор”? Празна фраза. Да стоиш на студено гладен, за обогатяването на шепа задкулисни играчи, не е цивилизационен избор! Спомнете си п(л)а Деми ята. Кои забогатяха неимоверно за сметка на страданието на всички ни.
  • 55 Извод

    0 0 Отговор
    Народът трябва да пререши въпроса за циливилизационния избор на Пешо стояноф и компания.