6 Ноември, 2022 21:02 2 875 57

Калина Андролова: Машините - манипулиране на демокрацията

  • машини за гласуване-
  • калина андролова-
  • избори-
  • хартиена бюлетина

Най-често се дава за пример Белгия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изцяло машинно гласуване е ограничена практика в много малко държави, тъй като частичното или цялостно прилагане на машините се сблъсква с пробиви в сигурността. Силните крясъци на ПП, че връщането на хартиената бюлетина е крачка назад не отговарят на фактите. Никъде в Европа няма само машинно гласуване. Икономически добре развити държави внимателно тестваха през изминалите две десетилетия машинното гласуване и се отказаха от него.

Машините у нас не са напредък, а закъснял обществен опит. За последните две години България беше подхлъзната няколко пъти по съществени теми. Изобщо, оказва се, че политическият ни елит е податлив на натиск и е много лесен за манипулация. Машините дойдоха в България след цветна революция, а с машините се появиха и ПП, една бухалка, управлявана отвън за хаотизиране на пространството и решаване на чужди стратегически задачи, които не съвпадат напълно с националния ни интерес. Машините не премахват купения и корпоративния вот, защото генезисът на тези практики е извън изборните секции. Вместо това машините внасят допълнителна възможност за манипулиране на изборите. Този начин е по-перфиден и по-невидим от хартиените манипулации. Само няколко процента променен вот са достатъчни, за да изкривят съществено изборните резултати и да се осигури контрол върху политическата архитектура в държавата.

Разузнавателните служби и службите по сигурността в две от водещите европейски държави - Германия и Франция, дават своята оценка, че електронният вот, включително машините не са надеждни и могат да бъдат компрометирани. През 2009 г. Конституционният съд в Германия постановява, че ползването на машини противоречи на Конституцията, защото е непрозрачно и непроверимо от обикновените граждани. Колкото до Франция, там машини се ползват частично от 2002 г. в продължение на години, но винаги паралелно с хартиено гласуване. Наблюдения на френския отдел за сигурност на информационните системи показват, че около 30% от секциите за електронно гласуване отчитат разлика между положените подписи на избирателите и броя на регистрираните гласове с машините. Някои френски политици наричат машините "машини за измама".

Интересен е случаят в Нидерландия. През 2006 г. една група от експерти, която изразява масовата съпротива в обществото срещу машинното гласуване, демонстрира в телевизионен ефир как могат да бъдат манипулирани машините за пет минути. В резултат се създават две комисии, които докладват, че трябва да се върне хартията. Една от критичните забележки в докладите на комисиите е, че холандските служители по изборния процес и проверките на сигурността не са били технически подготвени и са били прекалено зависими от външни участници, основно от доставчиците на технологията. (Това вчера в парламента у нас заяви и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, като подчерта, че досега се е разчитало на външна компетентност). Да де, но ние вече проведохме избори, от които възникна формацията ПП. Кой какво не е знаел са подробности.

Друга критична забележка на комисиите в Нидерландия е, че правителството не е реагирало на признаци, които будят безпокойство, например, както при нас се изписа "Дневникът е подправен", и че използваните машини не са достатъчно проверими. Нашите машини проверими ли са? Има идея всички партии да имат достъп до одит на машините. Ще дам пример с Бразилия, където има машинно гласуване от 1996 г. В Бразилия се извършват много дейности за проверка на машините, включително в самия ден на вота на случаен принцип се избират машини за пробно гласуване. От бразилската служба по изборите, аналогична на нашата ЦИК, казват, че софтуерът на машините преминава през няколко тестa, един от които е с експерти и външни IT специалисти, които правят опити да нарушат сигурността на машините, доказвайки по този начин, че това е невъзможно. Преди изборите и самите партии имат достъп до софтуера на машините. Въпреки всичко това президентът Болсонаро, който онзи ден загуби изборите от Лула да Силва, от години твърди, че машините в цяла Бразилия са отворени за измами, че не могат да се одитират. И че системата е напълно уязвима.

Най-често се дава за пример Белгия, която от 1991 г. провежда различни тестове за електронно гласуване. Белгия представлява уникално теренно проучване, естествен експеримент с различни устройства, за всички видове избори. Една част от Белгия гласува електронно, а друга – с хартия, което позволява сравнение. Анализите показват, че избирателната активност е по-ниска в кантони, използващи машини, в сравнение с кантони с хартиено гласуване. Хартията обаче дава повече невалидни гласове. Машинното гласуване в Белгия никога не е било безпроблемно. През 2000 г. местните избори в една от общините на Брюксел са оспорвани във всички налични белгийски съдилища. През 2003 г. кандидат получава анормално повече от 4000 допълнителни гласа. През 2014 г. програмна грешка губи гласовете на 2250 избиратели. След този случай политическите лидери в Брюксел и Валония обявяват, че искат връщане към хартиено гласуване. Независимо от това немскоезичните, които са твърде малко, брюкселските и някои фламандски общини продължават да търсят варианти за подобряване на сигурността на машинното гласуване. А когато в тази посока се въвежда хартиена разпечатка на вота, се оказа, че сравняването на електронния и хартиения резултат парадоксално, но не съвпадат в нито един район.

Това е преди десетина години. Сега има друга интересна ситуация. Белгия пробва машините на Smartmatic, които у нас работят със "Сиела". Това е американска фирма от Флорида, която отначало разработва софтуер за сигурно банкиране, но се специализира и в областта на технологиите за гласуване. Smartmatic са осигурили машини на повече от 30 държави по света, убеждавайки ги, че софтуерът е с нулев пробив в сигурността. Smartmatic е доставчик на Министерството на отбраната на САЩ и член на Съвета по вътрешна сигурност на САЩ в сектора на изборните технологии, дори е основател на този сектор. Звучи като респектираща компетентност и заедно с това изяснява въпроса как и защо се случиха машините в България. Няма изборна процедура, която не може да бъде пробита. Има власт, която не може да се справя. Такава власт търси външна подкрепа за решаване на вътрешни проблеми, като съзнателно или от невежество споделя част от държавния властови ресурс с външен фактор.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бибитко

    77 24 Отговор
    Калинчето е върла фенка на цар Кратуна от Банкя, затова повтаря опорките на ГЕРБ ИПОН!
  • 2 Последния Софиянец

    77 24 Отговор
    Всеки си пуска бележката от машината с вота в урната после броим и сверяваме с отчета на машината.Кажете как може да стане измама?А едно време чувалите с бюлетини ги хвърляха в едно мазе а протоколите ги преправяха уж са сгрешени.

    Коментиран от #12, #56

  • 3 Русофил

    47 27 Отговор
    Андролова е руска сънародничка. Така, че е ясно накъде бие.
  • 4 Помак

    45 23 Отговор
    ..калина ти си купен журнал !
  • 5 Комунде

    44 21 Отговор
    Герберастка
  • 6 ха ха

    41 13 Отговор
    министерството на пропагандата иска да има спор , машини- хартия , за да не се вижда че същите бандити пак ще пишат ; закони;
  • 7 Исторически парк

    49 16 Отговор
    Гербавите мисирки пак изпълзяха...
  • 8 Бесен- _Язовец

    31 17 Отговор
    Само май попадналите алкохолици продължават да вярват, че демокрацията съществува. Демокрацията са я измислили западните империалисти за да могат да ви покоряват и пробват по лесно.
  • 9 Васил

    39 16 Отговор
    Ама никъде в Европа няма субсидия 10 лева вместо да вървим на пред правим крачка назад докогаааааа с тези хартии видя че с машините става по бързо и няма сгрешени протоколи. Само тези които се страхуват от тях са БZП Герб Дпс все някой им е крив че нямат електорат.
  • 10 Русороб

    33 14 Отговор
    Я и този отпадък разбира от машини ….
  • 11 патриот

    18 25 Отговор
    С този материал, държавата ни трябваше да разполага, преди гласуването за тези машини! Пита се в задачата, кой орган в държавата е отговорен за осигуряване на информация с такава важност? Нямаме ли икономическо или друг вид разузнаване, та стигаме до такива унизяващи страната ни решения? Браво на авторката!
  • 12 Голем смях

    18 32 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    А защо да не броим хартиените бюлетини с вота на всеки.Същата работа е .Дали ще броим касови бележки или бележки писани на ръка .Сега броенето и сравняването на машинния вот не беше прието.Каквото изплюе апарата....това е.А кой как е гласувал....на кого му пука.Само най-големите аборигени имат машинен вот.Аз лично ще гласувам само ако се върне хартията .Все пак съм европеец и достатъчно грамотен,че една машина да ме подписва.

    Коментиран от #14

  • 13 Червото на реката Волга...

    14 7 Отговор
    Се изхвърли за малко квас и копейки...
  • 14 Последния Софиянец

    27 8 Отговор

    До коментар #12 от "Голем смях":

    Първото ми участие на избори.Аз обикновен член на комисията.Хартиени бюлетини ,няма машини.Сядат председателя ,за председател и секретар от ГЕРБ , ДПС и БСП и зануляват гласовете на малките партии и си ги делят.Така беше.

    Коментиран от #29, #43

  • 15 Ами сега?

    32 4 Отговор
    А в Белгия или Нидерландия имат ли ГЕРБ, ДПС и БСП, чийто единствен начин да получат съществено количество депутатски места в парламента е единствено с масово купуване на гласове? Ако ще правим сравнения нека да е по всички показатели, а не само по един, който е удобен на определена личност или само част от оществото!
  • 16 .......

    18 29 Отговор
    Машинките и електронното гласуване са опасни.Могат да ни хакнат.Тя е права.

    Коментиран от #18

  • 17 Тъмен субект

    27 5 Отговор
    Хартията няма пробив в сигурността! Ама изобщо! То не е пробив, то е пропаст.
  • 18 Последния Софиянец

    29 7 Отговор

    До коментар #16 от ".......":

    Бележката от машината е малка хартиена бюлетина.Пускаш в урната , после броим и сверяваме с отчета на машината.Няма как да има манипулация.

    Коментиран от #24, #25

  • 19 Много противна

    22 10 Отговор
    путинофилка е тази Волгина любовница. Те са говорители на Кремъл, тотални агенти на Путин. В Германия е отхвърлено машинното гласуване, защото не е имало разписки, които де факто са бюлетини, и може да се контролира точността им. И досега няма нито една грешка, броене на разписките и това, което излиза като протокол. Няма никакви фалшификации. Все едно да кажете, че електронните каси в магазините фалшифицират цените. Пълни малоумници! Трябва да се въведе и дистанционното електронно гласуване, за да вървим напред.
  • 20 Лукреция

    14 1 Отговор
    Има ли много човеци да пипкат, има много проблеми. На Ганьо и Айшето трябва да им е сложно за да се научат и да знаят за кого гласуват и какво да изискват.
  • 21 математик

    20 3 Отговор
    169 000 (СТО ШЕЙСЕТ И ДЕВЕТ ХИЛЯДИ) невалидни бюлетини на изборите през 2017-та (официално от ЦИК)... Ако това не е подмяна на вота, не знам какво е?!?!!!?!? Последната партия влезе със 115 хиляди. На предните избори невалидните бяха около 9000...
  • 22 Въпрос???

    26 10 Отговор
    Колко й платиха на тази, за да измисли цялата глупост в тази статия? Какво било преди 10 години не е актуално към днешна дата! Хората вече ще гласуват електронно с лични карти с чипове, в Естония го правят.
  • 23 ъгрдф

    19 8 Отговор
    Калинке една платена мисирка си ма, парцал. Една най обикновенна лъжкиня и наистина мисирка.
  • 24 Требе Акъл

    9 7 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Помисли логично.

    От машината могат да се разберат резултатите по всяко време и преди всички и всичко. А това е адски важно.
    Манипулиращият има доста време преднина за реакция, например-машината се прави/обявява за повредена/дефектирала и спряна, бюлетините от нея за негодни или подменени..., или се дават допълнителни средства за да се купи вот и т.н...
  • 25 нннн

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Прав си! Но партиите и още някой не искат да има контрол. Едни искат да фалшифицират хартиения, други - машинния вот. Без контрол всяко гласуване е Пунта Мара.
  • 26 Истината!!!

    28 5 Отговор
    А госпожа списващата статията, защо не пише например факта, че в нито една държава не само в ЕС, но и по света няма 15% Невалидни хартиени бюлетини, както има в България?!!!!!! 15% !!!
    Нормалното е 2 - 3% невалидни, но 15% говори за масови измами и манипулации с хартиените бюлетини!!!
  • 27 Истината!!!

    21 4 Отговор
    Калинке, нещо не споменаваш 15% Невалидни хартиени бюлетини в България?!!!!!! 15% !!!
    Нормалното е 2 - 3% невалидни, но 15% говори за масови измами и манипулации с хартиените бюлетини!!!
  • 28 математик

    17 2 Отговор
    На последните избори в Германия - 2021, от 46 милиона гласували има 110 хиляди невалидни! При нас 2014-та - от 3 501 269 гласа - Брой на недействителни гласове - 218 125....
  • 29 Голем смях

    8 14 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Да бе...а мармота с шоколада си бил ти.Ти сигурно си бил от една от тия партии...иначе защо си мълчал.А нима е нямало представители на други партии?Хайде стига с простотии.Те в Германия ,Англия,Франция ...и където се сетиш сигурно големи абдали бе...Че и конституционните им съдии такива малоумници,че отричат машините.Сал бай Ганя умен,че дрънка.
  • 30 Факт

    12 3 Отговор
    В западните страни всеки гражданин, който има право да гласува, получава писмо- известие по пощата!!! Българите защо не получаваме? Нали искаме да сме като другите?!
  • 31 Опааа!!!

    11 8 Отговор
    В Австрия имат право да гласуват от 16 годишна възраст. Защо в България не се въведе също? Светът принадлежи на младите! Едва ли младите хора са възхитени от вероятността да ги управлява прост и необразован човек като Боко Тиквата!
  • 32 Един ден машината за гласуване ще бъде

    4 5 Отговор
    използвана в Нидерландия! България ги изпреварихме!

    "Част от необоснованите теории на президента Тръмп около измамите с бюлетини в Съединените щати се въртят около компютрите за гласуване от Smartmatic. Световният лидер в електронното гласуване беше обвинен в манипулиране на резултатите от изборите. Smartmatic контраатакува: със дело срещу FOX News, NewsMax и One America News, компанията иска да си върне доброто име. В Холандия все още познаваме Smartmatic от проект, който той изпълни заедно с VDL в Хелмонд около изграждането на машина за гласуване, подходяща за Холандия."
  • 33 Опааа!!!

    4 1 Отговор
    "Холандия използва машина за гласуване от 1970 г. до 2007 г. !!!!!!!
    Тя беше премахната поради опасения относно тайната на гласуването.
    Докладът на консултативния комитет на Korthals Altes обяснява как ние в Холандия можем да гласуваме електронно по сигурен начин. Smartmatic е най-големият производител в света, Eurotempest е върховният специалист в екраниращата електроника. Това реши технически най-големия проблем. Във VDL ние сме сертифицирани производители за този вид технология. Заедно обединихме сили и разработихме концепция за гласуване, напълно в съответствие с консултативния комитет на министъра."
  • 34 Опааа!!!

    3 6 Отговор
    "А принтерът - какви са ползите от това?
    „Резултатите от изборите са прозрачни. Проверимо е, защото могат лесно да го проверят, спестяват пари, така че става по-икономично и става по-достъпно за хора с увреждания. Като цяло има само предимства.“
  • 35 Истината

    8 3 Отговор
    "Има много съмнения относно използването на електроника по време на процеса на гласуване, защото хората се страхуват, че може да бъде хакната. Това легитимен страх ли е?
    „Не, системата за гласуване не може да бъде хакната, тъй като принтерът за гласуване и броячът за гласуване могат да бъдат включени само от щепсел и не са свързани с интернет. Освен това нищо не се съхранява на компютъра и всичко може да се провери. Така например можете да поставите всеки преброен глас на правителствен сайт." !!!!!!!!
  • 36 Алооо, Калинкееееи,

    13 4 Отговор
    Средноевропейската норма за Невалидни бюлетини е между 2 и 4%. В България недействителните бюлетини са стигали 15% !!!
  • 37 Тая

    7 6 Отговор
    Андропова ,не я чета
  • 38 Аааааа

    16 4 Отговор
    Абсолютно тенденциозна статия....и това ми билощ обективна журналистика/анализ.
    Какво се разбра: ПП влязло в политиката, заради машините и в никакъв случай, поради обществените нагласи.
    Имало грешка в преброяването видиш ли....2500 гласа някъде, нищо, че у нас отпадат 80 000 гласа от невалидни протоколи.
    Някаква фактология от 1991г - ало, в кой век живееш анализаторке? Цялото ти житие е запечатано в телефона, а ти от една специализирана машина се притесняваш.
    Всичко се манипулира, но за мен, колкото е по-нисък човешкият фактор в изборният процес, толкова по-сигурен се чувствам в коректността на резултатите.
  • 39 Мдаа

    5 7 Отговор
    Така е, но върви го разправяй на нашите арогантни всезнайковчета !
  • 40 111

    9 1 Отговор
    Глупости не ми се четат! Бройте хартиените отрязъци и ще докажете честността на изборите!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 марин

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    И аз съм бил в комисия , всяка партия има представител в комисията и знае броя на преброените бюлетини , така , че няма да се подпише на протокола . Можеда се случи , ако не излизат 2-3-5 гласа, но това няма да повлияе на изборите.
  • 44 Калина Калина! Видяхме през годините

    11 3 Отговор
    Какви фалшификации се правеха с тази хартиена бюлетини!! В Цивилизовани те държави се гласува и с хартиена Бюлетина, но там не Управляват и не организират изборите МАФИИ!! Това, е разликата и там имат и Полиция и Прокуратура а ние имаме Имитация на тези Служби и Институции!! Ние сме Мафиотска Държава!!
  • 45 1234

    8 1 Отговор
    вички доводи са без линк, т.е. трудно проверими. Машините били виновни. Кой пречи да се проверява софтуера, кой пречи да се прави предварително тесово гласуване? Никой! Само и само да се върне хартията и да тръгнат невалидните бюлетити и надрасканите протоколи.
  • 46 Дядо

    3 5 Отговор
    И машините и мошениците които ни ги натрапиха са срам за България!
  • 47 5556

    4 2 Отговор
    Бля, Бля, Бля само и само да върнем ромите в секциите...
    Вървяха на тумби в изборния ден. След въвеждане на машините изчезнаха. Само този аргумент е достатъчен да имаме само машини за изборите...
    Другото е бля ля ля... То има същите съмнения и в хартиените бюлетини...
  • 48 123

    2 2 Отговор
    Ами ако е като в Америка гласуването?! Не е изрично указано да е в един ден, единствен, за да полудяват и хора и служители в изборите. Може по пощата, може да си занесеш плика в специални кутии(подписан отзад лично или с изричното указание от друг, на друг ред с цялото му име , комуто ти си гласувал доверие да ти попълни самата бюлетина (ако по някаква причина ти не можеш да я попълниш). Може и да отидеш в разните места за гласуване и гласуваш чрез машина. Можеш да гласуваш и онлайн! Изборът е твой. Ама така е в Америка. Тука "ке се тепат и тепат, и тепат доде останат без глас". Още имат....

    Коментиран от #57

  • 49 Инж

    1 1 Отговор
    Една напред - две назад! Все "нашите" да решават какво да се пише в протокола! Като VAR-а за Лудогорец! 🎃

    Коментиран от #51

  • 50 СЗО

    2 2 Отговор
    Това мнение е един голям турлю гювеч. Първо ни се дават примери отпреди 10, 15, 20 години. А за това време технологиите доста напреднаха. Второ, предлагат ни се изявления на политици като достоверна информация. А знаем пилитиците как говорят- както им е изгодно. Примера-Болсонаро. Трето, познаваме Андролова. Четвърто......
  • 51 СЗО

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Инж":

    Извинявай, Левски ли искаше да кажеш?
  • 52 Покер машина

    5 1 Отговор
    Друго си е районната избирателна комисия от герб/дпс да подправи целия протокол, това си е къде къде по-сигурно.
  • 53 Да ама тука не е Белгия,

    4 2 Отговор
    Франция или Германия.Там нямат Гешев,Пеевски и ББ.Тука мутрите си правят каквото си искат.За това трябва машинно гласуване.Стига сте давали примери с западна Европа.
  • 54 В другите държави

    1 3 Отговор
    Има опция и гласуване по пощата и онлайн.
    Ама при нас ги няма тия екстри ,драга.
  • 55 Орел

    0 4 Отговор
    Най-честно е гласуването по пощата! Български пощи - непробиваемата сигурност!
  • 56 Много ти е т.па опорката

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И откъде знаеш общия брой гласували: на последните избори, за целия ден до 17:30, активността беше 25%. Изведнъж, без опашки и наплив, стана 40%…
  • 57 Не си измисляй!

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "123":

    Не може онлайн в САЩ! Голям пример си дал - след последните избори САЩ са пример за двойно гласуване и манипулиран вот, а не за честни избори!