Last news in Fakti

2 Април, 2023 08:00 2 833 24

На доверие

  • доверие-
  • смисъл-
  • гравитация-
  • инертност-
  • общество-
  • човечество

Фундаментът, над който градим собствената си приказка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Човек и добре да живее, един ден му се налага да се довери, пък каквото стане. И го прави завидно и неочаквано, дори за себе си, леко и безболезнено. Защото всъщност винаги го е правил. Отработвано е безброй поколения преди нас и е попило в гените ни.

Приели сме на доверие, че е имало Голям взрив, после Първичен бульон, приели сме на доверие, че сме изпълзели от водата, че сме еволюирали маймуни, че глупавата папрат е най-старото оцеляло растение, че са съществували Нефертити и Клеопатра, приели сме, че Земята се върти около Слънцето, колкото и да ни се струва, че е обратното, приели сме на доверие, че Сатурн има пръстени и въобще не ни пука дали е точно така, защото наистина пет пари не даваме за това.

Приели сме на доверие, че някой някога нещо е казал, защото не можем да докажем, че не го е казал, пък тези преди нас са се доверили на тези преди тях, че го е. Приели сме, че Вселената е безкрайна, защото не ни се разкарва да търсим края ѝ. Тук вече говорим за следващите стълбове, благодарение на които съществуваме като човечество - мързела и инертността.

Ако не бяхме доверчиви, мързеливи и инертни, досега щяхме да сме съсипали всичко с инициативност, съмнения и нездрав интерес към въпросите без отговори. Блажени са тези, които осъзнават, че светът, който познаваме, съществува благодарение на нашето несъвършенство. То трябва да бъде пазено, поливано и гледано като писано яйце, защото всеки порив към съвършенство е опит за убийството му.

Най-сладкото от всичко обаче е чувството за безсмислието на живота, което ни дава истинското усещане за свобода. Всички ценни изброени фактори обаче биха били безобразно прахосани, ако не беше нейно величество гравитацията, която ни държи на този, слава богу грешен свят.

И така, приятели - да пием за доверието, инертността, мързела, несъвършенството, безсмислето и гравтацията. Всичко, от което се нуждаем като фундамент, над който да градим собствената си приказка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа..

    9 4 Отговор
    По-скоро по инерция,а не по доверие приемаме "нещата".Иначе става много сложно..
  • 2 Госあ

    8 5 Отговор
    Големия взрив е бил толкова голям, че все още има шум от него, който ние можем да премерим ! А ?! А пък за еволюцията, вече говорим за ДНК маркери и цели геноми, а не гледаме само кости. Всъщност, от костите вадим ДНК и я мерим ! А ?! Толкова за науката. А сега да видим на какво отгоре се изявяват либералчетата ? М ?! На какво отгоре ?

    Коментиран от #10

  • 3 Име

    6 4 Отговор
    Какво да кажем - понякога сме мързеливи, но това не означава - че когато е било времето - не сме били работни.

    Проверили сме и теорията на Дарвин и всички теории - те не са спуснати само с 1 изречение в учебника - има си книги и там си пише.

    Вселената - няма как да се разбере тази работа - това е невъзможно и до ден-днешен.

    Коментиран от #5

  • 4 Психиатър

    7 6 Отговор
    Амнезията е обхванала електората. Много къса памет и в крайна сметка виновните ще получат амнистия, пъм може и да управляват отново.

    Коментиран от #17

  • 5 Госあ

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Теорията на дарвин, всъщност не е на дарвин и е грешна. Но както и да е. В науката се спори с факти, а не с богове, които в днешно време са самозвани парвенюта изпълзели от простолюдието. Като нашия самоопределил се умнокрасивитет. Да вземем да ги премерим ? А ? Както едно време в Амстердам са мерили грешниците на кантара преди кладата….

    Коментиран от #7

  • 6 Уважение,

    7 0 Отговор
    Всекиму, доверие- никому!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Понеже ти си по умен":

    Концепцията за Еволюцията е на Ламарк, 60 години преди дарвин, а вътревидовите и междувидовите му борби са в кофата след Мотоо Кимура. Същото като с плагиата айнщайн и сблъсъка му с квантовата механика. Едно от предимствата на науката са фактите пред авторитетите.
  • 9 Перо

    4 0 Отговор
    Буламач от безсмислици!
  • 10 Урюрвкос

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    верно че реликтовия шум е последното останало от Големия взрив. Всички велики открития, изобретения и гениални произведения на изкуствата са направени от хора на които им хлопа дъската. Нормалните (без отклонения) мързели които натискат дивана нямат заслуги за прогреса на цивилизацията.

    Коментиран от #12

  • 11 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Понеже ти си по умен":

    Проблемът обаче е, че изведнъж авторитети като акушерката от Германия решават че експерименталните системи за хетероложна експресия на активни вирусни протеини в човешките органи са по подходящи заради цената от класическите деактивирани и протеинови ваксини (които се произвеждат в насекоми или растения, а не от сърдечния ми мускул например) ! И в тази връзка наложи ембарго на китайските ваксини и спря производството във Франция. Е да такива богове говорим.
  • 12 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Урюрвкос":

    Не е и нужно да имат! Важното е да не бъдат простолюдие, мислещо единствено за храносмилателната и отделителната си система и болните си, нелепи и нищожни амбицийки.

    Коментиран от #22

  • 13 Шаро

    1 2 Отговор
    Някой днес е станал с много тежък махмурлук.
  • 14 От нас не става и чеп за зеле

    3 2 Отговор
    Това си го знаем!
  • 15 Отивам за риба

    4 1 Отговор
    Казват, че днес много кълвяла.
  • 16 1245677

    3 0 Отговор
    Същите айдуци ще са с нови заплати 15 000лв а простолюдието ще им гласува отново доверие, аз си почивам и разпускам дреме ми за простолюдието

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Доволен

    3 1 Отговор
    Повечето хора не си задават такива въпроси. Животът не изисква да знаем къде е края на вселената, или дали слоновете ще са без бивни и ще изчезне китайската народна медицина. Животът изисква поне малко справедливост и колко усилие сме готови да направим, за да живеем поне малко в по-справедлива държава. Ако човек е готов да тича до другия край на града, за да чака н опашка за по-евтино олио, какво му пречи да се разходи до близкото училище. В най-лошия случай нищо няма да се промени и пак ще тича за олио. Но засега единственият начин нещо да се промени са изборите. Другият начин изисква много по-голямо усилие.

    Коментиран от #23

  • 20 Гешев

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "1245677":

    Въпросът е дали си от айдуците и това те удовлетворява. Ако не си от тях, то си от простолюдието - т.е. от тези, които под една или друга форма си наказан от айдуците. Наивно е да си мислиш, че има средно положение. Така че, ако не си айдук и усещаш нужда от друго развитие, надмогни се и се разходи ду урната.
  • 21 Сандо

    1 1 Отговор
    Мързелът е в основата на прогреса.Не го подценявайте,а още по-малко присмивайте.
  • 22 Урюрвкос

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    ако беше важно нямаше образованието да е на толкова ниско ниво. Достатъчно е да четат листовките на Лидъл ако могат нещо повече трудно се управляват. Онзи ден гледам (спрях колата под знак забранено спирането) някой си изринал библиотеката в кофите за боклук. Дори се досещам за кого е гласувал.
  • 23 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Доволен":

    Това с училището е най-важно…..но у нас образованието до голяма степен е в служба на идеологически интереси, които водят до разделяне на обществото и до изоставането му. Посочете ми една държава в Европа, където хората са разделени на две половинки готови да леят кръв. Само у нас! Няма да споменавам Азия и Африка, там положението е още по-зле и от това у нас.
  • 24 ганю

    0 0 Отговор
    Само мъртвия бледолик е добър бледолик
    и само мъртвия индианец е добър индианец
    на мъртвите може да се вярва
    ала на мумии не