Last news in Fakti

7 Май, 2023 14:05 2 722 38

Проблемът на България е, че никое деяние няма последствия

  • капка тодорова-
  • българия-
  • политика

За кои избиратели е добрият тон

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо не трябва да се "окопейчваме" и как се противодейства на езика на омразата, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Капка Тодорова, кореспондент на "Клуб Z" в Берлин, по повод статията ѝ: "Хайде да не се окопейчваме".

Какво е "окопейчване"

"Иска ми се да не слизаме на това ниво, срещу което се борим – например от трибуната на НС да се сипят лъжи, клевети, обиди, расизъм и сексизъм. Разбира се, НС не е светилище, а място, в което с дебати се постигат някакви общи цели и е допустимо, разбира се, да има повече емоции и понякога дебатите да станат по-горещи, и дори да се изпускат неподходящи реплики и силни емоции. Допустимо е обаче, когато тонът в НС генерално е нормален и друг. Проблемът в българсския парламент е, че от няколко народни събрания ние не чуваме нормалния тон, който е без обиди и лъжи, които превзеха трибуната. Депутатите, които държат на добрия тон според мен, не би трябвало да слизат на това ниво, а да се преборят с обратното – аргументи, спокойствие и уважение, защото все още има достатъчно хора в България, за които това е нормално и това искат да чуват.

Когато депутатите на "Възраждане" говорят в телевизиите с езика на Костадинов или ГЕРБ обиждат опонентите си, това е работа на журналистите – да парират лъжите с факти, а не просто да им дават трибуна да говорят каквото си искат. За съжаление нивото на медиите не е достатъчно високо. Журналистите би трябвало да се подготвят изключително добре, когато правят интервюта с Костадинов или представители на партията му. Журналистите трябва да знаят с какви внушения работи той, защото имам чувството, че той е много подценяван, а именно популистите са много трудни за интервюиране и трябва да си подготвен с факти, за да парираш лъжите му. В НС все пак има някакви правила и депутатите от другите партии трябва да настояват тези правила да се спазват и председателят да налага наказания за обиди в залата. Трябва да се борим с наличните цивилизовани средства."

За кои избиратели е добрият тон

"Някой трябва да даде добрия тон. Очевидно Бойко Борисов не е този човек, защото той самият обижда представители на други политически сили. "Възраждане" също, защото те са тези, които разчитат на хулиганския тон, но те са трета сила не заради този тон, а защото в България има голям процент негласуващи хора. Когато първата партия ГЕРБ и лидерът им си позволяват да изричат обиди и да внасят омраза към цели групи хора, ясно е, че после ще им е трудно да убедят избирателите си, че трябва да работят заедно с тези, които са наричали "неморални" и "наркомани", например.

Въпросът е, че ако другите партии се пуснат по тази пързалка на лошия тон на популистите, ние накрая ще се избием. Защото това всичкото се попива от гражданите. Омразата вече е на такова ниво в обществото ни, че става опасно."

Как се отговаря на омразата

С наказания, със съдебни дела, защото случва се все пак понякога дори и българският съд да отсъди правилно. Това е по-трудният и бавен процес, но най-лесно е да станем и да си удряме шамари, обаче цивилизацията е бавна, трудна, но накрая, ако всички възприемат цивилизационния тон, тя, цивилизацията, ще победи. Колкото и да е проблематична съдебната система в България, тя все пак съществува, колкото и да е трудно да се спазват правилата, тях все пак ги има. Просто трябва хората да бъдат увличани към това да се спазват правилата и да се вижда, че който не ги спазва, за него ще има последствия. Трудно с тази прокуратура, да обаче невинаги невъзможно. В НС си има набор от правила, които, ако се спазват, няма да бъде допускан език на омразата."

Защо не се спазват правилата

"Явно езикът на Костадинов устройва политически не само неговата партия, затова и председатели на НС не му налагат наказания за нещата, които говори. В конкретния случай явно езикът на Костадинов устройва лидера на партията, от която е председателят на НС. Явно този лидер поставя други неща над интересите на страната и това го гледаме всеки ден вече втори или трети парламент. За този лидер няма никакво значение дали обществото абсолютно се разпада. Не знам, пазят си отношенията с "Възраждане", ако случайно им потрябват за нещо ли? Ако обаче постоянно се мразим и обиждаме, докъде ще стигнем, а какво ще стане след 20-30 години с гражданите на тази страна. Това трябва да се прекрати.

Същото се случва и на консултациите при президента – "Възраждане" наричат ДБ "Доносническа България" и президентът си мълчи – огромна негова грешка. Той трябваше да каже, че този тон е недопустим в институцията на президентството. Ние не можем да превъзпитаваме Костадинов как да говори, но можем да го накараме да спазва правилата.

Не може президентът да мълчи пред Костадинов в такава ситуация. Не може председателят на НС да мълчи, когато Костадинов сее език на омразата от трибуната. Просто партиите, които не са съгласни с този език, трябва всеки път да настояват за наказания, докато Костадинов спре да бъде допускан до трибуната, например заради налагане на наказания. Ако трябва, да му налагат глоби, да му спрат заплатата за определено време, не може да не се намерят начини той да бъде овладян, но явно не се търсят такива начини.

Затова казвам, че цивилизационният начин е бавният, трудният и трябва непрекъснато да се прилага, независимо дали се отнася до говоренето в НС или каквото и да е друго. Няма вълшебно средство, просто бавно, но постоянно, трябва да се налага спазване на правилата. И никой никога не трябва да се отказва от налагане на процеса правилата да се спазват. Защото, ако обществото си каже – то няма смисъл, в този момент спираме да сме общество и всеки ще си решава проблемите с бой.

В Германия законът е много сериозен и се спазва от всички, дори и от "Алтернатива за Германия", които са представени в парламента. Но в Германия, ако излезеш и говориш толкова брутално с език на омразата, сексизъм, расизъм и човеконенавистни изрази, както говори Костадинов в България, законът в Германия е такъв, че много бързо могат да ти свалят имунитета и да отговаряш за това пред съда. Всичко е в правилата и спазването им.

Болестта на България е, че никакво деяние няма последствия, ако ги има, то те засягат само слабите и само избирателно. Последствията никога не засягат силните. Не може единственият отговор на брутален език да бъде също толкова брутален език и никакви законови последствия. Когато най-горе нещата са така, какво да очакваме от гражданите. Винаги нещата се задават от горе – и омразата, и напрежението, и отношенията."


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    34 12 Отговор
    Деянието - саковете с пари от магистралите отидоха в шкафчето на Баце.
    Сега иска по-големи сакове.
  • 3 А защо

    43 10 Отговор
    не полваме термина хайде да не се краватизираме или чалманизираме. май са по подходящи

    Коментиран от #9

  • 4 Нашийник

    41 5 Отговор
    Ако Коце трябва да го съдят и глобяват, Баце ви направо в лагерите трябва да го карат с просташките му изцепки. Въпреки че социопатите са за друг вид заведения.

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Павел пенев

    41 13 Отговор
    Езика на истината не е фалшива новина. Това е все едно да опреличим Капка с трътка, никой няма намерение да се окопейчи у нас, а по скоро хората не искат да се оцентят. Искам да се извиня за просташките изрази на тази фльорца, но ако не дрънка така-няма да е в Берлин а някъде в Африка.
  • 9 ПРЕКАЛЕНО КЪСО ИМЕ

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "А защо":

    НАЙ ПОДХОДЯЩИЯ ИЗРАЗ Е ДА СЕ ХИПАРИЗИРАМ ДО ДЪЛГОКОСВАНЕ
  • 10 За грант продавам майка си

    45 10 Отговор
    Объркала си се. Правилният израз е "оцентваме", защото "подигравките и обидите на Костадинов са вследствие от подигравките и обидите от страна на ДБ.
    Много преди това Доносническа България обиждаха Костадинов на Копейкин и копейкаджии.
    Тогава защо не врякаше??
  • 11 Момчил

    30 10 Отговор
    Да,не трябва да се "окопейчваме", но , Капке, не искам и да се "окирококорчваме",защото и те са зверски б.клуци и за разлика от Копейкин ни го и доказаха за краткото си управление. За 6 месеца о.сраха страната както гнусната тиква за 10 г.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 без имена

    25 6 Отговор
    хубаво де , ама с умнокрасиво нищо правене се стига или до възраждане или до -не подкрепям никого.
  • 14 фактите

    18 9 Отговор
    Ти нали си живееш в ГеХмания и си р-ъкаш на воля, айде нема нужда да х-ъсиш акъл.
  • 15 СЗО

    9 5 Отговор
    ....и накрая пак стигаме до прокуратурара и нейния "инструмент на Господ"
  • 16 Ами

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "Нашийник":

    Тоя селянин продажен е патерица на Баце тиквун и точно затова има смелостта да говори така вулгарно в Парламента. Знае че каскета и проститутките му го пазят и сее омраза спокойно, но на хората почва да им писва и Дано по скоро да има възмездие че станахме за смях пред целия свят 😠
  • 17 За протокола

    20 0 Отговор
    В България най-корумпираните институции са полицията, прокуратурата и съда и безнаказаността идва от там.
    Да, но в последните години всички говорят само за Гешев и някаква съдебна реформа, която повечето от говорещите за нея си нямат и идея какво представлява, но за корупцията не се обелва и дума. А как ще налагаш закон и ще бориш корупцията с корумпирани правоохранителни органи. Затова и нищо не се получава. А всички в правителството, парламента, медиите и разните там политически наблюдатели, социолози, журналисти и т.н. се държат като пръднали.

    Коментиран от #36

  • 18 каБка оцентената

    16 4 Отговор
    бих я опарапетил
  • 19 Сандо

    12 1 Отговор
    Безнаказаността ражда беззаконие!Познато ли ви е?
  • 20 Интересно

    20 4 Отговор
    Докато има сороски НПО-та в България, все ще има политически шмекери- костовци, симеончовци, борисовци, кирчовци и кокорчовци! А езикът на омразата и русофобията се насаждат от послушните проамерикански медии и марионетки. Вижте пропагандата им и ще разберете коя лъжа мултиплицират ежедневно...

    Коментиран от #22

  • 21 Ало

    15 2 Отговор
    От трибуната на Н С. един простак от партия П.П. (,който прилича на клиент в селска кръчма), употреби думата ,,късо@ишков,, Авторката го пропуска.Защо? А, че и Костадинов прекалява, спор няма,

    Коментиран от #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 На тая стрина да и кажа

    16 4 Отговор
    това е типично по западния стандарт:
    Гледай го какво говори и се хвани за това че казал нещо обидно а не за това какво е направил.
    Оня рошавия Борис го изритаха щото некво парти по време на Ковид а не че нанесе такива поразии на Великобритания.
    Да не говорим за другите, които се държат добре и нападат други държави без повод.
    Това е западният стандарт.
  • 24 Момчил

    15 4 Отговор
    Ами да , защо ни учат да мразим руснаците....да подтикваш някой да мрази друг някой , това не е демокрация ....ЛГБТК+ имали право да се обичат еднополово (даже К+ не е ясно с кой се обичат), а ние не можело руснаци да обичаме . ...хайде де ...
  • 25 Сталин

    7 9 Отговор
    Всеки мъж трябва да е расист и сексист,ако не е значи е джендър
  • 26 нннн

    20 6 Отговор
    Хвърляй, Коце, камъни в блатото! Жабите нека да крякат! Ей я и тая - ква, ква, ква-ква...
  • 27 Алооооооо

    13 1 Отговор
    АМА ВЕРНО ЛИ А ДА СЕ ЛЪЖЕ НАГЛО ДА СЕ НАГЛАСЯВАТ КОМПРОМАТИ ДА СЕ ПАЗАРУВАТ ДЕПУТАТИ ПОСТОЯННО ДА СЕ ПИШАТ ДОНОСИ НЕПОДКРЕПЕНИ С ФАКТИ И КЛЕВЕТНИЦИТЕ ДА ОСТАВАТ БЕЗНАКАЗАНИ Е СУПЕР НАЛИ ВИЖ КВО ДОРИ ПРЕКАЛЕНО УЧТИВО СЕ ОТНАСЯТ С ВАС А АКО СПРЕТЕ С ДОНОСИТЕ МОЖЕ И КОСТАДИНОВ ДА ПРЕСТАНЕ ДА ВИ НАРИЧА ДОНОСНИЦИ ЩОТО ДО КАТО Е ИСТИНА НЕ Е ОБИДА
  • 28 Бамбука

    6 3 Отговор
    Езика на омразата е елементарен, но достига до ушите на избирателите. Езика на омразата е всичко друго, но не и език на нормалната дискусия. Разбираемо е. Кой език може да използва Слънцето, какво може да предложи на дискусии ? Питат го за Турски поток, за "изгубената" пътна карта, за потрошениете милиарди за магистралите, за милионите заровени във Варненското езеро, защо Сърбия построи магистрала до Драгоман, а той провлачи едни 60 километра в години, за "Студения" резерв от 25 милиона харизани на ТЕЦ Варна и още и още. Какво да отговори човека ? Да се аргументира ? Да представи калкулация за прахосаните милиарди ? Защо се допусна Божков да напусне България, преди да даде показания, или защо Цветан Василев иска да разкаже за сагата КТБ по видео конферентна връзка, но постоянно го игнорират. Грешни да са, каквито и да са, но нали българския народ има право да ги изслуша, и нека сам да прецени кой прав, кой крив, нека после Съда да вземе решение ? Как без езика на омразата ще спечелиш отново да управляваш ? Само ЕС и САЩ могат да помогнат на България да се справим с тази гангрена, проникнала дълбоко в органите на държавата.

    Коментиран от #30

  • 29 Невен

    10 6 Отговор
    Ах ,колко ги е страх някои от Костадинов и Възраждане, ах колко много ги е страх, че избирателите му се увеличиха със 100 000,а про100 то изгуби ткова много, въпреки коалирането!

    Коментиран от #33

  • 30 Къде ми е нощното шкафче?

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "Бамбука":

    Самият ЕС от няколко години вече гангренясва и състоянието му е необратимо!
  • 31 ха ха

    3 2 Отговор
    Благодарим. Само не като в Германия, където свободата е под въпрос, а нацията е ка стри рана от Давос. И пак не смогвате с Алтернативата.
    По-добре да излезе парата на копейките, да прибавят още десетина депутата и да се изпарят. Те са безопасни за разлика от други...
  • 32 Стършел

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ало":

    Ми сигурно си чул: "Каквото повикало, такова се обадило" Така, че др. Коце сам си го поиска, но той знае и, че няма лоша реклама.
  • 33 Стършел

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Невен":

    Мислещите ги е страх от простащината, чалгарията и дивашкия популизъм!
  • 34 Касапин

    8 4 Отговор
    ТИ СИ ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИЯ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ И ТИЯ ДЕТ ВЪРВЯТ ПОДИРЕ ИМ АМА СЛАВА БОГУ СТАВАТЕ ВСЕ ПО МАЛКО КОЛКОТО И ДЪЛГИ СТАТИИКА ДА ПИШЕТЕ КОЛКОТО И ДА СЕ ОБЯСНЯВАТЕ И ДА МАНИПУЛИРАТЕ ТА КАКТО ВЪРВИ НА КРАЯ ЩЕ ПОЧНЕТЕ И ДА ПЕЛТЕЧИТЕ ОТ ЗЛОБА
  • 35 Матей преображенски

    3 4 Отговор
    М-да,големия кусур им остана Костадинов,да имат късмет да ги излови всичките дето се одоларясаха и сега сипят брътвежи и се правят на ни лук яли ,ни лук мирисали.Ограбиха държавата със стотици милиарди,съсипаха всичко и сега се обърсват с някаква митологична руска намеса,привиждат им се рубли,ако имаше поне малко,нямаше така да се държат самоуверено.Навремето коминтерна по друг начин е подхождал,още от войнишкото и септемврийското въстание не са давали на фа-шагите да се разпуснат,а след девети септември,мани-мани,сметката са платили с лихвите.
  • 36 Хектор

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "За протокола":

    В чужбина е много корумпирано също,не мисли че е само България.
    Всичко се контролира от службите,те държат и политиците
  • 37 Никой

    1 0 Отговор
    В България масовия човек е опростачен. Той харесва грубия просташки тон от неинтелигентни политически субекти.Чрез техните обиди и послания масовия простак си връща огорчението за несретния си живот като си мисли ,че така унижава , стъпква умния,заможния и интелигентен човек. Масовия простак няма как да си обясни ,че за своята мизерна участ е виновен първо и единствено той. С избрания от него избор на водене на живот. Масовия простак е свикнал всичко да му бъде обещавано поднасяно на тепсия без да полага максимални усилия в учебната а по късно в професионарлната сфера. Затова можем и да си обясниим нагледно разстежа в % на някои политически партии. Затова с такъв народ ще си стоим в блатото и ще обвиняваме всички ЕС ,САЩ, евро,Шенген,марсианците ,но не и нас.
  • 38 Никой

    1 0 Отговор
    Много заблудени хорица си мислят,че Русия плаща в рубли. Вярно е ,че и обикновенния " полезен идиот " му се иска и на него да му изсипят някоя и друга рублица ей така за благинка и той да намаже. Само ,че баце никой не ще да му плащат в рубли дори и твоите кумири, които така пламенно се опитваш да защитаваш. Всички те искат евро или долари,дори съпругите им цоцат от така омразните ТИ грантове. А за теб Баце ще има само кукиш и ще участваш неволно и безплатно ще мразиш това което ти посочат ТЕ .