Last news in Fakti

17 Юли, 2023 10:00 2 919 20

Как можем да спрем цигарите най-лесно?

  • тютюнопушене-
  • цигари-
  • пушене-
  • вреден навик-
  • хейзъл чийзман-
  • сзо-
  • здраве

Отказването от тютюнопушенето е добре за здравето ни, но и никак не е лесно

Как можем да спрем цигарите най-лесно? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да спреш да пушиш – това е едно от най-лесните и бързи решения. Трудно става, когато тръгнеш да го осъществяваш. Тази крилата мисъл онагледява изкушенията пред всеки пушач, който все ще си намери оправдание: "Не може кафе без цигара" или "Ще запаля една на по бира с приятели" или пък "Излизам за малко от офиса да изпуша цигара на чист въздух".

Едно ново проучване констатира, че 65-70% от хората се връщат към цигарите още през първите шест месеца, след като са ги отказали. Oтказването от такива зависимости е трудна психологическа битка. Всяко социално сътресение, всеки семеен конфликт или мимолетна депресия могат да дадат удобен повод да запалиш цигара. А нека не забравяме, че пушенето винаги е "свързано" и с различни всекидневни дейности.

Когато спрете цигарите, здравословното състояние бързо се подобрява – още в рамките на месеци и дори на седмици. Спада рискът от инсулт или инфаркт, намалява опасността от ракови заболявания. Според СЗО тютюнопушенето е сред най-големите "убийци" - то причинява най-различни смъртоносни болести. 14% от смъртните случаи в света са свързани именно с цигарите. Тютюнопушенето е огромно бреме за здравеопазването в световен мащаб, по този въпрос няма две мнения.

Защо човек се пристрастява към цигарите?

Горящият в цигарата тютюн отделя никотин, който прониква в кръвта през белите дробове. Достигайки до мозъка, никотинът активира рецептори, които предизвикват отделянето на химични вещества като допамин – така наречените "невротрансмитери". Именно отделянето на допамин, който е съществен елемент от "системата за възнаграждаване" в мозъка, може да доведе до пристрастяване. Казано другояче, всяка изпушена цигара "възнаграждава" човека с приятно чувство и поражда желанието да се пуши още.

Ето защо, ако искаме да спрем цигарите, трябва някак да прекъснем веригата, свързваща тютюна и "наградите", които раздава мозъкът ни. А това никак не е лесно. Нужни са много воля и дисциплина. Извън това, съществуват два вида терапия. Първата е чрез така наречените никотинови заместители като лепенки, дъвки и инхалатори, при които зависимият човек поема никотин, но не поема вредния дим. Втората възможна терапия е медикаментозната – чрез препарати, които стимулират освобождаването на допамин и така имитират "възнаграждаването" и намаляват симптомите на абстиненция след отказване на цигарите.

Какво е положението с електронните цигари?

Хейзъл Чийзман от една британска организация за борба срещу тютюнопушенето, твърди, че електронните цигари може да ви помогнат да спрете употребата на "горящи" цигари, но те все пак не са медицински лицензиран продукт и не могат да се прилагат като лекарство. Чийзман смята, че електронните цигари са безопасни или поне по-малко вредни от конвенционалните – поне в краткосрочен и средносрочен план. "Но малко вероятно е те да са безопасни в дългосрочен план", предупреждава тя. Освен това електронните цигари създават нов вид зависимост, а за доста хора могат да се превърнат и във "входна врата" към тютюнопушенето, ако преди не са го правили. Тази опасност е особено сериозна при тийнейджърите, които преди това на са опитвали конвенционални цигари.

Опитайте всички методи за спиране на цигарите

Учените са единодушни, че е най-добре да се практикуват няколко метода едновременно. Едно проучване от 2020 година сочи, че тъкмо комбинираните методи са най-ефикасни за хората, които искат да се откажат от цигарите. "Най-ефикасният начин за спиране на тютюнопушенето е да промените поведението си и да създадете стратегии за справяне с психологическата необходимост – в съчетание с лекарства, които помагат да се справите с физическите странични ефекти от спирането на цигарите", обяснява Хейзъл Чийзман.

Разбира се, всеки желаещ да се откаже от цигарите трябва да извърви своя собствен, индивидуален път. Някои могат да спрат пушенето само с хладнокръвие и силна воля, други пък се нуждаят от години и съпътстващи терапии. Така че, ако искате да спрете цигарите, ще ви трябва време да откриете най-добрия начин за вас самите. Главният въпрос обаче е един: Колко силно е желанието ви да спрете?

Автор: Фред Шуалър


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За протокола

    24 0 Отговор
    "Най-лесното нещо е да откажеш цигарите. Лично аз съм ги отказвал поне 1000 пъти!"

    Марк Твен
  • 2 Най лесно се спират

    19 3 Отговор
    Ако не се почнат
  • 3 Лесно е

    3 12 Отговор
    С Табекс се отказваш безгрижно за няколко дни.
  • 4 АБВ

    12 1 Отговор
    Аз ги отказах от раз след троен байпас на сърцето .
  • 5 Пич

    16 6 Отговор
    Пак ви правят на балами ! Навремето , и мъжете , а и жените са пушели здраво , и никой не умираше толкова много от рак , колкото сега , със " здравословно " живеещите !!! Разгледайте статистика !

    Коментиран от #6

  • 6 верно е

    6 15 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Сбабичосваха се на 45-50 и умираха на 55-60 "от старост".

    Коментиран от #7

  • 7 Пич

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "верно е":

    Не е верно !!! Тогава в България имаше най много столетници на глава от населението ! Дори японците идваха да се зверят !!! Сега разните " здравословни " екстремисти , умират на 40-50 , но здрави !!!

    Коментиран от #8

  • 8 Имаше

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    И бехме и най големите пиячи. И най-големите ... копачи. Абе, бехме най! И все недооценени.
  • 9 разни хора, разни идеали...

    14 2 Отговор
    Нищо не е по силно от предварителната психическа нагласа. Пушил съм ги над 50 години, но от 7 години ги спрях от веднъж и никак не ми липсват. Половин година обаче беше подготвителния период, за да се наглася психически, че ми се свидят парите за цигари и да свикна с тази мисъл. После всичко е лесно. Щом имаш убедителен мотив и си дадеш сметка, че се лишаваш от толкова други неща по финансови причини, защо да не включиш цигарите към тях.
  • 10 Марлборо

    1 9 Отговор
    Табекс! Истинска магия-спираш ги без усилие .
  • 11 оня с коня

    4 0 Отговор
    Хубо има инструкция как да се спрат цигарите,ама що нищо не пише как да се почнат?
  • 12 Пушач

    9 2 Отговор
    Хиляда глупости и в крайна сметка няма отговор на въпроса в заглавието.

    Коментиран от #17

  • 13 7372727272

    5 0 Отговор
    Аз няма да преписвам научни статии и пари няма ви взема за отказа от цигарите,решението -ината е голяма сила като го насочиш срещу себе си и привичките ,които увреждат здравословното състояние.На инат става.След месец това чусвство (навика) да търсиш цигара изчезва.
  • 14 Хайрсъзина

    10 0 Отговор
    Цигарите се спират само с як инат.Нема ли инат,нема спиране.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пушач":

    Чети колега , чети . Отговорът е в последните редове на статията.......
  • 18 Именно

    0 1 Отговор
    Най-бързо и сигурно човек спира цигарите като ... умре!
    Никой още не е пропушил отново след това ;)
    Така че упоритото пушене всъщност може да се погледне като сериозни усилия в посоката човек по-бързои да ... "спре цигарите"
  • 19 Доротея

    3 1 Отговор
    ЧРЕЗ СТРАХ! Като се закихах, като се задуших, като разни храчки и мръсотии задръстиха и запушиха жизнените ме трахеи, хранопроводи, гърло и стомаха и червата, и дробовете, добре, че бяха приятелките на кафе, оказаха Спешна помощ и извикаха професионална такава! Край! Още 2 случая такива посочвам - на свако, отказал ги още 1968 г., след като палеше цигара от цигара, но докторите го изплашиха какво ще стане с него и на калеко, който ги спря пак, но през 90-те, след като се тръшна като мен! Бяха набори, починаха този век в една година! Единия род казват свако, другия калеко, но е почти едно и също!!!
  • 20 Дядо Стою

    1 0 Отговор
    Спират се с големи м.ди. Трябва да си голям инат за да ги спреш. И трябва да се спрат с идеата "Никога повече!"