Last news in Fakti

27 Юли, 2023 10:11 2 404 5

Храна, подаръци, бакшиши: какви правила има в чужбина

  • здраве-
  • храна-
  • правила-
  • чужбина-
  • бакшиш-
  • подаръци-
  • обичаи-
  • поведение

Всяка страна си има собствени обичаи и правила за поведение

Храна, подаръци, бакшиши: какви правила има в чужбина - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка страна има своите обичаи и специфични гласни или негласни правила за поведение. Идващите отвън са длъжни да се съобразяват с местния етикет и порядки. Това се отнася и до високопоставени лица и държавни глави. Американският президент Джо Байдън например бе критикуван, че при срещата си с крал Чарлз Трети е игнорирал протокола, като си е позволил да придържа по-дълго ръката на британския монарх, докато се ръкувал с него, както и че го е докосвал по гърба, писа сп. "Нюзуик".

Когато си поканен на гости

Но и за обикновените посетители на чужда страна винаги има правила, които трябва да се познават и спазват. В Португалия например се смята за неучтиво да поискате допълнително сол към храната. А във Франция се счита за лош стил, ако си поръчвате мартини или уиски преди вечеря.

В Япония е прието да се отпива на малки глътки, докато се яде - на това се гледа като на израз на благодарност. В Страната на изгряващото слънце има и обичай да се сърба, с което се показва, че храната е вкусна. В Съединените щати пък е прието да се оставя щедър бакшиш на келнера или на бармана, който ви обслужва.

В Кипър, Малта и Канада е съвсем в реда на нещата, когато гостът пристигне с известно, но все пак неголямо, закъснение. Подобно нещо обаче е табу в Австрия например, където хората обичат точността.

За да не ви гледат странно

В много европейски държави съществуват специални правила за хранене. В Норвегия не е прието да се яде с ръце, независимо за какво ястие става въпрос. В Естония - напротив - късането на хляба с ръце се възприема като нещо напълно нормално. В Италия се счита за обида, ако си поискате допълнително сирене към поръчаната вече пица.

Ако ви се случи да пиете кафе в Катар, помнете, че след последната глътка е прието да разклатите чашата. В Йемен пък има обичай да не се пият повече от три чаши кафе или чай – всичко друго се смята за грубост. Ако ви предложат чай или сладки в Иран, етикетът ви задължава преди да приемете, първо да откажете. След това не съществува ограничение колко чаши може да изпиете.

В Хаити и в Доминика ръцете ви трябва да остават винаги над масата, докато се храните. Важно правило от етикета в Мексико е, че такос винаги се ядат с ръце. Ако в Ямайка се храните заедно с други хора, обичаят повелява всяко ястие, сложено на масата, да бъде опитвано.

Посещения, подаръци, жестове

При уговарянето на срещи или крайни срокове в Испания трябва да имате предвид, че тези неща са относителни и служат предимно за ориентация, но не представляват обвързващ договор за точност между страните.

Някои страни имат изрични правила за разрешените жестове с ръце. В Панама не е допустимо да се сочи с пръст към други хора. А в Гватемала стискането на палеца между показалеца и средния пръст, както и свиването на четирите пръста в юмрук се смятат за недружелюбни жестове.

Подобно на някои европейски страни и в Доминиканската република също имат правила за подаръците. Черният и синият цвят се асоциират със скръбта, така че избягвайте да поднасяте подаръци в такива цветове.

В Южна Америка съществуват страни, в които не е прието да се поднасят определени подаръци. В Парагвай и Перу например е възмутително да дарите някому нож. Подобен "жест" символизира "разрязването" на приятелството. В Аржентина вдигнатият палец или показването на знака "ОК" с пръсти не е нещо положително, а се смята за обида.

Кога си тръгват гостите

Във Венецуела е прието домакините да показват на гостите кога е време да се разотиват, като сложат метла на вратата. В Южна Африка пък винаги придружават гостите до колата, до пътя или до вратата – в противен случай гостът може да си помисли, че е нежелан. А ако запалите цигара в Чили, е редно да предложите и на всички около вас.

В някои страни на Азия съществуват съвсем конкретни правила за опаковането на подаръци. В Камбоджа опаковъчната хартия като цяло се свързва с тъгата. Избягвайте я. В Шри Ланка бялата и черната хартия символизират траура, но може да се използват останалите цветове. При подаване на подарък в Ирак, Непал или Обединените арабски емирства, никога не го правете с лявата ръка.

Ако се надявате да си вземете раковина като спомен от Сейшелите, бързо забравете тази идея - на много места на екзотичните острови това е забранено.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 адаша

    2 2 Отговор
    Ако в ЕП те почерпят със сахерче, означава, че може да си говорите на "ти"...
  • 3 Я пак

    9 0 Отговор
    "Идващите отвън са длъжни да се съобразяват с местния етикет и порядки."

    Противоречите на собствените си практики. Я ни обяснете как спазва местния етикет всичката измет дето се домъкна от Близкия Изток, и какви са вашите собствени оношения към тях. Унижавате коренното си население в просперитет на навлеците.

    Коментиран от #5

  • 4 адаша

    5 2 Отговор
    Ако в родно заведение, помолиш да послушаш народна музика вместо чалга, се счита за обида на персонала и крайна, и недопустима простащина...
  • 5 Очев

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Я пак":

    Чак сега разбрах смисъла на "всичко се връща".Нали "арабската пролет" е наше дело-пасивно или активно участие,но е дело на напредналата демократична западна култура и ние барабар с тях.Сега ни лук ял ни мирисал.Разрушихме им колибите,разбихме им държавите,изпробвахме всички видове нови оръжия и за да е сигурна победата ни първо приложихме поне за 10 години ембарго за нови оръжия..