Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Март, 2024 06:00 5 431 19

Условията на руския елит към Путин

  • русия-
  • путин-
  • владимир путин-
  • руски елит-
  • елит

Руският елит очаква Путин да извърши рокади по висшите етажи на властта след изборната си победа

Условията на руския елит към Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският елит очаква президентът Владимир Путин да пренареди заемащите управленски постове, за да назначи по-млади хора, след смятаната за чиста формалност негова категорична победа на изборите този уикенд, съобщават четири източника, близки до властите, пише БТА, цитирайки "Ройтерс".

Контролирайки всички държавни лостове и без сериозни политически конкуренти, Путин – който е на власт като президент или министър-председател от последния ден на 1999 г. – се очаква да спечели петия си президентски мандат и още шест години на власт. Четирите източника, които отказаха да бъдат назовани заради чувствителността на темата, заявиха, че очакват по-младите хора да бъдат издигнати на по-висши държавни постове, включително може би като заместник-министри и ръководители на министерства, а по-старото поколение държавни служители да бъдат понижени в длъжност или пенсионирани след изборите.

Още новини от Украйна

Един от източниците заяви, че в момента министерските портфейли също се преразглеждат и се очаква промените да бъдат извършени през май. Промени в големите държавни корпорации, държавните енергийни гиганти и в повече от 80-те регионални губернаторства в Русия също са оценявани като възможни. Кремъл никога не коментира предварително планираните кадрови промени.

В момент, когато Русия води война с Украйна и се нуждае от приемственост, два източника заявиха, че не очакват Путин да смени министрите на отбраната и външните работи.

"Не се сменят коне по средата на пътя", каза първият източник, който добави, че би било изненадващо, ако министърът на отбраната Сергей Шойгу, на 68 г., и външният министър Сергей Лавров, който навършва 74 г. по-късно този месец, не запазят постовете си. На поста си от 2020 г. 58-годишният министър-председател технократ Михаил Мишустин също се очаква да запази работата си, съобщиха източниците. Както и управителят на централната банка Елвира Набиулина, заявиха три източника.

По-младото поколение

Планираните промени по върховете на основните министерства и в службите за сигурност ще се осъществят едва след края на това, което Путин нарича специална военна операция в Украйна, каза първият източник. Вторият източник също очаква пренареждане след изборите, което ще доведе до включването на повече млади хора в управлението. Путин не е правил големи промени в правителството от 2020 г. насам.

Промените, направени в конституцията през същата година, позволиха 71-годишният Путин да остане на власт до 2036 г., ако бъде преизбран в неделя и отново през 2030 г. Но строго контролираната политическа система, която той е изградил и консолидирал под свой контрол в продължение на повече от две десетилетия, дава по-малка сигурност за работата на подчинените му, дори на тези от същото поколение, предвид необходимостта от обновяване на редиците, за да се подготви за бъдещето.

Освен Шойгу и Лавров, някои от по-възрастните членове на сегашното правителство са 72-годишният министър на енергетиката Николай Шулгинов, министърът на транспорта Виталий Савелиев, на 70 години, и заместник министър-председателят Юрий Трутнев – на 68 години.

В същото време по-младото поколение служители, някои от които синове и дъщери на действащи министри и бюрократи – наричани от някои руски анализатори "червени принцове и принцеси" – се издигат в йерархията. 46-годишният министър на земеделието Дмитрий Патрушев, например, е син на 72-годишния Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия.

Президентската администрация на Путин стартира серия от програми, предназначени за подбор и обучение на ново поколение висши ръководители, която включва "резервен списък" от 100 кандидати. Преди изборите спекулациите се въртят в частност около Борис Ковалчук, 46-годишния син на съюзника и приятел на Путин Юрий Ковалчук, след като вестник "Комерсант" съобщи по-рано този месец, че той ще се захване с по-големи неща от сегашния си пост на ръководител на гигантската енергийна компания Интер РАО. От Интер РАО отказаха коментар.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да те светна

    13 1 Отговор
    "Условия" е едно, "очаквания" - друго!
  • 3 дедо Герчо

    13 5 Отговор
    ЩЕ НАПРАВИ КАКВОТО Е РЕШИЛ...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #8

  • 4 хайко

    17 6 Отговор
    Ами Путин ще вземе всички лостове на управление , няма друг избор , от къде да знае в кой кабинет се спотайва някой последовател на Горбачов ...дълги години ще се чистят от предатели
  • 5 😅😂😆.....

    18 14 Отговор
    Смяна на елита.... старите кадри политат през прозорците и младите управленци заемат техните места и повеждат кочината към светли бъднини🤭

    Коментиран от #6

  • 6 ФРАНК ОЛСЕН

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "😅😂😆.....":

    ТУИ ДА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ ОТ ЮЕС ЕИ
  • 7 Бари Уайт

    15 8 Отговор
    Рашките правят радикални кадрови промени, не ги кефи някой директор - отлита през джама или се самоубива.
  • 8 Майк Байк

    13 8 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Герчо":

    Дано да си сложи още малко ботокс белким съвсем да заприлича на кукла

    Коментиран от #17

  • 9 В момента

    7 3 Отговор
    Се дава път с предимство на доброволци от фронта с качества. Като хора доказали патриотизма си и че милеят за Русия им се осигурява стремглаво изкачване по служебната стълбица. Това ще е новият елит. Путин не го крие- събра ги, и го обяви от телевизора. А иначе всеки може да си очаква каквото си иска, няма лошо.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    4 1 Отговор
    Условията на руския елит към Путин.

    Тов.Друмев поставя условията , а не самоназначилият се "елит" от 90-те.

    Мисири и мисирки ,сърр !!
  • 12 Радомир

    9 4 Отговор
    Ботокса нема избор,така и така ще бъде ...БАН.
    Еленевъда да сложи дъщеря си и тъпия зет за министър по делкане,други дъртаци ще направят отрочетата си за всякакви ,,министъри,,така и така не се връщат от ,,гнилия,, запад.
    Рашистан пред фалит

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Ще сменя,

    3 4 Отговор
    няма да сменя, не е ваша работа.
  • 14 Аз.

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Радомир":

    стига сте писали глупости,помислете преди това,ще хубаво
  • 15 Руският

    4 1 Отговор
    Елит нещо се е размечтал
  • 16 Mиcиpkи,

    3 2 Отговор
    Никъде в статията не се споменава украйна, та не ми е ясно защо е в тоя раздел.
    Я кажете нещо за ситуацията на фронта?
  • 17 Каквото и да си сложи,

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Майк Байк":

    все ще е същият грозник! И като млад е бил грозен. Сега пък вече, няма шанс да се очаква красавец да стане.
  • 18 А кабаева

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Радомир":

    къде ще я сложи? Ей тази информация никой не дава.
  • 19 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    0 0 Отговор
    Смяна като у нас , домуса и пеевия сменят черепухата.