Анкета

Справедливо ли е всички участници в строителния процес да носят солидарна отговорност?

Да
59% (1888)
Не
34% (1076)
Не мога да преценя
7% (213)
Въвеждане на коментар към анкетата
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към анкетата
Иван
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Какво значи "солидарна отговорност"? Ако арматурата на носещите греди не е сметната правилно от проектанта и не е проверена от консултантската фирма, какво е виновен строителя, че е изпълнил утвърдения проект?! Изобщо отговорността не може да бъде солидарна, а само персонална! Защото солидарната отговорност значи единствено безотговорност!

Оценка:
-2 +44

Хухуху
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Накрая боята ще оправи всичко

Оценка:
-2 +10

Айхман
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Безсмислена анкета.Разбира се,че отговорността е персонална.

Оценка:
-0 +34

Професора
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Всички участници са от изкопчиите до Ел техниците което няма как да стане отговорността пада основно на,, Строителния надзор" и техниците на терен!

Оценка:
-1 +12

AБВ
(гост)

Неутрално
5 Отговор
В коментарите правилино се обяснява ,че отговорността е персонална ,НО странно гласовете в анкетата повече са за "солидарната " отговорност.Интересно. Повечето хора фенове на сайта са с посткомунистичесно извратено мислене .Солидарно им звучни като за "онова старо добро "време на комунизма когато вървеше точно това безотговорно отношение към работата ...щото колектива отговаря...

Коментиран от #12, #14, #27


Оценка:
-11 +16

Танев
(гост)

Неутрално
6 Отговор
В никакъв случай солидарно. В процеса на изпълнение на една задача с много участници, всеки носи отговорност по своята част. Това че виновника не е готов с познанията и уменията си, вината е изцяло негова. В края на краищата, той е сключил Договор за работа, представяйки документ за умение, знание, трудов стаж по специалноста.
В един екип, обща отговорност може да понесе само ръководителя му, затова че не не се е съобразил с познанията, уменията, възможностите на кокнкретния виновник за допуснатата грешка или за недостатъчен инструктаж и контрол за безопасност на работното място.

Оценка:
-0 +13

Кой68
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Строители няма да останат в България...

Оценка:
-2 +4

да де
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Пълна глупост солидарна отговорност си е обща безотговорност .

Оценка:
-0 +11

Варна
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Странен въпрос! - Естествено, че няма как да носят солидарна отговорност. Бояджията не може да носи солидарна отговорност с онзи, който е правил отоплението, ВиК или пък ел. инсталацията.
Майстора на покрива няма как да бъде солидарен с фаянсаджията...
Отговорност да носят - Разбира се! Но солидарна няма как да се получи!

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +15

плевен
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Много е относително. В общият случай- не. Но когато си монтирал греда която се рони, или техническият ти ръководител е бозаджия, или когато си замълчал за чужда грешка, "която не е твоя работа"...

Оценка:
-0 +8

Крис51
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Хората, които решават да участват в тази анкета, да прочетат внимателно въпроса и да помислят малко. Естествено, че всеки изпълнител трябва да носи отделно отговорност. Иначе се връщаме в едни много мрачни времена, на колективната безотговорност.

Оценка:
-0 +5

бк5ая2
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #5 от "AБВ":


МА то сега като не сме през комунистическо, па гледам каква "пероснална отговорност" се поема..... Мале, мила!
Бойко строи магистрали, тъкмо ги открият и се почват ремонти.....
В София ремонти, перки, акули....после демонтаж и пак ремонт...
НЯкой за нещо да е отговорил ПЕРСОНАЛНО?!
До кога ще ви е виновен комунизма бе? Тридесет години все той ви виновен за некадърността и крадливостта!
Мозци промити, такива!

Оценка:
-2 +7

фф9е0
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #9 от "Варна":


СОИДАРНА не означава ЕДНАКВА отговорност за всички.
СОЛИДАРНА отговорност означава, че при издънка със строителен обект се почва разследване на всички по веригата. НАмират се виновните и спред тяхната доказана виновност се отсъжда кой колко ще лежи. Може едните да лежат по 10 години, други по 2, а който не е виновен ще бъде оправдан. Поне такъв е принципа.
Няма как един проектант с купена диплома да направи лош разчет и да бъде отговорен само той! Защото има Строителен Надзор и други организации, на който работата е да следят какво не е наред.

Коментиран от #15, #21


Оценка:
-8 +3

14
Този коментар е премахнат от модератор
Да ама не
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #13 от "фф9е0":


Солидарна отговорност значи ТОЧНО това - всички на един обект или каквото е там са еднакво виновни!
А не само участниците по дадена верига!

С твоя пример - един строител няма как да носи отговорност, че строи по планове изготвени от проектант и след това одобрени от Строителен контрол, Инвеститорски контрол и така нататък!
Персонална отговорност се носи и сега - за всеки по веригата!
И се вижда кой е виновен - има си ред на проверка!
Започва се от проекта и се върви нагоре , докато се види къде е грешката!

А солидарна отговорност означава , че всеки имащ нещо общо с даденият проект е виновен! Дори и доставчика и операторите на техниката!

Оценка:
-1 +8

16
Този коментар е премахнат от модератор
бай трибуквен
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Само не разбрах кога у нас участници в строителството са носили отговорност. Особено "строителите" по гербаджийските проектчета, където няма и един който не се налага да се ремонтира веднага след като са опраскали парите.

Оценка:
-2 +8

Петя
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Не е справедливо, защото възнаграждението на строителния надзор е многократно по-малко от това на строителя. Често е не повече от 1 процент от стойността на СМР. Няма как да носят еднаква отговорност при това положение.

Коментиран от #22


Оценка:
-4 +2

венсеремус
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Когато има солидарна отговорност за каквото и да е било, значи няма никаква отговорност. Може да са 20 човека, но на всеки трябва да се търси персоналната му отговорност.

Оценка:
-0 +4

дивотии
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Каква е тая глупава анкета. Да не би да се гласят да вкарват в някой нормативен акт тази комунистическа глупост, та да може каскета да ги арестува всички като ОПГ за специализираната си прокуратура. Те утре може да ни комплектоват целия народ солидарно да отговаряме за кражбите на управляващите - не че финансово не е така, всички плащаме, но да не ни подведат и под наказателна отговорност.

Оценка:
-0 +3

Варна
(гост)

Неутрално
21 Отговор

До коментар #13 от "фф9е0":


Като понатрупаш опит може да се обадиш. - Не са ти ясни нещата а ма хич...

Оценка:
-0 +1

ежко
(гост)

Неутрално
22 Отговор

До коментар #18 от "Петя":


Уууууу...на тях им се плаша за инспекции!Да дойде на обекта, да вземе чертежите, да хване рулетката и да мери -чертеж по чертеж, да яете документ по-документ и да бъде по-квалифициран ж нормативната уредба от строителя!Не да дойде /или изобщо да не дойде като го викаш/, да хвърли бегъл поглед и да ти вика -"дай акта да разписвам"А колко получава -въобще не ми пука!Взима колкото пише в договора!

Коментиран от #34


Оценка:
-0 +1

Ван дер Любе
(гост)

Неутрално
23 Отговор
Нали всеки строеж си има контрол? Той трябва да носи най-голяма отговорност, ако нещата не са изпипани. И този контрол не е Борисов с джипката да се повози и да се хвали като стара циганка. След това ако основите са слаби и къщата се напука, нали тези дето слагат улуците не са виновни?

Оценка:
-1 +3

24
Този коментар е премахнат от модератор
Бойко
(гост)

Неутрално
25 Отговор
Ма канечно ,ще стигнете до мен ...тя тая анкета е от пленума на ТМП Нинова

Оценка:
-0 +1

k1 profesional
(гост)

Неутрално
26 Отговор
Отговорността винаги е лична. Няма такова понятие " колективна отговорност.

Оценка:
-1 +3

27
Този коментар е премахнат от модератор
Пеци
(гост)

Неутрално
28 Отговор
Какво се проучва с тази анкета ? Що за въпрос ? Ако има пропуски в проектирането - част "Конструкции" и следващи дефекти в сградата ,ще носи ли отговорност бригадата зидари ,мазилки, настилки, ел.инст. ,ВиК ...... Смешно и глупаво проучване ???!!!!

Оценка:
-0 +2

Четник
(гост)

Неутрално
29 Отговор
Ще ви кажа на Запад как се работи.Там на строежа всеки знае каква му е задачата.Бригадира ти казва да запълниш фугите със силикон.После ако не хареса изработката те гони и идва следващият майстор.На теб не ти е платено,мито за работата нито за изхабеният силикон.Ако искаш.Няма солидарност между теб,бригадира и големия бос.

Оценка:
-0 +1

перничанин
(гост)

Неутрално
30 Отговор
Така поставен въпроса предизвиква спонтанно натискялатето на "ДА" . Заради това преобладават тези отговори. Иначе съм съгласен с хората искащи персонална отговорност + отговорност и от хората подписали акт 16.

Оценка:
-0 +5

Мин
(гост)

Неутрално
31 Отговор
Няма никаква логика за солидарна отговорност в целия процес на всеки изпълнител по веригата!Всеки работи по своя си проект и си носи отговорност.

Оценка:
-1 +1

32
Този коментар е премахнат от модератор
33
Този коментар е премахнат от модератор
34
Този коментар е премахнат от модератор
35
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.
ТОП 5