Last news in Fakti
2 Октомври, 2020

Правилно ли преименуваха празника 24 май в Ден на българската писменост, просвета и култура?


Правилно ли преименуваха празника 24 май в Ден на българската писменост, просвета и култура?
Да
48% (2127)
Не
40% (1764)
Не мога да преценя
7% (321)
Все ми е едно
5% (208)

Коментари

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор

  • 3 Диоген

    38 31 Отговор
    С риск да си навлека гнева на много хора ще кажа,че е неправилно.Както латиницата не се нарича италианска или римска,макар да е усъвършенствана от римляните и се ползва от повечето народи,така и българската писменост не може да е само българска,защото се ползва от доста националности.

    Коментиран от #7, #8, #19, #51

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор

  • 6 Кви Пет Лева

    21 16 Отговор
    Абе той и Тиквата правилно преименува Турски поток на Балкански ама като ми пееш Пенке ле кой ли ми те слуша

  • 7 Hoho Boho

    20 14 Отговор

    До коментар #3 от "Диоген":

    "Както латиницата" не се нарича италианска или римска,
    макар да е усъвършенствана от римляните и се ползва от повечето народи

    така и българската писменост не може да се нарича славянска, руска
    /или т.н. ...защото се ползва от доста националности/

    А ТРЯБВА ДА СЕ НАРИЧА БЪЛГАРИЦА,
    "Както латиницата:

    Коментиран от #20, #52

  • 8 Истината боли

    10 36 Отговор

    До коментар #3 от "Диоген":

    КЛИМЕНТИЦАТА (днешната КИРИЛИЦА = РУ+БГ, УКР+БЕЛОРУС, МК+СРЪБСКА) е фонетичната ЕЛИНСКА азбука с няколко добавени знаци за специфичните звуци от говора на МАКЕДОНСКИТЕ славяни, чийто език няма нищо общо с ПРА-БЪЛГАРСКИЯ на неграмотния Борис-1 от ТУРКСКАТА езикова група!

    Коментиран от #10

  • 9 Потребител

    17 2 Отговор
    България има основна историческа заслуга за налагането и разпространението на тази писменост. Така че е правилно. Не че другото е лошо или на всяка цена погрешно.
  • 10 БЪЛГАРИН

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Истината боли":

    ЕЕЕЙ Х.....О НА КАКВА АЗБУКА ПИШЕШ СЕГА ББЪЪЛЛГГААРРССККАА
  • 11 каракачанин

    12 3 Отговор
    Кога ще имаме ден на Българските тъпанари,неграмотници и политически продажници.

    Коментиран от #58

  • 12 един от многото

    3 0 Отговор
    За кой ли път.
  • 13 джаич

    9 24 Отговор
    За вътрешна употреба в Бугария , може ! За самочувствие на дълбоко комплексирания бълг. народ от чувство за малоценност спрямо по-културните , по-цивилизовани , по-богати в Европа , САЩ , Русия , Турция , може даже е полезно . Ама извън Бугария неможе , защото там не минават номерата на Шкембе Войвода и ставате смешни и жалки , такива каквито сте в действителност - най - бедната страна в EU , най- корумпираните в Европа , липса на върховенство на закона , какократична диктатура , прокурорска дектатура , рай за крадците !
  • 14 БАЦЕ БАЦИЛА

    7 11 Отговор
    Сега,след като вече не сме славяни,Бат Венци да прекръсти "Славия" на "Оногондурия"

    Коментиран от #106

  • 15 Езиковеда

    20 5 Отговор
    Колко от вас разбират от езици?
    Езиците по света са два вида – синтетични и аналитични. Като развитието е от синтетизъм към аналитизъм. Това се постига, чрез влиянието на аналитичния език над синтетичния. Българският език е аналитичен и през цялото си съществуване се движи всред синтетични езици, върху които има влияние. Почти всички балкански езици търпят въздействието на българския. Така наречените прабългари също се движат само всред синтетични езици. Езикът на прабългарите не е бил синтетичен, защото няма как само за няколко века да мине към аналитизъм.
    Истинската същност на даден език, както и на всяко нещо, е неговата структура или в дадения случай това е граматиката на езика. Точно граматиката е тази, която обезпечава хилядите комбинации в езика и тя никак не е проста. Състои се от много правила, конструкции и т.н. , като тези правила и установен ред могат да не се променят в продължение на хиляди години. За разлика от думите, които се сменят много бързо.
    Структурата, граматиката се състои от цели три части : Морфология, Синтаксис и Фонетика. Това е истинската същност на даден език и съответно ни показва кои сме и то без да може да се правят каквито и да е фалшификации, поради факта, че е невъзможно речта, която употребяваме всеки момент, да бъде фалшифицирана. Представете си една чаша, в която може да наливате всякаква течност, но чашата винаги си остава една и съща. Така и чашата на нашия език - граматиката е останала същата. Така е и с други

    Коментиран от #54

  • 16 Езиковеда

    15 4 Отговор
    Така е и с другите езици. Ето гръцкият език, който има писмени записи от близо 3000 години и те категорично доказват, че и от преди 3000 години и сега, езикът си е все синтетичен, по-точно развил се е донякъде към аналитизъм, благодарение на българския език, но все още не е преминал изцяло към аналитизъм или чашата е една и съща. Освен това, граматиката сама за себе си не може да съществува. Тя обслужва езиковия материал, в който влизат думите и колкото и да има смесвания и влияния, все нещо остава от първоначалния речников фонд.

    Самото развитие на езиците показва, че е невъзможно дори език, търпящ непосредствено аналитично влияние, да изпусне падежи за период от 2 или 3000 години така изведнъж, без да се премине през предварителен етап или преходен период. Пример сръбският език - от 1500 години сърбите търпят нашето аналитично влияние и още си пазят всички падежи – 7 на брой. Още повече от близо 6000 години преди новата ера, когато става Потопа и българите тръгват към Азия, към Памир – те тръгват с достатъчно развит аналитизъм в езика си, за да могат да устоят на синтетичните езици около себе си, а вероятно са и оказали влияние върху някои от езиците, с които са имали взаимодействие.

    Затова е малко трудно в езика им през 5 век преди новата ера да са останали 3 и повече падежи.

    Едно по-ясно изразено пресмятане -българският език влияе върху гръцкия от близо 5000 години / защото гърците са на полуострова от около 3000 години преди новата ера - осно
  • 17 Езиковеда

    14 4 Отговор
    Едно по-ясно изразено пресмятане -българският език влияе върху гръцкия от близо 5000 години / защото гърците са на полуострова от около 3000 години преди новата ера - основаването на Микенската цивилизация /. В съвременния гръцки има 4 падежа, въпреки че 2 от тях, вече се стремят да изпаднат, но все още не са изпаднали. Или за около 5000 години са изпаднали 3 падежа, защото в старогръцкия падежите са били 8 със звателния, но без него са 7, а според съвременните схващания звателният падеж, вече не се смята за такъв. Или, ако разделим 5000 на 3 се получават средно между 1600 - 1700 години, необходими за изпадане на един падеж. Индоевропейските езици имат максимално към 7-8 падежа. Това означава, че на тракийската реч, търпяща влиянието на пеласгийската, са й били необходими поне между 4-5000 години време да изпусне 3-4 падежа и около 2000 години, а може би и повече за минаването към преходен период и натрупване на глаголни времена. Или като прибавим към 6-то хилядолетие преди новата ера / времето на Потопа / тези 4-5000 години и още около 2000 години за преходния период, се получават някъде към 12-13000 години преди новата ера. При това положение, спокойно можем да кажем, че българският народ се образува между 15 – 10-то хилядолетие преди новата ера. Невероятно, но факт, пред който и боговете мълчат. Като този факт затвърждава обстоятелството, че идването на гърците на Балканите е около 3000 години преди новата ера (Микена). Защото, ако се допусне, че стъпва
  • 18 Езиковеда

    19 5 Отговор
    Защото, ако се допусне, че стъпват на полуострова 1200 години преди новата ера, както някои смятат, аналитизмът в съвременния гръцки език щеше да е в много по-малка степен развит, това го показва най-вече фактът, че гърците за 5000 години изпускат само 3 падежа – средно по 1600-1700 години на падеж.

    Сега досещате ли се, защо гърците ни мразят толкова много-винаги са унищожавали българската култура, българските паметници и находки, изгаряли са българската книжнина.
  • 19 нервен ( разбивача на тролове )

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Диоген":

    Ще ме прощаваш ама нещо май не си достатъчно компетентен ...."латиницата не се нарича италианска или римска" точно по същата причина поради която българския не трябва да се нарича славянски въпреки редакциите спрямо книжовната норма въведени от всяка ползваща я !!! Латиницата носи името си от народа от който е произлязла ....защо българката писменост/култура да се нарича славянска ?
  • 20 РЕАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Hoho Boho":

    Еми точно с това си противоречиш. Би трябвало да пишеш, че както латиницата не се нарича италианска, така и кирилицата не би трябвало да се нарича българска..

    Коментиран от #22, #105, #115

  • 21 Езиковеда

    21 1 Отговор
    Само да уточня:
    Българският език е абсолютно нетипичен език по отношение на своята граматика. Той е единственият аналитичен от славянските езици - няма падежи, изгубил е всичките през хилядолетията, и използва предлози за връзка между думите.

    Коментиран от #23, #36, #80, #90, #95

  • 22 нервен ( разбивача на тролове )

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Ама италианска какво е ? Народа се нарича латини !!! Италийци се наричат група народности общото между който е географско разположение не културна идентичност или родствена връзка !

    Коментиран от #32, #33

  • 23 джаич

    4 17 Отговор

    До коментар #21 от "Езиковеда":

    Драги , чул ли си за балкански езиков съюз ? Аналитичноста в съвременния български език е наследство от езиците на автохтонните балкански народи смесили се със славяните под силното културно езиково насилие на гръцкия език КОЙНЕ и говоримият прост латински език ВУЛГАТА. Накратко това е историята на съвременния бълг. език - славянски език , аналитичен с много сходства граматически и фонетични с румънски език , албански език , гръцки език , сръбски език и почти идентичен с македонски език . Бълг. език е индоевропейски език , а езикът на т.н. прабългари е от групата на тюркските езици - авари , кумани , печенеги , хазари , турци , тюркмени , азери , татари ( волжски българи ).

    Коментиран от #28, #123

  • 24 гост

    9 19 Отговор
    По този начин се отказваме от делото на КИРИЛ И МЕТОДИЙ, които създават СЛАВЯНСКА АЗБУКА И СА СЛАВЯНСКИ ПЪРВОУЧИТЕЛИ!
  • 25 Георги

    11 22 Отговор
    Не се сърдете , но станахме за смях като македонците! Факти - Кирил и Методий НЕ СА БЪЛГАРИ И НЕ СА СТЪПВАЛИ В БЪЛГАРИЯ! Борис 1 дава подслон на гонените им ученици и така се развива писменото слово у нас. Стига глупости , тази писменност ни е подарък , тя не е сътворена от нашия народ. По тази логика руснаците и монголците пишат на български....пълен абсурд и смешен шовинизъм. Ами тогава и царят на одрисите Севт 3 е българин и се е сражавал с Рим...примерно.

    Коментиран от #26, #116

  • 26 БАЦЕ БАЦИЛА

    6 14 Отговор

    До коментар #25 от "Георги":

    Евтин ход за разединение и противопоставяне в обществото...
  • 27 Античното Маке

    10 12 Отговор
    Абе тука, що така рипат против България македонеещите се българи, които имат една измислена от Великите сили държава от нема и 30 години?????
  • 28 Асен Милев

    14 4 Отговор

    До коментар #23 от "джаич":

    Човека ти е обяснил подробно още за преди гръцкия език, но гледам се правите на ударени с мокър, древен македонски парцал.
  • 29 документите

    1 13 Отговор
    Коя буква е българска? в употреба
  • 30 Петър Волгин

    7 14 Отговор
    На 24 май празнуваме делото на Кирил и Методий. Тяхното дело е, че моравският крал ги вика, да създадат писменост която да ги спаси от германизация.
  • 31 macedonicus

    7 3 Отговор
    След три големи водки , две кани вино , четири овчарски салати и три пържоли с гарнитура , Шкембе Войвода запали цигара и се уригна звучно " няма славянска азбука има само българска и сега руснаци , сърби , македонци , украйинци и белоруси ще ни плащат наем , че използват противозаконно и неправомерно нашите букви които лично аз намерих на тавана на баба ми в македонскио град Русе останали лично от хан Аспарух "
  • 32 Додо

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Латински(романски народи) са Италианският,испанският,френският,португалският,Латинска(Южна Америка) общо 600 милиона.

    Коментиран от #55

  • 33 РЕАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Хайде пак си прочети, какво си писал и направи някаква логична връзка. Позаинтересувай се, как е възникнал латинския език и защо не се нарича италиански. Абе ,на училище не сте ли ходили или и вие след топката с филия мас сте тичали.

    Коментиран от #56

  • 34 някой си там

    8 21 Отговор
    Това е фалшификация на историята! Византия създава писменоста за всички славяни, а не само за нашите селяци. Основата за славянската писменост и църковно-славянски език е станал старо-руският говор в днешна източна Украйна и южна Русия, а тогава хазарският хаганат, който Кирил и Методии посещават. Ние трябва да спрем с безумията, защото вече ставаме за смях, както нашите братя-македонските историчари.

    Коментиран от #50

  • 35 бъдеще

    4 4 Отговор
    Кирилицата е православна писменост. В РУМЪНИЯ: Едва след 18 век започва бавната замяна на църковнославянския език с румънски. През 1780 г. Йохан Клаин Мику издава във Виена граматика – първата румънска книга с латински букви: „Elementa linguä dacoromanä sive valachicä“, в която за пръв път се доказва, че румънският език е романски. Изхождайки от западните земи с немско население, латинската азбука се налага постепенно, особено след оттеглянето на фанариотите през 1815 година. Това става и в Дунавските княжества, но бавно, защото Църквата се бои от влиянието на католицизма. Австрийското влияние прониква и се налага през Трансилвания посредством въвежданата гражданска азбука, която има за цел постепенно изместване и замяна на кирилицата. Последното става факт след Влашката революция и Кримската война довела до обединение на Влашко и Молдова.
  • 36 бай Тотко

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "Езиковеда":

    Браво бе момче,най-после някой със завършено училище в тоя сайт.
    Аман от неграмотници-коментатори.
  • 37 123

    18 2 Отговор
    Тогава е нямало славяни. Панславянството произлиза 15-16 век. Стига глупости и фалшификации!!
  • 38 Гого

    5 0 Отговор
    840 не дотам толкова интелигентни и не дотам толкова Българи - що е то - абсолютни комунисти!
  • 39 някой си там

    5 4 Отговор
    Като гледам надписите по улиците си мисля, че не припознаваме Кирилицата като наша азбука, но както и да е. Латиницата също е създадена от гърците преселили се в днешна Италия.
  • 40 Цеци

    15 2 Отговор
    Кирилицата е поръчана от цар Борис и е писана за българската държава, не за славянската. Тогава никой не се е определял като славянин, такава държава никога не е съществувала.

    Коментиран от #41

  • 41 някой си там

    6 17 Отговор

    До коментар #40 от "Цеци":

    Княз Борис не е поръчвал нищо Сеци! Него също го прекръстват византииците на Михаил. Нека най-после кажем истината, че азбуката както и църковнославянският език станал писмен тогава са създадени на основата на старо-руският говор. Кирил и Методии посещават днешна Южна Русия и Източна Украйна, но не са идвали никога в България.
  • 42 Образование

    1 1 Отговор
    В нете ще намерите отговор при написването на "Лъжите за българските букви и голямата манипулация на фактите"
  • 43 JEFF

    14 1 Отговор
    Това е едно от малкото правилни неща , които направиха .
  • 44 Страничен

    3 1 Отговор
    “И ний сме дали нещо на света”!
  • 45 България жива

    5 17 Отговор
    Това е с цел да ни отделят от братята славяни. Това е работа на ЦРУ но глупаците се радват, радвайте се скоро ще станете негри и ще ядете пици с токсични отпадъци,бургери с изкуствено месо и светещи домати от силикон Валей глупаци.

    Коментиран от #79, #107, #117

  • 46 Българица фор евър

    0 11 Отговор
    Латиницата съкс
  • 47 Христофоридис

    0 15 Отговор
    Вие още стоите на задна пред западняците и ще почнете да пишете на латиница и да говорите на английски идиоти
  • 48 Любен

    16 3 Отговор
    Това трябваше да стане отдавна. Трябва да си върнем историята и да я институционализираме.
    Трябва да консолидираме нацията около трите свещени стълба на българската духовност:
    Памет - връщане към истинската ни история/премахване на 3-ти март като официален празник/
    Вяра - храм Паметник Св.св четворица св.Кирил, св.Методий, св.Климент и св.Наум/преименуване на сегашния Ал. Невски, написване на истината за миналото ни в учебниците/
    Писменост - Превръщане на 24-ти Май в официален национален празник.
    "Народността на пада там дето знаньето живей"
    .
  • 49 читател

    5 17 Отговор
    Да се нарича българска писменост е опростачване по македонски модел, и жалък опит да се величае една пропаднала държава, каквато е България след толкова години разипия.
  • 50 Любен

    17 1 Отговор

    До коментар #34 от "някой си там":

    Не си чел достатъчно. "Гръцката" азбука е страрата ни писменост адаптирана от Орфей, брат му Лин и Кадъм към кривия гръцки език. Българската азбука е естествено развитие на най старата писменост в света - Дунавското писмо и писмеността на траките/българи/.
  • 51 Любен

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Диоген":

    А "славянска" сигурно важи за поляци, чехи, словаци....!!! Рушняците ни откраднаха "българската" натресоха "славянската" за да ни разиграват и до днес като мулета.
  • 52 Кирил Методиев

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Hoho Boho":

    Нарича се кирилица

    Коментиран от #104

  • 53 ПРЕИМЕНУВАХА

    0 0 Отговор
    Никой нищо не е ПРЕИМЕНУВАл. Това е предложение.
    Абе чудна работа сте това журналистите - рибата в морето, те тигана слагат.
  • 54 Бойко Бор Чвор

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Езиковеда":

    Аз разбирам от езици!
    И с Меркела се разбирам и с Тръмпа, и с Туск и Юкс, и с Путин и с Разпутин!
  • 55 нервен ( разбивача на тролове )

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Додо":

    Има конкретно племе латини ...а от латинския са произлезли днешните романски езици... а не от племето да са произлезли други народности ...щото си изброил някаква главоблъсканица там горе ....въпросното племе латини са асимилирани постепенно от Етруските ...след втората латинска война са тотално елиминирани като фактор получавали статут на римски граждани ...и точка а португалци испанци французи и тн дето си ги надробил са се формирали като нации от други народности/плена ...не бъркай културното влияние с кръвта течаща във вените

    Коментиран от #59

  • 56 нервен ( разбивача на тролове )

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "РЕАЛИСТ":

    Ти май бъркаш латинския език с нещо друго ....или изобщо не разбираш за какво става дума
  • 57 Българин

    13 2 Отговор
    Русофилите са в ШОК!
  • 58 Нормален

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "каракачанин":

    Е как кога на 09.09.Той се празнува от десетилетия.
  • 59 Културата не е патент

    3 15 Отговор

    До коментар #55 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Латиницата произлиза от гръцката азбука както и кирилицата а гръцката и финикийската произлизат от древна тракийска такава. Римляните завладяват западна Европа която тогава сравнение с изтока е обитавана от истински диваци и варвари,за това днешната западна култура произлиза от римската която произлиза от елинската. вече е доказано на научно ниво,че първата цивилизация възниква във Тракия после се премества в Месопотамия и пак се връща на балканите след това се измества на запад под формата на римска империя. По нашите земи има наистина стара културна традиция която не е нито гръцка нито римска всеки с малко повече усилие и добро желание може да стане обладател на тази култура и да властва над народите.

    Коментиран от #62, #64, #118

  • 60 Културата не подлежи на патент

    1 11 Отговор
    Латиницата произлиза от гръцката азбука както и кирилицата а гръцката и финикийската произлизат от древна тракийска такава. Римляните завладяват западна Европа която тогава сравнение с изтока е обитавана от истински диваци и варвари,за това днешната западна култура произлиза от римската която произлиза от елинската. вече е доказано на научно ниво,че първата цивилизация възниква във Тракия после се премества в Месопотамия и пак се връща на балканите след това се измества на запад под формата на римска империя. По нашите земи има наистина стара културна традиция която не е нито гръцка нито римска всеки с малко повече усилие и добро желание може да стане обладател на тази култура и да властва над народите.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор

  • 64 нервен ( разбивача на тролове )

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Културата не е патент":

    Значи българска а не славянска ...и аз това казвам

    Коментиран от #65

  • 65 Даа

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Най хубаво би било да обединим всички славяни под името българи както е било някога преди онези пияндури варягите да се покажат от северните си землянки.
  • 66 Интересно

    0 13 Отговор
    Вместо да генерирате собствено невежество по въпроса, вижте какво ви е написал #42. Намерте в нета този епизод от "Новото познание" на Стойчо Керев с доцент д-р Веселина Вачкова от 20.05.2020. Там е казано всичко за буквите. Приятно гледане.

    Коментиран от #67, #68

  • 67 Даа

    4 0 Отговор

    До коментар #66 от "Интересно":

    За какво ми е да гледам след като знам всичко.стойчо е един откровен масон и манипулатор с паранормалните си глупости които могат да гледат само лелки с тежки отклонения.

    Коментиран от #69

  • 68 Даа даа да

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "Интересно":

    А пък и въпросната госпожа която има вид на прекалила студентка с амфетамини резтяга само локуми.. нищо общо с истинската история.
  • 69 Интересно

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "Даа":

    Блазе ти, щом знаеш всичко!Радвам се за теб! Откровен масон е бил и Сава Стойков Попович!!!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор

  • 71 мишо кекса

    1 0 Отговор
    Празните кратуни разпъват локуми и се захванаха с празниците а с празните маси и храните които тровят раята кой ще се захване?
  • 72 истинко

    1 13 Отговор
    По комунистическо време попитали жител на едно малко градче в България: Абе баьо, има ли 9-ти септември в Танзания? Няма! - отвърнал цървула.
    Та и това е същото - празник 24 май има само в България!
  • 73 сдявяд

    14 1 Отговор
    на русоробите ич не им харесва таз новина и цъкат не, всички знаят защо
  • 74 PATRIOTA

    1 15 Отговор
    24 МАЙ Е ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ УТР МАКЕДОНЦИТЕ КАТО КАЖАТ, ЧЕ АСПАРУХ Е БИЛ МАКЕДОНЕЦ ДА НЕ СЕ СЪРДИТЕ. НЕ Е ПАТРИОТИЧНО ДА СЕ КРАДЕ И ПОДМЕНЯ ИСТОРИЯ, А ГРОТЕСКО ЖАЛКО!!! Евтин PR на едно доказали се айдуци които си отиват и затварят на мръсната страница на новата ни история
  • 75 Езиковеда

    15 2 Отговор
    Езикознанието е наука, а тук пишат всякакви, но не и езиковеди.
    Езиците се движат от синтетичност към аналитичност. Всички езици на Балканите са синтетични. Единствено българският е еволюирал. И то отдавна. Когато конниците на Аспарух пресичат Дунав, техният език вече е аналитичен. Аналитичност се постига само по един начин - чрез влияние. Когато синтетичен език съжителства редом до аналитичен, вторият му влияе и започва да го променя. Българският обаче не е срещал аналитичен език никъде сред народите, с които е бил съсед. Нито на Балканите, нито по време на пътешествието на българите от Стара Велика България. Това, което упорито се пази да не бъде направено като извод е, че българите не са пришълци, а са старо коренно население на Балканите. Че са траки. Защото тракийският е единственият аналитичен език, чийто производен потомък може да бъде българският. Хилядолетия преди Христа тракийският вече е бил аналитичен, изгубил почти изцяло своите падежи. И българите, които тръгват на Север, и съответно се връщат с Аспарух, през цялото време говорят същия аналитичен език. Времевите компоненти също съвпадат, защото да премине един език от синтетичен към аналитичен са нужни хилядолетия. За справка, според езиковедите, за да изчезне един падеж са нужни около 2000 години. Сходството в руническите знаци на аспаруховите българи и на тези в тракийския език също е безспорно. След това обаче българският език е бил подложен на насилие.
    След покръстването българския ези
  • 76 Езиковеда

    13 2 Отговор
    След покръстването българския език изкуствено се "славянизира". И се получава една остра разлика между говоримия български и официално наложения писмен "славянски". Вкарват се думи, вкарват се падежи. Но един език не търпи насилие. Говорната форма отхвърля изкуствено наложената писмена и затова се получава резонанс, който в официалната теория е обяснен като "славянство на езика, при което просто изпадат падежите".
    Славяните няма как да развият аналитизъм и да въздействат над други, защото за това нещо трябват хилядолетия и влияние от някой аналитичен език.
    В българския език и днес има остатъци от падежи при местоименията и някои говори, но това са само остатъци и то при родително-винителната форма на съществителните собствени лични мъжки имена. Както и при някои наречия от именен произход. Което още по-силно говори, колко много време е нужно за структурните / граматични / промени в даден език – цели хилядолетия. Колкото до звателния падеж, според съвременните езиковедски схващания звателният падеж вече не се смята за истински падеж, а като особена форма, която в повечето случаи не е свързана синтактично с останалите членове на изречението, а се явява като странична (вметната). А глаголната система в българския език е най-развита от всички езици около него и само българският език е преминал изцяло към аналитизъм. Нито един от славянските езици няма развита сложна глаголна система и сложни глаголни времена с изключение, донякъде, при сръбския език. Но при
  • 77 Езиковеда

    12 2 Отговор
    Но при него имаме въздействието на българския. Това ясно говори, че славяните не са траки.
    Нашата граматика е коренно различна от граматиката на славянските езици и това го знае всеки езиковед, както в миналото, така и днес. Обстоятелството, че българският език е причислен към славянската група на индоевропейското езиково семейство, се дължи на политически причини или на недоглеждане и заблуждение, и е доста условно. До това се е стигнало при оценка само на неговата външна страна - лексиката и като се пренебрегва фактът, че наред със славянската лексика съществува и друг пласт, не толкова незначителен. А за граматиката пък, въобще, не се говори. Или когато се говори, се изтъква обстоятелството, че българският език е славянски, който е изгубил падежите си.
    Под падеж се разбира отношението на едни думи към други думи в изречението. Например отношение на принадлежност. В нашия език това се изразява с предлога “на”. Пример : Съчинения “на” Пушкин. В граматиката съответното явление се нарича “аналитизъм” или липса на падежи. Съответните езици се наричат аналитични - без падежи. В руския език отношението на принадлежност се изразява с особено окончание в края на думата, което се нарича падежно окончание. Например – Сочинения Пушкина. Виждате, че тук няма предлог “на” както в нашия език, а на края на името Пушкин има падежно окончание “а”. Това е “синтетизъм” или наличие на падежи и съответните езици се наричат синтетични, тоест с падежи. Когато се твърди, че
  • 78 Езиковеда

    12 1 Отговор
    Когато се твърди, че българският език е славянски, но е изгубил падежите си, като единствено доказателство се представят писмените паметници от 9 век, когато славянският език се налага за официален в държавата и писмените паметници през следващите векове до 18 – 19 век, когато се създава новобългарският книжовен език.

    Само че официалният език е един, а говоримият може да е съвсем различен. В посочения период, от 9 до 18-19 век, не е имало звукозаписна или друга техника, чрез която да видим какъв е бил говоримият език. Всичко, което се е писало, се е писало на наложения за официален славянски език. В случая трябва да се направи много важно уточнение-на практика, писмените паметници отразяват голямото противоречие между говоримия език и официалния писмен език.

    Коментиран от #91

  • 79 АРЕ МАРШ

    16 0 Отговор

    До коментар #45 от "България жива":

    при сеструшките ти "славяни", да ядеш кво намериш в контейнерите и да крещиш "слава рАЗИЯ", нали, "передавой"?
  • 80 ЕДИН ОТ МАТРЯЛА

    20 0 Отговор

    До коментар #21 от "Езиковеда":

    Прекрасни изложения, с дребна поправка - няма "славянски" езици, има разни български диалекти и наречия. Горкият Александър Фол го утрепаха заради тази му научна теза. А "матрялът" въбще няма да ви разбере.
  • 81 Факт

    10 1 Отговор
    Символи от пещера Магура, на приблизително 25 хил. год. пр.н.е , 27 от символите напълно идентични с българските букви, цели 27 броя, мислите ли, че е случайно съвпадение, а ???

    Коментиран от #89

  • 82 Факт

    1 0 Отговор
    Защо няма опция за прикачване на файл да ви покажа ?
  • 83 Rsdo

    8 0 Отговор
    Според Путин била македонска. И русофила е готов на всичко, дори и това ще признае в имито на великия Путин. Чакаме извинение от Путин.

    Коментиран от #88

  • 84 hystory

    1 0 Отговор
    руснаците са наследници на викингите/майстори на войната/ а ние българите ги научихме на четмо и писмо

    Коментиран от #87

  • 85 Киприян

    3 0 Отговор
    Малоумно е България да се отказва, от своето историческо наследство. Старобългарската цивилизация е в основата на Славенобългарската цивилизация Христианизирала половин Европа.
  • 86 Най напред

    0 11 Отговор
    да си отговорим на въпроса ЗА КОЯ ПИСМЕНОСТ става дума? Защото глаголицата е създадена и разпространена от двама византийски мисионери с политическа цел - за приобщаване на /по днешному казано/ -западните славяни към византийското влияние. А кирилицата е наследник на гръцката азбука, няма да злизам в подробности, но е близка видимо до гръцкото унциално писмо . От кого и за какво - спорно. Това обаче е азбуката, с която се приобщава руската православна църква към византийската традиция. И двете са СЛАВЯНСКИ -като предназначение и като повод за създаване. Всъщност решението на Парламента има ПОЛИТИЧЕСКА цел - да ни отдалечи още повече от мисълта и съзнанието, че сме славяни. Ив името на тази цел ще трябва да забравим дори Вазов - "Че и нийсме дали нещо на светът/ и на вси славяни книга да четат..." Че какво е Вазов пред Мустафа?
  • 87 Вие българите

    0 10 Отговор

    До коментар #84 от "hystory":

    дето се подписвате на латиница... сте научили някого най-вече на отстъпничество и незачитане на традициите си.
  • 88 Я прочети пак

    1 6 Отговор

    До коментар #83 от "Rsdo":

    казаното от Путин по този повод? "Създадено в македонската земя" - а това е исторически факт, но не като северномакедонски, а като земята на Александър Македонски - не значи, че е македонска ...
  • 89 Преди прочие

    8 0 Отговор

    До коментар #81 от "Факт":

    славянике... с черти и резки четяха и гадаеха, бидейки езичници..." - чел ли си това?
  • 90 Е чак през

    0 8 Отговор

    До коментар #21 от "Езиковеда":

    "хилядолетията" е доста пресилено казано. Останки от синтетизам има и у Софроний, и дори у Ботев - че и допреди едно поколение /70-80те години на ХХ век в диалектите. За не забравяме - половин хилядолетие българите са по принуда билингвисти /турският е езикът на администрацията/, като прибавим и възхода на гръцкия език / за религиозни нужди, но не само/ - ето една от причините за премминаването от синтетизъм към аналитизъм. Не е тук мястото за подобни дискусии - но си има достатъчно изследвания по този въпрос /изкушавам се да припомня и една незаслужено позабравена книга на проф. Кирил Мирчев -"Сръбската наука за езика на македонските българи", С.,Министерство на Просвещението, 1943г., макар и не изцяло по тази тема/.Така че да се говори за "хилядолетия" на процеса е меко казано -неточно...

    Коментиран от #101

  • 91 Забравяш обаче

    0 6 Отговор

    До коментар #78 от "Езиковеда":

    топонимичните и ономастичните паметници, които са носители на доста информация, както и днешното ВИДИМО сходство на съвременното състояние на езиците от групата на славянските езици.

    Коментиран от #92

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор

  • 96 географа

    1 8 Отговор
    Не мога да разбера на кого е нужен този фалшив патриотизъм. Та ние пишем на азбука , която е дошла наистина от Русия-при император Петър I се прави тотална реформа на примитивната "кирилица" дошла от българските земи-впрочем тя представлява 60% гръцката азбука с двайсетина знаци от "глаголицата". Ние би трябвало да се гордеем с първопричината на "кирилицата"-а именно азбуката на Кирил и Методий, впрочем, които не са били славяни.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор

  • 100 Е време беше за промяна

    7 0 Отговор
    След като кирилицата е създадена в БГ ,в българската държава по изрично поръчение на български цар какво да мислим,чия е?,Къде са били славяните тогава?Т.н. славяни като сборно понятие на различни народи къде са сега,не може да се са претопили безследно,ако ги е имало?Но в днк -то ни са едва 2-3 % славянски гени,а най голям процент на траки и българи.Т.е траките са били тук ,а не славяните.Хърватите които първи получават глаголицата от Кирил и Методий не се считат за славяни и до днес,а руснаците както са омешани не са обявили публично тяхното днк.Дори кирилицата да е претърпяла трансформация с премахване на някои букви това не променя смисъла на създаването й.Това ,че някои букви съвпадат с гръцките ,не означава че се произнасят еднакво,дори изобщо.Тяхната е взаимствана от от минойците ,но въпреки това азбуката им е официално гръцка.Има определена мистерия около славянството или е грешка в прочита и значението на думата.
  • 101 Езиковеда

    6 0 Отговор

    До коментар #90 от "Е чак през":

    За старобългарски ни се представят първите преводи на църковна литература, направени от Кирил и Методий през 9 век. Тези преводи са на славянски език, който е език на славянско племе или на няколко племена, но далеч по-малочислени от тракопеласгите. Тези славяни са се заселили на Балканите, много преди да има голямо преселение на славяни на Балканите от 5-6 век. Това не е език на българите. Доказателството е фактът, че в тези преводи имаме 6 или 8 глаголни времена, тоест има придвижване към аналитизъм. В славянските езици и днес глаголните времена са 3-4. Или този славянски език, обявен за старобългарски и старославянски, от който произлизат другите славянски езици се е развил от аналитизъм към синтетизъм – абсолютно противоречие и глупост. Защото, както беше посочено, езиците се развиват от синтетизъм към аналитизъм, а не обратното. Ето как се обяснява дадената ситуация. Това славянско племе, чийто език е взет и наложен за официален, е претърпяло влиянието на аналитичния български език около него. Днешният сръбски език, под влиянието на българския има 7 глаголни времена. Сходна ситуация. За старобългарски може да се говори от 15 век насам, когато граматиката на българския език се запазва, защото е изключително древна и улегнала и повлияла върху много други граматики, но лексиката в нашия език е подменена, главно с руска.

    При правенето на съответния речник например, голямо значение има „Етимологичен речник на българския език”, където се посочва, кои ду
  • 102 Езиковеда

    6 0 Отговор
    При правенето на съответния речник например, голямо значение има „Етимологичен речник на българския език”, където се посочва, кои думи ги има в старобългарски, старославянски или църковнославянски. Тези три понятия са за едно и също нещо-езикът на славянското племе, чийто език е взет за литургичен. Понеже това славянско племе, може и няколко племена, е претърпяло аналитичното влияние на българското мнозинство, то в църковнославянски има думи, които ги има в български, но ги няма в славянските езици. Именно тези думи могат да се сметнат за изконни български, защото съответният славянски език, наложен за литургичен, ги е възприел от заобикалящите го българи.
    С преобладаващата славянска лексика говорим от 14-15 век насам, сиреч от 5-6 века. Не е толкова много като време. Иранската, индийската, тюркската и др. лексики , не са решаващи като количество, както е славянската лексика, защото тези езици не са били налагани за официални при нас дунавските българи.
    Освен писмеността, българите са дали и много други неща. Като обогатяването и развитието на културата на славяните, чрез погрешно наречената старобългарска книжнина, която е църковнославянска, защото е написана на църковнославянски език, а не на старобългарски, но е написана от български книжовници. Затова е по-добре да се нарече българска църковнославянска книжнина. Старобългарски е езикът на българите отпреди хилядолетия, а не този, наложен за официален литургичен, с приемането на християнството през
  • 103 Езиковеда

    6 0 Отговор
    Старобългарски е езикът на българите отпреди хилядолетия, а не този, наложен за официален литургичен, с приемането на християнството през 9 век. Това не е началото на българската народност и се отнемат хилядолетия от историята на България.
  • 104 Hoho Boho

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Кирил Методиев":

    Кирил и Методий са създали глаголицата.
    Климент Охридски създава нашата азбука в България.
    Това е българска азбука. Как да я наричам?
  • 105 Hoho Boho

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Липсва логика в това, което си написал.

    Латиница продължава да си носи името на народа, който я използвал за първи път.
    Народ, който се е претопил и вече не съществува.
    /затова латиницита не се нарича италианска, румънска.../

    Българицата продължава да си носи името на народа, който я е създал.
    Народ, който продължава да го има и сега.
    /затова българицата не се нарича руска, славянска.../

    ...България е най-древната държава в Европа
  • 106 ТЪПАКО

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    "Славия" е от "слава", не от славяни, аман от рубладжийски тупани!
  • 107 рАЗИЯ УМЕРЛА

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "България жива":

    Ми ходи си при "братята славяни" с рАЗИЯтски Гугър-превод на български. Усек, тролей олгински?

    Коментиран от #109

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор

  • 116 Сиси

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Георги":

    Много ми се струва че не си българин ами кои е измислил езика и буквите да не е някои руснак или англичанин ли може би Монголия след като сме една от наи старите държави в Европа все трябва да казваме че са измислили хора които са дошли много следната като русия игумени и Англия сами се унижава к все да не се обадят другите
  • 117 Сиси

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "България жива":

    Никога не е имало славяни и никога не е имало славянски царе,царици,градове,съкровища и артефактк и няма нито една държава славяни и няма да има само в умовете на комунистите
  • 118 Сиси

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Културата не е патент":

    Наи старата кйлтура е тракийската,после идват гръцката,римската,наи старата писменост е тракийската после идва гръцката и първите хора е Европа са траките от тях произлизат римляните и гърците от Северна Гърция а от Южна са араби
  • 119 Сиси

    0 0 Отговор
    Ние българите сме траки ,сърбите,румънците,македонските,черна гора,хърватите,словенците

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към анкетата