Last news in Fakti
18 Октомври, 2021

Трябва ли българският президент да има право да предлага законопроекти на Народното събрание?


Трябва ли българският президент да има право да предлага законопроекти на Народното събрание?
Да
78% (5472)
Не
18% (1266)
Колебая се
1% (87)
Нямам мнение по този въпрос
3% (218)

Коментари

  • 1 Очеизвадно

    16 10 Отговор
    Разбира се че предлагането на законопроекти е изконно право на Президента на РБ, защото е избран от болшинството български граждани. Политическите партии, участници в НС внасят законопроекти, но дори и партията с най–голямо болшинство няма превес над гласовете за президент.

    Коментиран от #32

  • 2 Мунчо Радев

    16 25 Отговор
    Мунчо вдигна цените на тока, газта, хляба, олиото... Спря строежа на хемус... Остава и още закони да предлага...

    Коментиран от #14, #26

  • 3 МОЖЕ

    12 6 Отговор
    Като прелюдия към президентска република.
  • 4 безпартиен

    15 3 Отговор
    И да предлага ако не ги приемат кел файда.
  • 5 ЗАВИСИ

    14 10 Отговор
    АКО Е РАДЕВ ТРЯБВА ДА МОЖЕ , АКО Е ГЕРДЖИКОВ ТРЯБВА ДА НЕ МОЖЕ ЗАЩОТО Е ПОДЛОГА НА БОЙКО !

    Коментиран от #7

  • 6 Грульо

    13 6 Отговор
    Еми щом депутатите са толкова некадърни, че не могат да измислят подходящи за народа закони, не само президента трябва да може да предлага, а и читателите на Факти трябва да предлагат законопроекти. :D

  • 7 Схемата

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "ЗАВИСИ":

    Погледни коментар 4. Много точно казано– ако мнозинството в парламента не подкрепи предложението, то си остава просто предложение. И до сега сме го виждали, само че с правото на президентско вето– той налага, не го подкрепят, няма вето. Според мен въпросът е зададен в аспект "законодателна инициатива " на самия президент ( независимо кой е той), а не очакване на определена партия да внесе проект за закон или промяна на действащ такъв. Ако се въведе подобна практика, това ще доведе до укрепване на президентската институция и пресичане на лобистките интереси, прокарвани чрез определени партии( не без бонуси за лобистите, разбира се).
  • 8 Леле

    11 8 Отговор
    Ами той президента първо трябва да спазва законите които вече съществуват, пък после да предлага нови закони. И най-вече да спазва главния закон на държавата - Конституцията. А не да назначава канадски граждани за министри в крещящо нарушение на главния закон, само защото били казали, че се чувстват българи. Кирчо може да се чувства и Марсианец, но по документи е с двойно гражданство - българско и канадско към датата на назначаването му за министър.

    Коментиран от #9

  • 9 Анализ

    10 10 Отговор

    До коментар #8 от "Леле":

    С коментара си освен мнението си за гражданството на Кирчо, ясно даваш да се разбере, че визираш Президента Румен Радев. Това е много положителен знак, от който се разбира, че очакваш Радев отново да е президент, което несъмнено ще е най–доброто за България. Безспорно е, че всеки трезвомислещ българин ще даде вота си за Румен Радев и той ще спечели втори мандат още на първия тур.

    Коментиран от #11, #18

  • 10 факт

    9 11 Отговор
    Няма по-добро за една държава от Президентска република и силна армия
  • 11 Мислещ

    13 8 Отговор

    До коментар #9 от "Анализ":

    Трезвомислещите българи отдавна сме наясно, че Радев е поредната подлога на Козяк, но иначе си прав, ние трезво мислещите сме толкова нищожна бройка, че следващият мандат му е гарантиран.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор

  • 13 един от многото

    10 2 Отговор
    Когато народното събрание е място където депутатите си показват новите дрешки и си уреждат далаверите , не само , че може , но е и задължително. Друг е въпросът , че същите тези депутати трябва да приемат тези законопроекти , което никога не се случва!
  • 14 пенсионер

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Мунчо Радев":

    Явно мама и тате те хрантутят още , щом не знаеш от кога олиото стана луксозна стока! А щом не си разбрал защо на места е спряна автомагистрала Хемус и защо тока има такива цени , явно или си гербаджийска калинка , или мислиш с гръбначния си мозък!
  • 15 Българка

    9 10 Отговор
    Категорично НЕ. Като гледам какъв глупав президент имаме в момента, най-добре да няма това право. Най-добре да може да прави предложение към комисия излъчена от редовно НС и да няма такава комисия при служебно правителство.

    Коментиран от #16

  • 16 Люба

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Ти явно си тъпа,чак вдлъбната калинка!

    Коментиран от #17

  • 17 Българка

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "Люба":

    Ти си много умна, след като само обиждаш, поне кажи защо. Фатмака за няма и година управление срина икономиката и искаш тоя групак да прави закони? Май ти не си много умна.

    Коментиран от #22

  • 18 Ай стига бе

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "Анализ":

    Ха-ха-хааа, Радев е сигурен, че ще бъде преизбран. Обаче повечето от хората мислят, че това не бива да става ако не искаме да продължава катастрофата до която ни докара само за 6 месеца еднолично управление. Няма област в която да не се провали тотално. Кораба потънал на 2 метра от брега ни е ярко доказателство за неговата и на калинките му некадърност.
  • 19 Студопор

    4 4 Отговор
    Като цяло мисля, че България трябва да е президентска република. В една държава трябва да се знае кой взима решенията и кой командва. Не да ми се дърлят 240 мотора и като се прецакат нещата, всеки да вика "не бях аз, опозицията беше".
    Един начело, като се издъни - режем му главата и следващия да има едно на ум!! Така знам аз нещата.

    Коментиран от #31

  • 20 Студопор

    4 3 Отговор
    България като цяло трябва да е президентска република според мен. Един на чело, да се знае кой командва. Не 240 мисирки да се дърлят и после всеки да вика "опозицията е виновна".
    В една държава трябва да се знае кой командва. Като се издъни - режем му главата и следващия да си има едно на ум как ще управлява!!
  • 21 Спецов

    6 4 Отговор
    Народа искаме президентска република с президент Румен Радев. Всички участвали в политиката , в приватизацията ( ограбването) на България след 1989 в затвора за тероризъм срещу държавата. Само така България ще изплува от блатото и ще тръгне напреднапред
  • 22 Аве

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Че си умна умна си ама не чак толкова
  • 23 Павел Пенев

    4 3 Отговор
    По важното е президента да има право да назначава и разпуща Министерския съвет, за да не може такива нагли и корумпирани типове като Боко тиквата да стоят в правителството,да крадат и да не си подават оставката.
  • 24 33333

    6 3 Отговор
    НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДЛАГА ЗАКОНОПРОЕКТИ, ВЪРХУ ГЛАСУВАНЕТО НА КОИТО ПОСЛЕ ИМА ПРАВО НА ВЕТО! ТОВА СА ПОПУЛИСТКИ ИДЕИ, НЯМАЩИ ОБЩО С ПРАВНИТЕ НОРМИ! ТАКА МОЖЕ ДА ВЛИЯЕ ВЪРХУ РЕШЕНЯТА НА НС, В ПОЛЗА НА СВОИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ. И НЯМА ОБЩО С ФЕНКЦИИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ПО КОНСТИТУЦИЯ.
  • 25 гражданин

    3 2 Отговор
    Прeзидeнтът сe избирa чисто мажоритарно и то от най-най-голям дял бългaрcки грaждaни в сравнение с всички останали избори (парламентарни, местни) и е натоварен с изключително много доверие и очаквания от населението- това е неспорен факт !
    Сегашните му правомощия са изключително ограничени, но въпреки това и днес виждаме как един сериозен и национално отговорен Президент може да работи и какво доверие събира!
    Олиграхично -партийният задкулисен модел на формалната и фасадна "парламентарна демокрация" отдавна показва своето уродливо лице , но в последните години е направо зашеметяващо не-одобрявана.
    Несъмнено и затова 80% категорично заявяват , че Президентът трябва да има законодателна инициатива.пък и огромен дял от българите искат президентска(полу-президентска република),а не фасадна партийна парламентарна демокрация.
  • 26 ИСТИНАТА

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мунчо Радев":

    Вече 30г. няма никакви
    съществени демократични реформи!

    Здравето е най-ценното за всеки човек!

    Продължителността на живота и смъртността
    са най-верния показател
    за здравето в държавата!

    Българите са последни по продължителност на живота в ЕС!
    Българите са първи по смъртност в ЕС!
    С ужасяващо здравеопазване!

    Щe направят ли ПП и ИТН
    законодателни реформи в здравната система?

    Или ще продължава да бъде нереформирана?
    По съвецки,
    с една единствена бездънна ЗОК?

    В Германия са 20 конкуриращи се ЗОК!
    В Канада всяка провинция си има ЗОК!
    А конкуренцията е двигателят на капитализма!
    Социализмът, СССР и НРБ умряха, поради липса на лоялна конкуренция!

    Дали ПП и ИТН
    cъщо щe прoдължaват Пoдмянaтa нa Прoмянaтa?
    Вече 30г. е комунистическата имитация на демокрация!

    Дали здравеопазването ще продължава да е по съвецки?

    Коментиран от #29

  • 27 На Радко това му се иска

    4 3 Отговор
    А трябва само да посреща делегации
  • 28 Долен команиз

    2 6 Отговор
    Президента трябва да може да предлага законопроекти, но само ако това е нашия съвеЦки ръководител Румен Решетников.Ако друг стане президент не трябва да има това право.
  • 29 САП

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "ИСТИНАТА":

    Конкуренция в здравеопазването е добро като идея, но само да са не застанали счетоводители на чело на болниците.
    Че тогава ще разбереш за какво става въпрос.
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор
    Зависи от президента, ако е зеления чорап може.

  • 31 Сатана

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Студопор":

    Първо,България е колония.Второ,президенският пост е ненужен, още от създаването си е носил само разделение на Българите.

    Коментиран от #36

  • 32 СУВЕРЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Очеизвадно":

    КАКВО БОЛШИНСТВО , кви 5 лв. 1,5 мил. от 6,5 мил. гласоподаватели не е болшинство. Радев със служебните си правителства , направи ново Хоро-Радево хоро. 12 години няколко крачки напред сега 20 години назад. Радев и Киро лъжата и Оня с биволските очи и бобърска мутра са точно като чалга песента -Тръгнали са тримата глупаци , да напълнят с манги своите калпаци....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор

  • 35 Факт

    3 0 Отговор
    Предвид че напоследък са само мунчовци и Плевнелиев и Радев съм категорично против!
  • 36 Студопор

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Сатана":

    Глупости са това. Разделението в политиката не се причинява от президентския пост, а от разликата в мненията. Едни са съгласни с даден политик или идеология, други - с друга. Всичко останало е диктатура и фашизъм.
  • 37 Иво🇧🇬

    2 1 Отговор
    Фашисткия режим на Радев започна да заглушава най четения сайт на пик. Много познато от комунизма когато заглушаваха радио Свободна Европа. Хора трябва да спрем фашизма.
  • 38 росен

    0 0 Отговор
    какво ще предлага на 14ноември, ще го изчегъртаме

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към анкетата