10 Юли, 2024

Спасението от политическата криза в България е....


Спасението от политическата криза в България е....
Парламентарната република
14% (854)
Румен Радев да обяви президентска република
29% (1742)
Военен преврат
15% (932)
Разпускането на партиите и парламента
21% (1262)
Избори до дупка
11% (681)
Друго
4% (225)
Колебая се
2% (111)
Не ме вълнува
3% (206)

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    25 4 Отговор
    Политиците са Безотговорни

    Коментиран от #2, #8, #9, #10, #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боклуците на Боклука

    23 2 Отговор
    Трябва лустрация на всички бивши и сегашни депутати от началото на прехода досега,както и на тяхното обкръжение. Крадци и Мошеници не ни трябват.

    Коментиран от #38

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 да де

    25 3 Отговор
    Поредната тъЪпа анкета поне 3 от въпросите са безсмислени.
  • 12 Фанфан Бодила

    11 5 Отговор
    Решението е френския модел на управление и партии/коалиции под 10 процента електорална подкрепа да не влизат в Парламента.
  • 13 Ежко Бежко

    25 5 Отговор
    Как можете от всички отговори да изберете грешния. Радев НЕ може да обяви президентска република, няма такива пълномощия, дори и да иска да го направи. Това става с Велико народно събрание, а щом става дума за депутати....сещате се. Само с военен преврат може да се смени държавното устройство. За съжаление военен преврат е невъзможен, защото няма военни. Пък и господарите няма да ни оставят да го направим. Избори до дупка са безсмислени, защото няма кой да гласува. На есен пак ще изберем същите, защото сме големи умници. Костадинов многократно обясни как и защо, но на нас все не ни харесва, та си гласуваме за старите мутри.
    Нещо може да се промени само с външна намеса. Това е жалкото ни състояние. Дотогава пийте си ракийката, само гледайте да не ви завлекат на фронта, или да ви пуснат няколко ракети. Аз разпродавам всичко тук и се изнасям. Остарях да ви чакам докато поумнеете.

    Коментиран от #22

  • 14 Друго

    4 7 Отговор
    Мажоритарен вот

    Коментиран от #15

  • 15 Коментар до #14

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Друго":

    мажоритарния вот в България е опасен.

    Доста хора по места зависят от местни величия

    Коментиран от #40

  • 16 верния отговор е друг

    4 5 Отговор
    трябва да се смени чипа на доста народни представители, и да разберат че без да работят заедно няма да се получи.
    Иначе казано
    Без ГЕРБ и особено ДПС с неговия 400 000 хард електорат , правителство няма да има

    Коментиран от #20

  • 17 Трол

    3 8 Отговор
    Паралементарната република ще оправи нещата.
  • 18 Защо ли

    7 3 Отговор
    Го няма избора мажоритарни избори??? Има ги в развити демокрации но любимците на народа ги е страх от оценката на избирателя и предпочитат да си се редят сами за парламента. Без мажоритарни избори свестен човек няма да бъде допуснат в парламента защото партийните централи искат послушковци

    Коментиран от #21

  • 19 Оператор на права лопата

    7 6 Отговор
    Военен преврат. Отдавна съм го казал.

    Коментиран от #23

  • 20 Да де,

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "верния отговор е друг":

    но онея стават дупетати само за да си напълнят гушите, за личен келепирец. Друго нищо не ги интересува. Трябват хора, които наистина да мислят за държавата и народа, но за сега такива не се виждат. Високопарни приказки и ще, ще, ще, а като се набутат в заветното место, никакви ги няма. Не можеш да ги познаеш. Трябва както Петър Клисаров го казва, да се въведе пряка демокрация. Крадеш, лъжеш , слдва разследване, конфискация и вън, и никога повече да заемаш изборна и държавна длъжност.
  • 21 Прочети 15

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Защо ли":

    и ти дава отговор.

    Коментиран от #33

  • 22 Бездомен самоед

    4 11 Отговор

    До коментар #13 от "Ежко Бежко":

    Костадинов? Детето, лабораторният проект на ПеПе? Този ли ти е обяснил нещо?
    Това творение на жълтопаветниците Костадинов, е в парламента, само за да могат ПеПейците да се упражняват на популизъм на негов гръб и да се издигат в очите на радикализираните дясно мислещи, онези с жълтосините знаменца на профилите във фейсбук. И вече съм 100% сигурен, че е съвместен проект на ПП и ГЕРБ, чийто партиен рейтинг трябва да бъде употребен в точно определен момент, когато трябва да се вземат "важни" решения за едни хора от Брюксел и Вашингтон.
  • 23 И от къде

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Оператор на права лопата":

    военни? А тея, от базите, какво мислиш, че ще правят?
  • 24 Сибирският бръснар

    9 2 Отговор
    Партизанско файтонджийската система подведена под измамната представа "демокрация" не може да съществува. Това е фикция, която разлага държавността. Партиите са съставени от продажни индивиди, събрани на борсовата сцена на големите посолства. Държава може да има само при здрав ред и национален приоритет, ръководена от силен лидер-патриот, опазил се читавв и неопетнен от световните сатани. От никакви бойковци, мафиоти, нищожества и т.н., купени от посолствата за 2 пачки долари.
  • 25 Ха..

    0 9 Отговор
    Естествено,че правилният отговор е №2 - Румен Радев да обяви президентска република,но никой не го иска
  • 26 Някой

    7 1 Отговор
    Това каква република е, не се гледа по сегашни личности. Те се сменят. Както е Радев, преди бе Плевнелиев. А и на Радев му изтича втори мандат и не може дори да се кандидатира за нов президент, дори да е президентска република. Един човек е по-лесно да се побърка от много. Но парламента ни е пълен с предатели.
  • 27 пери

    7 1 Отговор
    Как така Румен Радев ще обявява президентска република? Това би било еднолично решение, а той няма правомощия да го вземе. Що за неадекватни внушения?

    Смяна на политическата система е изходът, но никоя партия няма да го допусне. Нямаше и такава опция за избор сред отговорите.

    Коментиран от #41

  • 28 анкета за кухита

    10 1 Отговор
    Ако бях много прост бих направи такава анкета.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 1 Отговор
    Президента не може сам да си обяви президентска република! Това става с промени в Конституцията!

    Коментиран от #43

  • 31 Хмм

    4 2 Отговор
    нямаме подготовка за правилен избор! политиките на всички ЕС държави клонят към разпад и става все по очевидно след всеки нови избори и нов политически лидер(победител). Мисля че някой много-силен кукловод, планира разпада на европейските държави за ново централно управление във Европа за всеки щат (бивши държави). Може и за това да наливат толкова много в Украйна. Може и да е цел на НСР агендата
  • 32 Гост

    3 2 Отговор
    Девет баби - хилаво дете. Докато не сведат броят на партиите до 3, а броят на депутатите до един от окръг, нама как да има съглашение и напредък.
  • 33 Ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Прочети 15":

    Та значи тези местни дерибей казват на хората за коя партия да гласуват а централите на партиите издигат хората посочени от дерибеите...нещо да ти е неясно??? Или твърдиш че партийните централи са честни и работят за народа??? Без мажоритарни и един свестен не може да се промъкне през цедката на партийните централи
  • 34 Борис

    6 2 Отговор
    Отговорите не са написани коректно. Президент не може да "обяви" президентска република. Това се прави с промяна на конституцията през Велико Народно Събрание. Така цялата анкета става нелегитимна. Старайте се малко повече. Иначе това е единственият възможен изход от политическото безвремие, в което се намираме.

    Коментиран от #46

  • 35 Ти си

    6 1 Отговор
    И тук ще кажа - няма истинска свобода и промяна без кръв !
    В историята примери за това има колкото искате .....
  • 36 Спасението е

    3 4 Отговор
    Промяна в Конституцията - който спечели изборите да прави правителство. В противен случай ще се въртим в омагьосан кръг и ще се харчат пари за избори с приблизителни резултати.
  • 37 ТтТ

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Има безотговорни и наивни гласоподаватели! Гласуват за фокусници, a искат реални резултати! Да, да, ама не!

    Коментиран от #73

  • 38 Евро Пейка

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Боклуците на Боклука":

    И какво като се направи лустрация и какви ще са последиците от нея ? Кой ще я прави тази лустрация и как ще повлияе въобще на живота в България ?

    Коментиран от #67

  • 39 Айде

    6 2 Отговор
    Истината е в парламентарната република, но с парламент, избран мажоритарно, без участието на партиите! Парламентът да избира само премиер по критерии за обществен морал и доказан професионализъм и да приема закони! Мандатът на парламента да се прекратява при обществен рейтинг под 50 % за шест поредни месеци! Никакво влияе върху държавните власти и институции от парламента! Премиерът да се утвърждава и от президента! Възможност за отзоваване по реда на избора!
  • 40 Айде

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Коментар до #14":

    А при сегашния вот няма зависимости, така ли! Гражданското общество трябва да управлява директно чрез мажоритарни избори и разделение на властите в държавата! Без участие на партиите, неграмотните и не знаещите български език! Няма проблем областните прокурори и съдии да се избират от съответното население по критерии за обществен морал и доказан професионализъм, определени от парламента!
  • 41 Ами да

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "пери":

    Трябва да сменим псевдо демокрацията с демокрация! Власт на гражданското общество чрез директни мажоритарни избори в едно мандатни райони и истинско разделение на властите в държавата! Без изборни права за неграмотни и под основно образование!
  • 42 Винкело

    6 1 Отговор
    На практика "Военен преврат", "Разпускането на партиите и парламента" и "Не ме вълнува" са едно и също. Така че 41% искат всичкия боклук на стадиона.
  • 43 Град Козлодуй

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    в България няма Закони

    Коментиран от #44

  • 44 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Град Козлодуй":

    Има закони, но няма кой да ги знае и спазва.

    Коментиран от #72

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 съгласна съм с Борис

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Борис":

    РАЗБИРА СЕ, че президентът не може да обяви президентска република (управление). ВЪОБЩЕ не съществува такъв вариант в конституцията. ЖАЛКО за неграмотността на някои, които са писали минуси тук.
    Но по начало не се славим с политическа грамотност - иначе нямаше да стигнем до тук - един дебел да ни оправя с 200 и влачи десетилетия най-назад в ЕС, друг тлъст невроатлантик да се зъби на всичко, що не му отговаря на неговия интерес и на Магнитски.
    САМИ си ги избираме!
  • 47 както каза великият

    7 9 Отговор

    До коментар #45 от "😂😂😂":

    и мастит баце, президентската институция е ЕДИНСТВЕНАТА читава в страната от едно известно време насам.
    Колкото и да не се харесва президента на някои (те вероятно си залитаха по пастирката), той си има МНОГО И ДОБРИ качества.И е ЕДИНСТВЕН ИЗБРАН С ПРЯК ИЗБОР в страната (другите се подвират със 7% общо купени гласове) и ЕДИНСТВЕН и винаги с одобрение от хората НАД 50%.
    Анадъмо?

    Коментиран от #54

  • 48 666666

    10 0 Отговор
    Въпросите не са зададени коректно.Явно с умисъл .Радев не може да обяви Президентска Република защото по Конституция сме Парламентарна.За това трябва да има промяна в Конституцията.Военен преврат няма как да стане защото няма мъже с топки в армията .Всички са предатели и страхливци.А,нямаме и оръжие за това .Всичко е разпродадено или подарено.Дори и да има малко оръжие някъде то ,от толкова много джендъри в БГ няма шанс нещо да стане.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Урко

    6 0 Отговор
    Ако лицата Бойко, Наско, и ахмед се отдадат на пенсиите и гледане на внуците половината работа е свършена особенно за Бойко.другине няма да се оправят но тези правят най големите проблеми и ни дърпат назад
  • 52 Здрасти

    4 2 Отговор
    Според мен изхода, е в смесена избирателна система и двукамарен парламент, два парламента, с по стотина депутати. Така повече няма да има Борисов или Пеевски, които хем да управляват правителството, хем да пишат бг законите. Също и пълна забрана на двойното гражданство и гласуването в чужбина.

    И за двата парламента половината депутати се избират пропорционално в 7-8 пропорционални района, 3 в Северна България, 3 в Южна Българияи и един-два района в София, защото там живеят 1,5 млн, което е около 20% от неселението на България. Другата половина депутати се избират мажоритарно в 50 мажоритарни района.
    Единия парламент е законодателен, там се пишат законите. Втория парламент е изпълнителен, назначава, контролира и уволнява правителството, приема бюджета, определя външната политика, ратифицира международни договори. Като за председатели на двата парламента се избира само измежду 50-мажоритарни депутати, като мажоритарен депутат няма право в мандата, си да се кандидатира за министър. Ако мажоритарен кандидат не изпълни мандата, си докрай и напусне парламента, в следващите 10 години няма право да бъде депутат, министър, кмет, общински съветник. А пропорционалните депутати нямат право да, са председатели, но имат право да напускат и стават министри, кметове...
    Президентската институция най-добре да, се закрие и функциите и да се поемат от председателя на изпълнителния парлсмент, премиера и външния министър. А съдебна амнистия да, се прави от висшия, съдебен
  • 53 5% граница!

    4 3 Отговор
    СПАСЕНИЕТО ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ Е....вдигане от 4% на 5% границата за влизане на партия в Парламента, както е в Германия и ЕС. Тогава токива недоразумения като ИТН и Величие нама да ги има там!!!!!

    Коментиран от #58

  • 54 Някой

    3 4 Отговор

    До коментар #47 от "както каза великият":

    Аз пък смятам, че президента Радев е същия... като Борисов и Пеевски.

    Христо Иванов се оказа най-читавия политик. А Атанас Атанасов, Румен Петков и повечето депесари са като когнитивно разоадащия се Джо Байдан. Не искат да се пенсионират искат да работя докато са живи депутат, искат да умрат като депутати.

    Коментиран от #59

  • 55 Парадокс Бг

    3 0 Отговор
    5% граница за влизане в парламента и създаване на Комисия за проверка на Изборите!!!!!!

    Коментиран от #63

  • 56 Възмутен

    3 3 Отговор
    Никога не съм виждал гражданско общество, което е толкова сляпо и глухо!!!!! Ако отидат поне 50% българи да гласуват, България ще се оправи!!!!

    Коментиран от #61

  • 57 404

    2 2 Отговор
    мара га я измислила 100%
  • 58 Някой

    1 3 Отговор

    До коментар #53 от "5% граница!":

    Единствено може да ни оправи, ако в парламента първата политическа сила, взима 51% от депутатите, т.е. праеи самостоятелно правителство. А всички следващи политически сили си разпределят пропорционално останалите 49%.
  • 59 404

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Някой":

    ти не си добре!
  • 60 Въприс

    3 0 Отговор
    Като "Разпускането на партиите и парламента", кой ще управлява? Кой ще пише закони, кой ще правораздава...? Т. е. който е за това е за анархия/всеки си прави каквито си иска, кара си пиян или с 300км/ч, паркира си където си иска, пребива, убива... който си иска/ или за диктатура. Диктатура, е някой като Пеевски/Ахмед Доган/, Борисов, Путин, Доналд Тръмп, Реджеп Ердоган, ... да обсеби цялста, власт, да коли и да беси. И всички останали да сме му роби и да правим каквото ни заповяда.
    Аз не искам да, съм роб, не искам господар робовладелец като Пеевски/Ахмед Доган/ или Борисов.

    Коментиран от #62

  • 61 Някой

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Възмутен":

    А съм за прогресивнен данък доход, за диференцирани по-ниски ДДС ставки за бутилирана вода, основни храни, като хляб, фасул, леща, ориз, олио, домати, краставици ... лекарствата, учебници, тетрадки, химикалки, книги. За пенсионна реформа така щото държавната пенсия да, не е заслуга въведена в България от комунистите, а да е социална помощ за стари хора. Аз съм за това всички стари хора над 70 годишна възраст да получават еднаква държавна пенсия за старост.

    За кого да гласувам? Като никоя партия не е за това което искам и като 99% от политиците и партиите у нас са мошеници, некадърници и не си изпълняват обещанията.

    За кого да гласувам, като искам да имам мажоритарно избран депутат, да знам, че това, е моя депутат, да знам къде му е приемната, кои са му сатрудниците и кога му е приемното време...

    Коментиран от #82

  • 62 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Въприс":

    сега е същото,само го правят все едни и същи,демократична анархия е
  • 63 факуса

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Парадокс Бг":

    и 51 % избирателна активност минимум
  • 64 Няма как да не се впечатли човек

    2 0 Отговор
    от красноречивия процент за доверието в парламентарната република. Трагично е положението, щом отново ще разчитаме на някакъв спасител. Така можем да измрем всички, чакайки го.
  • 65 0001

    2 2 Отговор
    Задължително импичмън на гумен гадеФ
  • 66 Някой спомня ли си

    2 2 Отговор
    как преди 3-4 години Борисов се кълнеше, че ще направи пълна ревизия на масовата приватизация? И как неговите калинки, начело с една д-р Дариткова, внесоха проект за нова конституция, измислен от Спондж Боб, известен също като Барни Ръбъл, иначе Дани Кирилов, тогавашен правосъден министър? Явно такъв ни е умственият капацитет, след като избираме подобни недоразумения отново и отново. Аз - не, но няма значение, масата прави именно това.
  • 67 Шкембе Войвода

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Евро Пейка":

    Ще повлияе много.Конфискация на имуществото и парите им за милиарди и наливане в икономиката, здравеопазването и образованието им. Съд и затвор за тях. Не може хора, които цял живот са те крали, да бъдат на свобода!!
  • 68 Президентска

    4 1 Отговор
    също не е решение! При положение че зеления чорап ще решава! След него и бочко се гласи да го избират!
  • 69 Решението е

    3 1 Отговор
    в задължително гласуване! И данъчни преференции за гласуващите!
  • 70 Бранник

    3 2 Отговор
    Рус...о...филс...ата шайка тук
    винаги дава изкривени данни, вижте какво искат. Децата им на Запад, а те плачат за руска окупация и руски слуги управници. Хахо...вци!
  • 71 Тимошенко

    0 1 Отговор
    Изходът от политическата криза е цветна революция и украински сценарий. Заклетите евроатлантици могат да ви го обяснят по-подробно.
  • 72 Град Козлодуй

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    34 Години Беззакония съсипана Държава
  • 73 Град Козлодуй

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "ТтТ":

    Точно
  • 74 Гост

    2 1 Отговор
    14 процента топидиоти.... ми ние в момента сме парламентарна република и цъфтим и вържем....
  • 75 az #СВО

    5 3 Отговор
    Въпросът с политическата криза в България ще се реши успешно едва след нов условен "девети септември".
    Т.е. след края на промяната, която тече в световен външнополитически план, защото всичко, което се случва във вътрешнополитически план навсякъде е следствие на външнополитическите промени....
  • 76 Обявяване на Ханство България

    0 1 Отговор
    Избиране на Хан
  • 77 Да не се заблуждаваме

    3 1 Отговор
    Решението е парламентарна република. Радев няма право да обявявя нищо. Да не се лъжем с лъжливи партенки.
  • 78 Гориил

    1 3 Отговор
    Спасението от перманентната политическа криза е системното преориентиране към азиатските центрове на световната икономика, търговия и финанси. Членството на България в ЕС не носи положителни резултати. Има скрита деградация в европейската индустрия.Например в страните от Източна Европа през последните три години колите са поскъпнали над 1,5 пъти. Ако през 2021 г. средната цена на нов автомобил е била 19,9 хил. евро, сега вече е 33,5 хил. евро. Спрямо миналата година новите европейски коли са поскъпнали с 14%. Спрямо 2022 г. себестойността им е нараснала с 46%. Ако погледнете нивото на цените преди десет години, разликата ще бъде още по-осезаема. В същото време сравнението на средната цена на автомобил и средната работна заплата през 2014 г. и 2024 г. показва, че автомобилите са станали по-малко достъпни за европейците. В същото време (като спасение) сегментът на евтините китайски марки неизбежно ще се увеличи, като обеми на продажбите на китайските компании се доближиха до показателите, при които производството на автомобили в Европа става нерентабилно.Триумфът на китайската автомобилна индустрия вече революционизира почти цяла Азия и Русия. Тези висококачествени, евтини, стилни и модерни автомобили, богати на модерна електроника, печелят сърцата на стотици милиони купувачи. В същото време китайските производители на автомобили се доближават до производство от 30 милиона коли годишно, докато европейските производители са намалили производството на автомоб
  • 79 пламен

    1 1 Отговор
    Изходът е закриване на тази ,, държава,,
  • 80 Гун Мин Ху

    2 1 Отговор
    Взривяване на антибългарски и продажни бърлоги , в стил Шърли ебдо.Да се започне от ФАКТИ ,НЕ ЗАБАВНО !!!
  • 81 Единственото решение е само 2 формации

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "😂😂😂":

    Лява и дясна... за да не се лутат хората към всеки нов "месия" който ще "оправя" държавата...

    Сега в момента е тотален хаос и всеки политик лъже и маже безогледно за да влезе в парламента... Хората станаха на разногледи от бруталните лъжи и демагогия...

    Коментиран от #83

  • 82 Пекановски

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Някой":

    Хем прогресивна данъчна ,хем еднакви комунистически по-равно пенсии. че и след 70 години. Слънцето верно ,че много силно . А на всеки заплатата да е като на самоопределящите си ги Народни Изедници. Така ли ?
  • 83 вокаея

    0 1 Отговор

    До коментар #81 от "Единственото решение е само 2 формации":

    Да де..., ама то в момента лявото е дясно, а дясното е ляво... Не си мислете, че халюцинирам...
    Целта е демократичния хаос да продължи, за да продължат да ловят рибета в мътната вода, наречена с гръмкото име ДЕМОКРАЦИЯ.

    Коментиран от #84

  • 84 Същия

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "вокаея":

    Атака, ИТН, Величие, НДСВ и още много други на практика доказаха,, че няма никаква полза от много партии...
    Така единствено се объркват или разочароват хората и точно затова не ходят да гласуват...

    Трябва да е двупартийна система (леви и десни) и задължително гласуване!

    Целта на всички политици преди изборите винаги е една и съща... да излъжат максимално много хора да гласуват именно за тях...
Назад към анкетата